Administrarea Fondurilor de Pensii Private

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Administrarea Fondurilor de Pensii Private.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 25 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Asigurari

Cuprins

1.Tipurile de pensii si caracteristicile lor generale
2. Pensiile private obligatorii (Pilonul II)
3. Pensii private facultative (Pilonul III)
4.S.C. Generali Societate de Administrare a Fondurilor de Pensii Private S.A. vs ING Fond de Pensii SA
5.Administratori de pensii private sanctionati de catre CSSPP pentru incalcarea prevederilor legale

Extras din document

1. Tipurile de pensii si caracteristicile lor generale

In ultimii ani s-a vorbit foarte mult despre sistemul de pensii, dar mai ales despre sitemul de pensii private si despre importanta acestuia pentru viitorul financiar al romanilor. Astfel, fiecare dintre noi trebuie sa cunoasca in detaliu strategiile de elaborare, dar si pasii ce trebuie urmati pentru a putea beneficia de un sistem de pensii adaptat cerintelor si nevoilor noastre. Sistemul de pensii din România este format din 3 tipuri (piloni) de pensii, fiecare cu caracteristicile si avantajele lui.

- Pilonul I reprezentat de pensiile publice, platite de stat, cunoscute cu avantajele si dezavantajele acestora. In ansamblu, fuctionarea acestor sisteme de pensii se bazeaza pe :

- gestionarea şi garantarea lor de catre statul roman, asigurand tuturor participanţiilor drepturi egale - participarea obligatorie a tuturor persoanelor angajate cu acte din România - contribuaiile platite regulat mulai ani sunt doar direct redistribuite catre viitorii pensionari; pensia platita fiind tot mai mica pe masura cresterii numarului pensionarilor si scaderii numarului angajaţiilor.

- Pilonul II reprezinta pensiile obligatorii private administrate de catre companiile autorizate si controlate de Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private. La acest tip (pilon) de pensie sunt obligati sa contribuie toate persoanele cu varste intre 18 şi 35 ani, angajate cu acte din Romania, iar persoanele cu varsta între 35 şi 45 ani pot opta şi acestea pentru o astfel de pensie, nefiind obligate de lege, însa vor beneficia de aceleaai drepturi ai deci de o pensie suplimentara (fata de cea oferita de stat) dupa pensionare.

Contributia la acest pilon nu reprezinta o plata suplimentara pentru angajat, ci doar o redirectionare a 2 % din contributiile sociale (acum administrate de stat) catre una din firmele care pot vinde pensii private obligatorii.

- Pilonul III reprezinta pensiile facultative. De astfel de pensii pot beneficia toti angajatii romani cu varste între 18 şi 52 ani.

2. Pensiile private obligatorii (Pilonul II)

Pensia privată obligatorie reprezintă aşa-numitul pilon II al sistemului de pensii.Sistemul pensiilor administrate privat este reglementat în România prin Legea nr. 411/2004. Aceasta prevede că angajaţii care contribuie la sistemul public de pensii şi care au vârsta până în 35 de ani sunt obligaţi să adere la un fond de pensii administrat privat, în timp ce angajaţii cu vârsta cuprinsă între 35 şi 45 de ani pot opta să adere la un astfel de fond.În prezent fiecare angajat plăteşte o contribuţie de asigurări sociale (CAS) aferentă sistemului public de pensii, contribuţie echivalentă cu 10,5% din salariul brut al fiecărui contribuabil. Contribuţia la un fond de pensii private nu instituie obligaţii financiare suplimentare pentru participanţi, ci este o parte din contribuţia individuală datorată la sistemul public de pensii. în prezent, cota transferată este de 2% (2009) urmând să ajungă la 6% în 2016.Optând pentru o pensie privată, o parte din această contribuţie va fi redirecţionată către contul individual deschis in numele fiecarui participant la fondul de pensii private ales.

Angajatorii trebuie indeplineasca urmatoarele responsabilitati:

• Lunar, până cel târziu la data de 25 a lunii următoare celei în care au fost depuse declaraţiile nominale, CNPAS (Casa Naţională de Pensii şi Alte Drepturi de Asigurări Sociale) transmite către ANAF (Agenţia Naţională de Administrare Fiscală) informaţii privind declaraţiile nominale ale angajatorilor şi viramentele efectuate către fondurile de pensii private.

• ANAF, prin organele fiscale subordonate, va coordona activitatea de identificare a situaţiilor în care angajatorii nu au respectat prevederile legale privind declararea şi plata contribuţiilor de asigurări sociale, dispunând măsurile sancţionatorii prevăzute de lege.

• Corectitudinea angajatorilor este de maximă importanţă pentru buna funcţionare a sistemului de pensii private – pensii obligatorii şi pensii facultative. Angajatorii sunt obligaţi prin lege să depună declaraţiile privind contribuţiile angajaţilor la timp, pentru pensiile administrate privat (Pilonul II).

• Angajatorul este obligat să accepte virarea contribuţiilor în sistemul pensiilor facultative, în cazul în care angajaţii săi solicită acest lucru.

• Pentru neachitarea la timp a obligaţiilor de plată reprezentând contribuţii de asigurări sociale, sunt prevăzute majorări de întârziere şi chiar măsuri de executare silită în vederea încasării sumelor cuvenite.

Fisiere in arhiva (1):

  • Administrarea Fondurilor de Pensii Private.doc