Scoli si Curente Care au Influentat Evolutia Designului

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Scoli si Curente Care au Influentat Evolutia Designului.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Arta

Extras din document

Art Nouveau -- (termen provenit din limba franceza insemnând Arta noua) este un stil artistic manifestat plenar in artele vizuale, design si architectura la inceputul secolului 20, relativ sincron in majoritatea culturilor si tarilor europene, dar si in America de Nord, cu precadere in Statele Unite ale Americii.

Art Nouveau poate fi, de asemenea, vazuta ca un fel de miscare artistica de tranzitie, formând un preludiu a ceea ce urma sa devina modernismul secolului 20. in acest bloc de artisti si tendinte a trecerii spre modernism pot fi incluse si miscarile artistice cunoscute sub numele de "Jugendstil" in Germania si Olanda, respectiv Sezessionsstil, sau "Secesionism", in Viena, Austria, ambele inspirate de, dar si grupate ideatic in jurul periodicul de avangarda vienez Jugend (Tinerete). Atât artistii germani si olandezi, cât si cei vienezi luptau cu conventionalismul sfârsitului secolului 19 si, in acelasi timp, incercau sa se desprinda de toate ism-ele anterioare prin gasirea de noi formule artistice viabile, parasirea drumului neted al salilor de expozitie consacrate, gasirea de noi spatii ambientale / functionale / expozitionale si expunerea lucrarilor pe cont propriu.

in timp ce in Austria, Germania si Olanda miscarea era legata de revista Jugend, in Rusia miscarea era grupata in jurul revistei Mir iskusstva, revista de arta influenta, care, printre altele, a generat propulsarea companiei de balet Ballets Russes in centrul atentiei Europei si a lumii intregi, respectiv a determinat consolidarea suprematiei baletului rus ca fiind cel mai influent din intregul balet al secolului 20.

in Italia, termenul folosit pentru a desemna miscarea artistica era "Stile Liberty", fiind denumit dupa un magazin londonez, Liberty & Co, un magazin relativ cunoscut in epoca pentru distribuirea de artefacte derivând din miscarea Art and Crafts, relevând atât aspectul comercial al miscarii Art Nouveau cât si aspectul de a fi importate, element esential in Italia timpului respectiv.

in Franta, cu deosebire in capitala tarii, Paris, intrarile anumitor statii de metrou, dar mai ales cladirile realizate de arhitectul Hector Guimard, precum si vitraliile si ornamentele cladirilor designate de el, constituie dovezi puternice de existenta ale unui stil arhitectural Art Nouveau care a evoluat in mod cu totul particular in "orasul lumina." Similar, in Belgia, in special in Bruxelles, cladirile realizate de arhitectul, designerul si decoratorul Victor Horta sunt printre cele mai frumoase si distincte exemple de arhitectura si design Art Nouveau.

in Spania, mai exact in Catalonia, miscarea a fost grupata in orasul Barcelona, fiind cunoscuta sub numele "local" de "modernism" si avându-l pe arhitectul catalan Antoni Gaudí i Cornet ca cel mai de seama reprezentant al sau.

Fisiere in arhiva (1):

  • Scoli si Curente Care au Influentat Evolutia Designului.doc