Complexul National Muzeal Curtea Domneasca Targoviste

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Complexul National Muzeal Curtea Domneasca Targoviste.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof. univ. dr. Andi Mihalache

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Arta

Extras din document

Complexul aulic a fost edificat intre secolele XIV-XVII si a reprezentat locul de unde domnii care au rezidat aici au condus Tara Romaneasca, centrul de concepere a luptei pentru neatarnare si focar de cultura si civilizatie. Reprezentative pentru arhitectura si arta romaneasca, monumentele Curtii Domnesti cuprind elemente novatoare si solutii ce au influentat puternic in epoca. Organizatorii muzeului s-au straduit sa realizeze o legatura organica intre monumente si activitatea expozitionala. In Turnul Chindiei a fost organizata expozitia "Vlad Tepes-Dracula. Legenda si adevar istoric", iar in Biserica Domneasca a fost amenajata "Colectia de arta brancoveneasca". In pivnitile Casei domnesti a lui Petru Cercel se afla o interesanta colectie lapidariu si un scurt istoric al Curtii Domnesti. Desi principalele monumente existente aici dateaza din perioada de dupa lui Mircea cel Batran, sapaturile arheologice au scos la iveala o interesanta fortificatie si casa numita a parcalabului si alte vestigii datate in a doua jumatate a secolului al XIV-lea, anterioare domniei lui Mircea cel Batran, putin reprezentat acum in cadrul complexului muzeal.

Pe cuprinsul Curtii Domnesti vizitatorul va distinge mai multe zone de interes, printre ele aflandu-se zona rezidentiala, zona fortificatiilor militare, zona clirosului domnesc, zona gospodareasca, gradinile domnesti.

ISTORIC

Prima marturie documentara asupra fostei capitale a Tarii Romanesti, Targoviste, dateaza din 1396 si se gaseste in jurnalul de calatorie al lui Johann Schiltberger, participant la batalia de la Nicopole.

Nucleul Curtii Domnesti a fost construit in timpul voievodului Mircea cel Batran, fiind alcatuit dintr-un complex de constructii destinate locuirii familiei domnitoare, a demnitarilor Curtii si a slujitorilor acestora.

Din aceasta epoca si a urmasilor directi dateaza santul de aparare, primul zid de incinta, biserica cu plan treflat din partea de nord a Curtii si vechea casa domneasca, din care se pastreaza numai zidurile beciurilor si partial, ale parterului.

In cadrul zonei rezidentiale se contureaza mai multe etape de constructie, dintre care cea mai veche este Curtea edificata de Mircea cel Batran. Era compusa din casa domneasca, biserica de Sud si zid de incinta, in interiorul caruia a fost adaugat si Turnul Chindiei. Prima casa domneasca a fost realizata in plan dreptunghiular, cu laturile de 29 X 32 m, compusa din pivnite si parter, avand ziduri groase de aproximativ 2m. Beciurile sunt intinse pe intreaga suprafata a cladirii, alcatuite din patru nave separate prin arce sprijinite de stalpi masivi de zidarie, lucrare de mari proportii in epoca, fiind primul beci boltit din arhitectura romaneasca. Intrarea se face pe latura de vest, iar iluminatul prin douasprezece ferestre inalte. In interiorul beciului s-au amenajat doua temnite, numite de localnici pana astazi drept "camera calaului". Parterul inalt, in mare parte distrus, pastreaza elemente arhitecturale, bolti, lacasuri de grinzi, firide pentru iluminat, ce ne ajuta sa intelegem dispunerea partiala a camerelor. Incaperile cu caracter rezidential folosite de domn si familia sa, par sa se concentreze pe latura de est, unde se distinge o sala de mari proportii, 6 X 12 m, probabil locul unde se aduna sfatul domnesc.

Fisiere in arhiva (1):

  • Complexul National Muzeal Curtea Domneasca Targoviste.doc