Analiza Pietei Asigurarilor in Republica Moldova Donaris Group

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Analiza Pietei Asigurarilor in Republica Moldova Donaris Group.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 15 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Asigurările reprezintă un sector cheie al economiei, a cărui influenţă se simte în protecţia de anumite riscuri în plan economic şi social, în rolul stimulator al economisirii pe termen mediu şi lung, cît şi în furnizarea de fonduri pe piaţa financiară. Aprecierea situaţiei pieţei asigurărilor se poate realiza prin prezentarea unor indicatori cantitativi, care reflectă importanţa sectorului de asigurări în cadrul economiei naţionale, precum şi a unor indicatori calitativi, ce caracterizează calitatea serviciilor prestate de companiile locale de asigurare şi, înainte de toate, de capacitatea financiară a acestora de a-şi onora obligaţiunile asumate.

Un prim indicator este volumul de prime de asigurare încasate de la asiguraţi, indicator ce caracterizează mărimea reală a pieţii asigurărilor. Trendul primelor de asigurare subscrise în R. Moldova în p.2007-2010 este reprezentat în fig 1.

Fig. 1. Dinamica primelor de asigurare subscrise în p. a. 2007-2010 în R.Moldova

Sursa: Rapoartele anuale ale CNPF în sectorul asigurări.// www.cnpf.md

Din figura dată observăm un trend crescător al primelor brute încasate de către companiile de asigurări în anii premergători crizei economice mondiale 2008-2009, criză care a afectat şi sectorul financiar din R. Moldova, criză care a diminuat veniturile populaţiei, şi respectiv sumele destinate contractării asigurărilor, volumul primelor încasate coborînd de la 833,2 mln. lei în 2008 la 813,2 mln. lei în anul 2009. Totuşi în 2010 acest indicator cunoaşte o creştere considerabilă ajungînd la cifra de 914,7 mln lei. Rata de creştere a pieţii este reprezentat mai detaliat în tabelul 1.

Tabelul 1.

Dinamica primelor de asigurare încasate pe piaţă în p. 2007-2010 în R. Moldova

Anul Prime de asigurare subscrise (mln. lei) Creşterea nominală faţă de anul precedent

Creşterea absolută (mln.lei) Creşterea relativă (%)

2007 724,2 165,3 29,6

2008 833,2 109 15,1

2009 813,2 -20 -2,4

2010 914,7 101,5 12,5

Sursa: Rapoartele anuale ale CNPF în sectorul asigurări.// www.cnpf.md

Datele din tabel ne arată că cea mai mare creştere atît în valoare absolută (109 ml.lei), cît şi relativă (15,1%) s-a produs în anul 2008, iar descreştere în 2009 cu 20 mln.lei.

Evoluţia pozitivă a volumului de prime încasate cu 12% în anul 2010 a fost influenţată de următorii factori:

- Tot mai multe societăţi de asigurare pun accentul pe extinderea teritorială a reţelei de vânzări. Cel puţin jumătate din asigurători au investit mult în dezvoltarea reţelei de vânzări pe întreg teritoriul ţării, ceea ce a generat o creştere dublă a încasărilor;

- Interesul pentru leasing din partea populaţiei, generat de aşteptări pozitive ale consumatorilor faţă de evoluţia financiară personală şi a economiei în general a determinat creşteri a primelor de asigurare aferente bunurilor date în leasing;

- Activizarea brokerilor de asigurare;

- Creşterea cererii de asigurare din partea investitorilor străini;

- Generozitatea asiguratorilor de a oferi reduceri şi scăderi de preţuri la Carte Verde, RCA, Casco, Bunuri;

- Inventivitatea asiguratorilor în domeniul marketingului, pe lîngă afişe, pliante şi calendare, s-a recurs la prestarea serviciilor şi bonusurilor adiţionale precum: oferirea maşinii la schimb în perioada reparaţiei vehiculului avariat, cartele de asistenţă tehnică pentru vehiculele aflate în pană, bonuri de benzină, tichete la spălătorii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Analiza Pietei Asigurarilor in Republica Moldova Donaris Group.doc