Estetica Ikebanei

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Estetica Ikebanei.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 13 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Paul Balahur

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Arta

Extras din document

Floarea, simbol perfect al frumuseţii, a fost de veacuri îndrăgită de om datorită coloritului ei desăvârşit, miraculoasei ei alcătuiri împlinite cu suavitatea parfumului şi graţiei formei sale. Din punctul meu de vedere, privind florile, omul a simţit şi a înţeles frumosul şi de aceea şi le-a dorit mereu aproape, le-a adus în viaţa sa şi le-a asociat celor mai importante momente ale existenţei sale. Calităţile estetice ale plantelor sunt exploatate în mod conştient de către om, florile fiind acelea care prin forma, mărime, colorit dau viaţă şi culoare clădirilor atunci când sunt aşezate în balcoane, la ferestre, terase sau scări.

Pentru mine, florile reprezintă un aspect al unei dimineţi îmbucurătoare de primavară-vară, prin formele ce le pot lua, prin mirosurile ce le degajă în aerul înconjurător, prin simpla viteză cu care înfloresc, produc o senzaţie de deschidere sufletească, nu doar trupească, prin trezirea în acelaşi timp cu deschiderea petalelor unei flori.

Luând în considerare definiţia esteticii dată de Dabney Towsend, (,, Estetica este disciplina filosofică al cărui obiect de studiu îl reprezintă arta şi frumosul, precum şi sentimentele şi emoţiile asociate lor. Totodată, în lumea artistică termenul estetic se referă direct la tipurile de sentimente şi reacţii asociate artei ”) putem afirma că, Ikebana este o artă a aranjamentelor florale în stil japonez. În viaţa japonezilor, există foarte multe simboluri, indispensabile care fascinează prin puterea cu care reuşesc să transmită esenţialul. Astfel, cultura japoneză, prin farmecul şi ineditul elementelor ei, ne-a uimit şi continuă să ne uimească prin simplitatea rafinată şi armonia pe care le inspiră.

Aşadar, prin acest proiect doresc să subliniez profunzimea cu care poporul japonez comunica prin intermediul Ikebanei deoarece, în cultura japoneză aranjarea florilor exprimă o serie de simboluri precum, pacea interioară, echilibrul natural şi relaţia dintre om şi natură. Prin urmare, Ikebana este expresia vieţii şi a competiţiei dintre viaţă şi moarte, bine şi rău, echilibru şi dezechilibru. Numele artei spune totul despre ea: în gramatica japoneză ikeru provine de la verbul "a trăi", şi semnifică "a face pe cineva să trăiască", iar bana provine de la cuvântul "hana"', care înseamnă "floare"

Din punctul meu de vedere, adevărata artă conţine întotdeauna un mesaj profund, ea trebuie să producă o schimbare în fiinţele umane, trebuie să ne transforme în persoane mai armonioase, mai echilibrate, mai juste, capabile să trăiască toate lucrurile cu un zâmbet şi capabile să înfrunte toate dificultăţile cu un suflet senin.

În concluzie, Ikebana este o adevărată artă deoarece ne învaţă să ne trăim viaţa mai frumos şi mai din plin, să respectăm şi să preţuim tot ce este viu. Pentru că aşa cum spunea un mare iemoto, Ikebana este oglindirea noastră spirituală”, a miezului nostru sufletesc care se bucură şi se regăseşte cel mai bine atunci când se afla în comunicare deplină cu natura.

Fisiere in arhiva (1):

  • Estetica Ikebanei.doc

Alte informatii

Proiectul a fost prezentat in cadrul seminarului de estetica, la Universitatea Alexandru Ioan Cuza, Iasi