Macrofotografia

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Macrofotografia.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 27 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Popa Andrei, Enache Florin

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domenii: Arta, Alte Domenii

Cuprins

Prima parte 1
a) Extensia 2
b) Micsorarea distantei focale 2
c) Combinatii 2
2. Metode de obtinere ale fotografiilor macro 3
a) Zoom-uri “macro” 3
b) Inele intermediare, burdufe, inelul inversor 3
c) Burduful 4
d) Inelul inversor 5
e) Obiective macro 6-7
f) Lentile aditionale 8
g) Teleconvertere 9
3. Partea a doua 10-13
4. Partea a treia 14-23

Extras din document

Introducere

Conform definitiei, macrofotografia este fotografia facuta de la mica distanta in care imaginea de pe captor este la aceeasi marime cu subiectul fotografiat, adica la o scara de reprezentare 1:1. Pentru macrofotografie se folosesc numai mijloace specifice fotografiei spre a face o deosebire de microfotografie care apeleaza la ajutorul microscopului. Domeniul macrofotografiei se extinde si pana la o scara de 5:1 astfel ca imaginea subiectului este de 5 ori mai mare decat acesta. Asta daca ne referim la imaginea de pe captorul digital sau film. Daca raportul are ca termeni pe de o parte subiectul si de cealalta imaginea marita si tiparita, putem spune ca o imagine fotografiata in regim 1:5 (imaginea de pe captor este de cinci ori mai mica decat subiectul) iar fotografia este de 5 ori mai mare decat imaginea de pe captor vom ajunge la o imagine macro cu raportul 1:1. Asa ca intr-o acceptiune mai larga macrofotgrafie poate fi si o imagine luata de la mica distanta si marita suficient pentru a ajunge la o scara de 1:1. Puristii vor accepta ca macrofotografie numai varianta academica a definitiei in timp ce altii vor defini ca fotografie macro si cele afirmate mai sus in sens mai larg. Ca in orice domeniul parerile sunt impartite.

De aceea pe obiectivele care nu sunt prin definitie macro dar poseda capacitatea de focusare la distante mici, cu un raport 1:4, sunt inscriptionate ca avand functia macro (Sigma 70-300/4-5,6 APO Macro 1:2 ; macro in regim tele la focala de 300 mm).

In cele ce urmeaza iau in discutie cu preponderenta fotografia macro realizata cu camere DSLR pentru ca modul de control al imaginii este net superior aparatelor compacte sau bridge. Desi si acestea au functie macro acesta se obtine in special la setarea superangular a zoomurilor si ofera posibilitati reduse de abordare a subiectului, dar nu lipsite de o oarecare abordare interesanta.

Fara indoiala ca cea mai buna solutie pentru fotografia macro sunt obiectivele construite special care pot varia ca focala de la obiective normale la cele tele.

Principala caracteristica a acestora este capacitatea de a focaliza la distante foarte mici. Rezultanta este fotografia macro cu scara pana la 5:1. Toate obiectivele macro sunt cu focala fixa iar domeniul de focalizare se intinde de la cativa mm la infinit ceea ce le face utile si in alte scopuri (de ex. portrete care arata extraordinar).

Focalele normale se folosesc pentru situatii in care camera trebuie sa stea aproape de subiect (de ex un banc foto pentru reproducerea de timbre, numismatica, mecanica fina, etc). Daca insa fotografiati lumea insectelor, in natura, un obiectiv macro cu focala de 180 sau 200 mm este mult mai util. Distanta mare de focalizare pentru a obtine aceeasi scara de 1:1 este substantial mai mare si nu deranjati micile vietati care altfel ar disparea mai repede decat este capabil fotograful sa reactioneze in majoritatea situatiilor. Focalele de 90 sau 105 mm sunt potrivite mai curand imaginilor de natura cu flora sau mici acarieni nestanjeniti de prezenta umana. Calitatea optica a majoritatii obiectivelor macro este net superioara zoom-uri si aceasta din cauza focalei fixe, rigurozitatii mecanicii interne, corectarea aberatiilor.

Cateva obiective macro sunt chiar considerate ca avand cele mai bune calitati optice dintre toate obiectivele de pe piata. Cu cativa ani in urma Tamron SP 90/2,8 macro 1:1 a fost considerat obiectivul anului in acceptiunea TIPA. Urmasul lui, Tamron SP 90/2,8 Di este destinat camerelor digitale, si are o reputatie foarte buna in continuare. Succesul lui se datoreaza nu numai calitatilor dar si pretului mult mai mic in comparatie cu obievctivele de la Canon sau Nikon.

Un alt producator cu o gama bogata de obiective macro este Sigma care are in portofoliu nu mai putin de 5 obiective macro: 50, 70, 105, 150, 180 mm. Alegerea unuia sau altuia dintre obiective este pe langa o problema de buget una de maniabilitate, viteza de focusare sau stabilizare de imagine si nu in ultima instanta de gust.

Nikon si-a botezat obiectivele macro “micro” si are in portofoliu numai 3 modele: 60, 105 si 200 mm. Modelul cel mai nou, lansat anul acesta, cel de 105 mm, poseda un sistem de focusare cu motor incorporat SWM –silent wave motor, functia anti vibratie VR II, lentile ED – Extra low Dispersion care minimizeaza aberatiile cromatice din obiectiv, Nano Crystal Coat – o acoperire a elementelor optice cu straturi extrem de subtiri din fluoruri metalice menite sa imbunatateasaca indicele de refractie si reflexiile nedorite din interiorul obiectivelor. Si lista ar putea sa continue cu forma lamelelor diafragmei pentru un bockeh cat mai frumos si natural, numarul de lentile, posibilitatea adapratii filtrelor, modul de focusare, etc. Greu de ales intre atatea specificatii si amanunte tehnice.

Totusi detereminata ramane distanta focala raportata la modul de folosire.

Fisiere in arhiva (1):

  • Macrofotografia.doc

Alte informatii

Realizarea Macrofotografiilor