Coregrafie Dansul si Jocul

Imagine preview
(9/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Coregrafie Dansul si Jocul.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 56 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca.

Fratele cel mare te iubeste, acest download este gratuit. Yupyy!

Domeniu: Arta

Cuprins

ÎNTRODUCERE .3
Dansul din începuturi .4
Dansul mimetic utilitar .5
Ceremonialul preistoric .6
Originile dansului ludic .7
Dansul arhaic .9
Grupajul dansului .10
Dansul stravechi a poporului român .13
Dansul în evul mediu sec.XI-XVI .15
Realitaea horala Ipostaze Etnice .18
Traditii si obiceiuri: Nunta .29
ÎNCHEERE.60
BIBLIOGRAFIE
P L A N U L :
ÎNTRODUCERE
1. Dansul din începuturi
1.1 Dansul mimetic utilar
1.2 Ceremonialul preistoric
1.3 Originile dansului luduc
1.4 Dansul arhaic (neolitic)
2. Grupajul dansului
3. Dansul stravechi a poporului român
4. Dansul în evul mediu sec.XI-XVI
5. Realitatea Horala Ipostaze Etnice
6. Traditii si obiceiuri: Nunta
ÎNCHEERE
BIBLIOGRAFIE

Extras din document

Explorarea artei dansului si a coregrafiei vizeaza superioarele modalitati de exprimari ale domeniului, înscrise pe traiectoria istorica a civilizatiei umane .

Sondarea ambiantei social istorice ti cultural estetice, în care s-a dezvoltat existenta dansului pe solul tarii noastre, ca si procesul de elaborare a certitudinilor de restituire a valorilor coregrafice autohtone au impus introducerea instrumentelor actuale de cercetare specifica, sub o optica noua a artei coregrafice, desfasurata de-a lungul vremii si de descifrarea a semnificatiei continutului sau de creatie .

Readucere din câmpul de investigare a unor date ale coregrafiei, putin defectate pâna în prezent la noi, ne-a permis nu numai recunoasterea componentelor acestei arte, dar si permisele morfologice ale vocabularului diferitelor experimentari, practica coregrafica .

Dansul este o totalitate de miscari plastice, de gesturi si de pasi, care se executa succesiv în ritmul unei muzici anumite, exteriorizându-i continutul emotional.1 Poate fi o manifestare artistica (dansul popular; profesionist) sau o forma de distractie în societate: (dans de salon). Evolutia artei dansului reprezinta în îndelungat proces istoric cultural, de la dansurile vechi ale omului primitiv, care erau niste imitari ale miscarilor caracteristice unor procese de munca, pâna la formele complexe ale artei coregrafice contemporane. Dansul a atins o înalta perfectiune artistica înca în antichitate.

1.Dansul din începuturi

Din uriasele distante care ne despart de bazele creatoare primare, vom cauta sa revenim raza artei pe care o urmarim, a dansului, cercetând reperele fortelor sale interactive sportive .

S-a afirmat, privind corelarea biofizica a dansului, raportata la facultatile diverse ale corpului uman ca sunt opera naturii .

Natura plasmuieste singura, ia însasi dintr-odata cum îsi fac muntii vii izvoarelor (Lucian Blaga Zamolxis). În aceasta directie va trebui considerata evolutia corpului omenesc, în desfasurarea de timp, strabatând întregi epoci existentiale, implicând toate aceste conditii de schimbari exterioare ale modului geografic cît si a conditiilor de întretinere , care vor influenta favorabil sau nu, determinarea dezvoltarii aspectului fizic si viitorul model spiritual al speciei .

Dansul, în începuturile dimensiunilor sale primare cuprinde un debit de noi inventivitati mimetice mobile legate de artele biologice, comportând transformari de ordin colectiv antrenând o participare tot mai numeroasa . Cei mai vârstnici, organizeaza si stabilesc Vocabularul pe care îl cunosc si recapitulându-l, îl transmit mai departe.

Dansatorul multimilenar nu dansa pentru a dansa, el se supunea necontenit scopului ritual ca facând parte din starile extazului (de înduplecarea sau lupta contra vânatului, de exorcizarea raului pe care îl credea ca spirit ce-l poate domina). Dansul mimetic va recapata, în tulburatoarea sa miscare, un mod creator propriu exprimarii multe seculare de forta aspre si tenace. De fapt miscarile corpului se prezinta de factura unei actiuni cu reflex frust muschiular, dansul primar angajat dinamic se mentine ca expresie dusa pâna la capat. De îndata ce va recâstiga în timp abilitatea completa, primitivul dansator mim înregistreaza o deprindere mai accentuata. Dansul mimetic va influenta firea omului primar si va lasa o initiativa individuala , care poate ajunge dominanta în cadrul gruparii tribale, datorita unei imaginatii de expresivitate , mediata de dansatori.

Sub bataia pasilor si a salturilor executate, ei simt stapânirea solului , ca si cum pamântul le-ar apartine de totdeauna. La toate acestea, participa coloritul fantastic al mastilor, din ce în ce mai sugestiv compuse, asociate de dansatorul mimetic, îngrijit modelate, cu mare putere de expresie. Adaugam acompaniamentul exaltat de voci si cvasi instrumentale rudimente ale unui frematator ritm sonor (nu apar formele primordiale ale muzicii), pentru a încheia schitarea acestui tablou, în care tariile gesticii, exprimau semnificat clocot unic de viata.

Dansul primordial: deci, nu va lipsi din dinamica ritmica a acestui complicat angrenaj al arsenalului mimetic, de aparatura arhetipala, constituind sa sub existe ca stare la progresul si efortul de transfigurare, fiind integrate în viata omului la nivelul stadiului sau primordial . Se atesta existenta de ritmicitate mimetismului ca eliberare a exprimarii, vis si vis de întregul produs al mediului înconjurator, împrumutând reactiile de fenomene audiovizuale si care caracterizau dupa toate marturiile de asemeni si populatiile carpato dunarene.

Tot astfel, fortele germinatoare ale dansului mimetic, vor contribui ca parte afectiva, la viata comuna a umanitatii primordiale, de-a lungul unor procese pesistente, pe de alta parte la nevoia practica a scopului spiritual de ritualitate, din care se va destinge sentimentul estetic de emancipare a tendintelor transformatoare si care vor desemna formularea viitoare a dansului ludic, iar apoi descoperirea mai departe a elementelor profane în cultura primitiva, caci miscarile îsi vor perfectiona egalitatea emitativa cît mai apropiata de natura. Ca atare, inventivitatea persistenta care a animat nascocirea dansurilor sau pantomimele ultrastravechi , ramân legate de manifestarile colective.

Vom putea stabili o subdiviziune a dansului mimetic, pornind de la faza unor multiple sensuri extrase din viata si viziunea lumii primitive în aceasta era mai înaintata, ceea mezolitica, pe care studiul nostru o propune dupa caracterul de angajare a dansului primar în ascensiunea exprimarii unor faze semnificative:

a. Dansul mimetic utilitar

b. Ceremonialul preistoric

c. Originile dansului ludic.

1.1 Dansul mimetic utilitar

Cu totul aparte, în perioadele paleolitice pâna la cele neolitice, fata de mentalitatea magica, se afla initierea mimetica a artelor, asa zise ritmice cu o audienta în comunitatea primitiva si care îsi stabilesc configurarea prin modalitati active, legate de faptul muncii.1

Actiunea ritmica, dezvoltata de accente particulare în miscari ce apartin a unor coordonari diverse, la care se asociaza cântatul si recitativele poetice, vor sustine stimulativ eforturile umane, pe ideea efecienta de economisire si continuitatii mai usoare, a duratei muncii.

De la popoarele sub stadiul societatii de organizare tribala deducem actiunile acordate stravechiului prilej agrar , semanatului si al recoltatului . Dansul primar acompania comunitar munca agricola , modelând miscari inventive (fie sustinute de ritmul sonor), care sa sugereze redarea prin saltul din ce în ce mai înalte, sensul cresterii recoltei sau acea bucurie mimetica, de culegerea produsului. Toate aceste actiuni, devin subordonate necesitatilor obstesti , îmbinând diversitatea crescânda a formulelor instrumentale interpretative, afirmând dorinta omului de a stapâni natura sau de a exprima sensuri comunitare sociale.

De observat , minutioasa translatie care se va produce prin întro-ducerea dansului mimetic, la exprimarea viziunii marilor mituri sau rituale , populând lumea primordiala si care au descoperit orizontul de întretinere sau extindere culturala, largind preocuparile triburilor multimilenare. În aceasta ampla ipostaza dansul mimetic, slujea la desfasurarea etico sociala de ritualitate a miturilor, având o functie utilitara.

Fisiere in arhiva (1):

 • Coregrafie Dansul si Jocul.doc

Alte informatii

Ministerul Culturii Republica Moldova Universitatea De Stat A Artelor Facultatea Arte Dramatice Catedra: Coregrafie