Luca della Robbia

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Luca della Robbia.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 35 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Arta

Extras din document

Sculptor si ceramist italian.S-a afirmat pe terenul pregatit de Ghiberti si de Donatello , aducand in plus fata de cei doi mari florentini un limbaj plastic cu fluiditati si subtile jocuri de lumini si umbre care confera volumemor si in special reliefurilor in care a excelat o nota de poezie si de serenitate angelica. Printre primele sale opere sunt de mentionat reliefurile reprezentand Artele liberale de la campanila bisericii Santa Maria del Fiore , ca si contributia sa,alaturi de a altor sculptori (Michelozzo printre altii), la realizarea usilor de bronz ale sacristiei de la catedrala din Florenta.

Tot la Florenta,in capela Pazzi,a mai realizat medalioanele cu Apostoli , iar in lunetele catedralei a sculptat in relief doua ample compozitii(Invierea si Inaltarea). Noutatea cea mai importanta adusa de el consta insa in folosirea ceramicii pictate( in tehnica TERRE CUITE) .

In tehnica TERRE CUIRE pe fondul bleu se contureaza in alb,verde si galben figurile din relief.Aceasta tehnica a fost folosita pe scara larga in majoritatea lucrarilor executate dupa 1445(un Ciborium,plafonul unei capele la San Miniato al Monte, un monument funerar la Santa Trinita).

Fisiere in arhiva (1):

  • Luca della Robbia.ppt

Bibliografie

“Luca della Robbia and his tin-glazed terracotta sculptures” de Gekosky Sandra

“The Art of Florence” de G.M.Andres, J.M.Hunisak si R.Turner

“Luca della Robbia as Maiolica Producer: Artist and Artisans in Fifteenth-Century Florence” de A.M.LaTores