Design - Scaunul

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Design - Scaunul.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 15 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Magdalena Bobe

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Arta

Extras din document

CAPITOLUL I – Prezentarea produsului

1.1 Scurt istoric al produsului

Scaunul este o piesa de mobilier confectionata in scopul asezarii unei persoane. Scaunul are sezut, spatar, picioare si elemente de legatura. Cel mai frecvent se gasesc scaune cu patru picioare, dar exista si scaune cu trei picioare, sau chiar cu un singur picior (rotative sau fixe)1.

Scaunul ca element de sezut este un element extrem de vechi si simplu. O perioada foarte mare de timp scaunul a fost vazut mai mult ca un articol al staturii si demnitatii, decat o simpla piesa de mobilier. „Scaunul” este inca folosit ca o emblema a autoritatii in Marea Britanie si Canada2.

In limba engleza gasim termenul „chairman”, ce desemneaza conducatorii diferitelor comitete, departamente academice sau consilii de administratie.

1.2 Tipologia produsului (clasificare)

Scaunul, in prezent, este o piesa de mobilier ce poate fi compus din urmatoarele elemente:

- sezut

- spatar

- manere

- picioare

- elemente de legatura.

Pentru ca un scaun sa fie intradevar scaun, e necesar sa aiba sezut si picioare, celelalte elemente putand fi optionale, si astfel, prin configurarea in diferite moduri a elementelor apar mai multe tipuri de scaune:

- scaunele doar cu sezut si picioare se numesc tabureti (daca au un singur picior si sunt inalte, se numesc scaune de bar);

- scaunele tapisate cu manere se numesc fotolii;

- un scaun lat, pe care pot sta mai multe persoane, se numeste banca, etc.

Design-ul scaunelor s-a schimbat mult de-a lungul timpului. In cele mai vechi timpuri adevaratele scaune se gaseau doar in case regale si in biserici, in timp ce in gospodarii se gaseau mici tabureti, adesea cu trei picioare. In prezent, scaunul a devenit un obiect comun, gasit in toate gospodariile.

Design-ul fiind influentat de stilul timpului, dar si de disponibilitatea materialelor si a evolutiei modului de prelucrare a acestor materiale.

Astfel, astazi gasim scaune confectionate dintr-o singura bucata de plastic, formate prin injectie, scaune cu o structura formata dintr-o singura bucata metalica, indoita in forma dorita, dar si scaune traditionale, confectionate din lemn, manual sau de catre masini.

1.3 Caracteristicile de calitate

Caracteristicile de calitate selectate pentru produsul „scaun” sunt urmatoarele”:

- ergonomie - scaunele ergonomice trebuie sa permita corpului miscari libere, spontane, constranse numai de gravitatie. Scaunul ar trebui să ofere utilizatorului un suport optim chiar dacă acesta este in miscare sau se odihneste3;

- culoare – este o trasatura importanta pentru orice piesa de mobilier pentru ca trebuie sa transmita sentimentele corecte (spre exemplu: un pat rosu aprins nu e indicat pentru ca oamenii tind sa fie agitati in prezenta culorilor aprinse);

- armonie – armonia este raportul dintre calitatile vizuale ale obiectului;

- forma;

- stil;

- linie.

Fisiere in arhiva (1):

  • Design - Scaunul.docx

Bibliografie

http://www.tumblr.com/tagged/scaune+moderne
http://www.incasa.ro/Scaunul_Barcelona_5468_775_1.html
http://ebooks.unibuc.ro/StiinteADM/enache/241.htm
http://ebooks.unibuc.ro/StiinteCOM/planif/3-5.htm