Coregrafie dansul și jocul

Proiect
9.5/10 (4 voturi)
Domeniu: Artă
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 56 în total
Cuvinte : 21734
Mărime: 77.83KB (arhivat)
Publicat de: Ileana Luca
Puncte necesare: 0
Ministerul Culturii Republica Moldova Universitatea De Stat A Artelor Facultatea Arte Dramatice Catedra: Coregrafie

Cuprins

  1. ÎNTRODUCERE .3
  2. Dansul din începuturi .4
  3. Dansul mimetic utilitar .5
  4. Ceremonialul preistoric .6
  5. Originile dansului ludic .7
  6. Dansul arhaic .9
  7. Grupajul dansului .10
  8. Dansul stravechi a poporului român .13
  9. Dansul în evul mediu sec.XI-XVI .15
  10. Realitaea horala  Ipostaze Etnice .18
  11. Traditii si obiceiuri: Nunta .29
  12. ÎNCHEERE.60
  13. BIBLIOGRAFIE
  14. P L A N U L :
  15. ÎNTRODUCERE
  16. 1. Dansul din începuturi
  17. 1.1 Dansul mimetic utilar
  18. 1.2 Ceremonialul preistoric
  19. 1.3 Originile dansului luduc
  20. 1.4 Dansul arhaic (neolitic)
  21. 2. Grupajul dansului
  22. 3. Dansul stravechi a poporului român
  23. 4. Dansul în evul mediu sec.XI-XVI
  24. 5. Realitatea Horala  Ipostaze Etnice
  25. 6. Traditii si obiceiuri: Nunta
  26. ÎNCHEERE
  27. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

Explorarea artei dansului si a coregrafiei vizeaza superioarele modalitati de exprimari ale domeniului, înscrise pe traiectoria istorica a civilizatiei umane .

Sondarea ambiantei social  istorice ti cultural estetice, în care s-a dezvoltat existenta dansului pe solul tarii noastre, ca si procesul de elaborare a certitudinilor de restituire a valorilor coregrafice autohtone au impus introducerea instrumentelor actuale de cercetare specifica, sub o optica noua a artei coregrafice, desfasurata de-a lungul vremii si de descifrarea a semnificatiei continutului sau de creatie .

Readucere din câmpul de investigare a unor date ale coregrafiei, putin defectate pâna în prezent la noi, ne-a permis nu numai recunoasterea componentelor acestei arte, dar si permisele morfologice ale vocabularului diferitelor experimentari, practica coregrafica .

Dansul este o totalitate de miscari plastice, de gesturi si de pasi, care se executa succesiv în ritmul unei muzici anumite, exteriorizându-i continutul emotional.1 Poate fi o manifestare artistica (dansul popular; profesionist) sau o forma de distractie în societate: (dans de salon). Evolutia artei dansului reprezinta în îndelungat proces istoric  cultural, de la dansurile vechi ale omului primitiv, care erau niste imitari ale miscarilor caracteristice unor procese de munca, pâna la formele complexe ale artei coregrafice contemporane. Dansul a atins o înalta perfectiune artistica înca în antichitate.

1.Dansul din începuturi

Din uriasele distante care ne despart de bazele creatoare primare, vom cauta sa revenim raza artei pe care o urmarim, a dansului, cercetând reperele fortelor sale interactive sportive .

S-a afirmat, privind corelarea biofizica a dansului, raportata la facultatile diverse ale corpului uman ca sunt opera naturii .

Natura plasmuieste singura, ia însasi dintr-odata cum îsi fac muntii vii izvoarelor (Lucian Blaga  Zamolxis). În aceasta directie va trebui considerata evolutia corpului omenesc, în desfasurarea de timp, strabatând întregi epoci existentiale, implicând toate aceste conditii de schimbari exterioare ale modului geografic cît si a conditiilor de întretinere , care vor influenta favorabil sau nu, determinarea dezvoltarii aspectului fizic si viitorul model spiritual al speciei .

Dansul, în începuturile dimensiunilor sale primare cuprinde un debit de noi inventivitati mimetice  mobile legate de artele biologice, comportând transformari de ordin colectiv antrenând o participare tot mai numeroasa . Cei mai vârstnici, organizeaza si stabilesc Vocabularul pe care îl cunosc si recapitulându-l, îl transmit mai departe.

Dansatorul multimilenar nu dansa pentru a dansa, el se supunea necontenit scopului ritual ca facând parte din starile extazului (de înduplecarea sau lupta contra vânatului, de exorcizarea raului pe care îl credea ca spirit ce-l poate domina). Dansul mimetic va recapata, în tulburatoarea sa miscare, un mod creator propriu exprimarii multe seculare de forta aspre si tenace. De fapt miscarile corpului se prezinta de factura unei actiuni cu reflex frust muschiular, dansul primar angajat dinamic se mentine ca expresie dusa pâna la capat. De îndata ce va recâstiga în timp abilitatea completa, primitivul dansator  mim înregistreaza o deprindere mai accentuata. Dansul mimetic va influenta firea omului primar si va lasa o initiativa individuala , care poate ajunge dominanta în cadrul gruparii tribale, datorita unei imaginatii de expresivitate , mediata de dansatori.

Sub bataia pasilor si a salturilor executate, ei simt stapânirea solului , ca si cum pamântul le-ar apartine de totdeauna. La toate acestea, participa coloritul fantastic al mastilor, din ce în ce mai sugestiv compuse, asociate de dansatorul mimetic, îngrijit modelate, cu mare putere de expresie. Adaugam acompaniamentul exaltat de voci si cvasi  instrumentale rudimente ale unui frematator ritm sonor (nu apar formele primordiale ale muzicii), pentru a încheia schitarea acestui tablou, în care tariile gesticii, exprimau semnificat clocot unic de viata.

Dansul primordial: deci, nu va lipsi din dinamica ritmica a acestui complicat angrenaj al arsenalului mimetic, de aparatura arhetipala, constituind sa sub existe ca stare la progresul si efortul de transfigurare, fiind integrate în viata omului la nivelul stadiului sau primordial . Se atesta existenta de ritmicitate mimetismului ca eliberare a exprimarii, vis si vis de întregul produs al mediului înconjurator, împrumutând reactiile de fenomene audiovizuale si care caracterizau dupa toate marturiile de asemeni si populatiile carpato  dunarene.

Tot astfel, fortele germinatoare ale dansului mimetic, vor contribui ca parte afectiva, la viata comuna a umanitatii primordiale, de-a lungul unor procese pesistente, pe de alta parte la nevoia practica a scopului spiritual de ritualitate, din care se va destinge sentimentul estetic de emancipare a tendintelor transformatoare si care vor desemna formularea viitoare a dansului ludic, iar apoi descoperirea mai departe a elementelor profane în cultura primitiva, caci miscarile îsi vor perfectiona egalitatea emitativa cît mai apropiata de natura. Ca atare, inventivitatea persistenta care a animat nascocirea dansurilor sau pantomimele ultrastravechi , ramân legate de manifestarile colective.

Vom putea stabili o subdiviziune a dansului mimetic, pornind de la faza unor multiple sensuri extrase din viata si viziunea lumii primitive în aceasta era mai înaintata, ceea mezolitica, pe care studiul nostru o propune  dupa caracterul de angajare a dansului primar  în ascensiunea exprimarii unor faze semnificative:

a. Dansul mimetic utilitar

b. Ceremonialul preistoric

c. Originile dansului ludic.

1.1 Dansul mimetic utilitar

Cu totul aparte, în perioadele paleolitice pâna la cele neolitice, fata de mentalitatea magica, se afla initierea mimetica a artelor, asa zise ritmice cu o audienta în comunitatea primitiva si care îsi stabilesc configurarea prin modalitati active, legate de faptul muncii.1

Actiunea ritmica, dezvoltata de accente particulare în miscari ce apartin a unor coordonari diverse, la care se asociaza cântatul si recitativele poetice, vor sustine stimulativ eforturile umane, pe ideea efecienta de economisire si continuitatii mai usoare, a duratei muncii.

De la popoarele sub stadiul societatii de organizare tribala deducem actiunile acordate stravechiului prilej agrar , semanatului si al recoltatului . Dansul primar acompania comunitar munca agricola , modelând miscari inventive (fie sustinute de ritmul sonor), care sa sugereze redarea prin saltul din ce în ce mai înalte, sensul cresterii recoltei sau acea bucurie mimetica, de culegerea produsului. Toate aceste actiuni, devin subordonate necesitatilor obstesti , îmbinând diversitatea crescânda a formulelor instrumentale interpretative, afirmând dorinta omului de a stapâni natura sau de a exprima sensuri comunitare sociale.

De observat , minutioasa translatie care se va produce prin întro-ducerea dansului mimetic, la exprimarea viziunii marilor mituri sau rituale , populând lumea primordiala si care au descoperit orizontul de întretinere sau extindere culturala, largind preocuparile triburilor multimilenare. În aceasta ampla ipostaza dansul mimetic, slujea la desfasurarea etico  sociala de ritualitate a miturilor, având o functie utilitara.

Preview document

Coregrafie dansul și jocul - Pagina 1
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 2
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 3
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 4
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 5
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 6
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 7
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 8
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 9
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 10
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 11
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 12
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 13
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 14
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 15
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 16
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 17
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 18
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 19
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 20
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 21
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 22
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 23
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 24
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 25
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 26
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 27
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 28
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 29
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 30
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 31
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 32
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 33
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 34
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 35
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 36
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 37
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 38
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 39
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 40
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 41
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 42
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 43
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 44
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 45
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 46
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 47
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 48
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 49
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 50
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 51
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 52
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 53
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 54
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 55
Coregrafie dansul și jocul - Pagina 56

Conținut arhivă zip

  • Coregrafie Dansul si Jocul.doc

Alții au mai descărcat și

Despre folclor, tradiții creștine și artă populară

Uneori este atâta frumuseţe pe lume încât inima mea neputând să o primească se ascunde într-o peşteră” -Vince Lombardi Prin folclor înţelegem...

Desen Tehnic

CAPITOLUL 1 DISPUNEREA PROIECŢIILOR 1.1 Reguli generale STAS 614-76 Desenul tehnic industrial foloseşte ca metodă de reprezentare proiecţia...

Design

CAPITOLUL 1. PROBLEMATICA DESIGNULUI TEHNOSFERA SI FENOMENUL TEHNIC Peste tot, in sec 20, apare evidenta preocuparea ca obiectul produs...

Conservarea Bunurilor Culturale

Conservarea, preocuparea de baza a cercetarilor actuale, insumeaza intreaga activitate de descoperire si aplicare a celor mai potrivite mijloace...

Evoluția gândirii peisagiste

EVOLUTIA GANDIRII PEISAGISTE Evolutia artei gradinilor – o dezvoltare care ia in calcul 2 tipuri de compunere : geometrica(a dominat pana in...

Fotografie Film

Exprima valori estetice. Arta vizuala cuprinde toate artele care se exprima prin imagine. Ca orice arta, foloseste mijloace de exprimare cu...

Arhitectură

ARHITECTURA – este definită ca o activitate umană ce îmbină caracteristici şi practici ale producţiei materiale – cu valenţele creaţiei artistice....

Te-ar putea interesa și

Paul Constantinescu

CADRU GENERAL  PERIOADA 1900  1920 Cercetarea trecutului mai mult sau mai puţin îndepărtat al culturii muzicale româneşti şi a fenomenului...

Resursele Naturale și Antropice ale Județului Suceava

Introducere Aşezarea geografică: Sprijinit în partea de vest pe o coroană de munţi falnici, uneori cu creştet pleşuv, iar în partea de est pe...

Televiziunea și trăirea prin procură

Introducere În principal, forţa televiziunii decurge din capacitatea pe care o are de a transmite imagini în mişcare, de a te face să vezi în faţa...

Folclorul obiceiurilor de iarnă

UN PRIM CUVÂNT. Niciun popor nu poate exista fără comunicare, fără să schimbe valori. Dar valorile fiecărui neam vin din vechime, îl...

Valențele culturii populare în Comuna Aluniș, Județul Cluj

INTRODUCERE Folclorul este ceea ce dă specificitate și unicitate unui popor. România este una din puținele țari care conservă aceste tradiții în...

Promovarea cașcavalului ținutul Neamțului al firmei Lacta Han Prod produs tradițional românesc

1.Contextul natural şi socioeconomic al judetului Neamt: • Localizarea: Situat pe văile unor ape limpezi şi repezi (Bistriţa, Siretul, Moldova),...

Estetica în Dans

1. Introducere Cultura unui popor reprezintă un complex unitar de valori materiale şi spirituale create de oameni prin cuceriri asupra lor înşişi,...

Dezvoltarea Durabilă a Turismului

Introducere În linii mari, prezenta lucrare se referă la modul în care se poate dezvolta turismul românesc, aflat la începutul unei perioade de...

Ai nevoie de altceva?