Analiza Sistemelor de Protecție Socială

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 20 în total
Cuvinte : 9554
Mărime: 91.09KB (arhivat)
Publicat de: Cezara Mazilu
Puncte necesare: 8
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Mariana Nicolae

Cuprins

  1. 1. INTRODUCERE 3
  2. 2. SECURITATEA SOCIALĂ DIN ROMÂNIA 4
  3. 2.1 Îngrijirile de sănătate 4
  4. 2.2 Drepturile de pensie şi alte drepturi de asigurări sociale 4
  5. 2.3 Asigurarea de şomaj 5
  6. 3. SECURITATEA SOCIALĂ DIN UNGARIA 7
  7. 3.1 Asigurarea de şomaj 7
  8. 3.2 Asigurarea de boală 8
  9. 3.3 Prestaţii familiale 8
  10. 3.4 Pensii 9
  11. 4. SECURITATEA SOCIALĂ LA NIVELUL UNIUNII EUROPENE 10
  12. 5. COMPARAŢIE ROMÂNIA – UNGARIA – UNIUNEA EUROPEANĂ 13
  13. 6. CONCLUZII ȘI PROPUNERI 14
  14. 7. GRAFICE ȘI TABELE 18

Extras din proiect

1. INTRODUCERE

Intr-un stat democratic, protectia sociala reprezinta un element fundamental al politicilor statale, deoarece prin punerea in aplicare se realizeaza prevenirea, diminuarea sau inlaturarea consecintelor unor evenimente considerate ca "riscuri sociale" asupra nivelului de trai al populatiei.

Protectia sociala este conceputa pentru asigurarea unui standard de viata de baza pentru toti oamenii, indiferent de mijloacele de care acestia dispun. Exista mai multe categorii de persoane care cer protectia sociala: protectia somerilor, protectia handicapatilor, protectia copilului si a tinerilor, protectia sociala complementara (protectia sociala in caz de deces, incapacitatea de munca, boala profesionala).

Conditiile concrete si nevoile diferite care se cer acoperite fac ca si modalitatile de realizare a protectiei sociale sa fie diferite.

Obiectivul principal al protectiei sociale il constituie diminuarea sau chiar inlaturarea consecintelor unor riscuri asupra mediului si nivelului de trai ale unor segmente ale populatiei.

In fundamentarea politicii sociale sunt considerate principii precum protectia demnitatii umane; eliminarea oricarei forme de discriminare in intreaga politica de protectie sociala sau promovarea parteneriatului social ca mijloc de control si eficientizare a tuturor masurilor de politica si de protectie sociala.

De asemenea alte idei de baza considerate in promovarea politicii sociale sunt: flexibilitatea, respectiv adaptarea masurilor de protectie sociala la necesitatile reale ale grupurilor si persoanelor;o rientarea obiectivelor si masurilor de politica si protectie sociala in directia capacitarii, mobilizarii si participarii tuturor fortelor sociale la relansarea cresterii economice, munca fiind prima sursa a bunastarii si libertatii individului, sursa cea mai stabila a sanatatii economiei si descentralizarea treptata a protectiei sociale si odata cu aceasta, angrenarea in activitatea de protectie sociala a agentilor economici, unitatilor administratiei publice locale, a institutilor guvernamentale si organizatiilor neguvernamentale, societatilor de caritate si persoanelor fizice, prin contributii materiale, financiare si sociale ale acestora intr-un cadru legal adecvat.

Diversitatea si cuantumul prestatilor si serviciilor sociale sunt conditionate insa de starea economiei, de resursele financiare existente la un moment dat, de necesitatea construirii cadrului administrativ de aplicare, cu deosebire in ceea ce priveste formarea personalului si informatizarea activitatilor.

Sistemele de securitate sociala din statele membre ale Uniunii Europene cunosc o mare diversitate care se datoreaza evolutiei lor istorice, contextului social, economic, politic al fiecarei tari si chiar, intr-o mica sau mai mare masura, religiei.

Programele de protectie sociala, administrate de stat, sunt finantate pe principiul repartitiei, compensatiei intre generatii, de resurse obtinute din contributii, impozite si taxe, pe baza principiului responsabilitatii colective.

2. SECURITATEA SOCIALĂ DIN ROMÂNIA

Ca si alte sisteme de protectie sociala nationale, cel din Romania s-a constituit treptat incepand cu primele decenii ale secolului XX, cand au fost instituite primele masuri legislative. Sistemul a fost imbogatit, perfectionat si reformat oarecum in pas cu evolutiile in domeniu din tarile dezvoltate, sub influenta germana si franceza, in principal.

2.1 Îngrijirile de sănătate

Asigurările sociale pentru sănătate din România sunt organizate şi funcţionează pe baza următoarelor principii:

a) cuprinderea obligatorie a tuturor cetăţenilor în cadrul sistemului medico-sanitar coerent de protecţie socială;

b) solidaritatea socială cuprinzătoare între toate categoriile sociale. Practic, solidaritatea socială se realizează între: sănătoşi şi bolnavi; persoanele în vârstă şi cele active; bogaţi şi săraci; cei ce nu au copii şi cei care şi-au asumat sarcina să crească şi să educe generaţiile următoare; cei angajaţi şi cei aflaţi în şomaj; persoanele singure şi cele cu familii care au mai mulţi membri ş.a.m.d.;

c) prestarea în favoarea asiguraţilor a unui pachet definit de servicii medico-sanitare. Persoanele asigurate beneficiază de un complex de servicii medicale şi sanitare, avându-se în vedere cerinţele de îngrijire a stării de sănătate;

d) finanţarea autonomă şi echilibrul financiar. Asigurările sociale pentru sănătate îţi constituie fondurile în principal din contribuţiile în părţi egale ale persoanelor fizice şi a celor juridice, iar în caz de nevoie şi din subvenţii din partea statului;

e) conducerea autonomă a asigurărilor sociale pentru sănătate. Potrivit acestui principiu, asigurările sociale pentru sănătate au organe proprii de conducere, care cuprind reprezentanţi ai asigurărilor şi ai persoanelor juridice.

În asigurările sociale pentru sănătate sunt cuprinsi in mod obligatoriu cetăţenii români cu domiciliul în ţară sau aflaţi temporar în străinătate, cat si cetăţenii străini şi apatrizii care au reşedinţa în România.

Calitatea de asigurat se dobândeşte din ziua încheierii contractului individual de muncă şi se păstrează pe toată durata acestuia. Persoanele care sunt salariate dobândesc calitatea de asigurat din ziua în care au achitat contribuţia şi o păstrează conform legii. Calitatea de asigurat încetează o dată cu pierderea dreptului de domiciliu sau de reşedinţă în România şi se dovedeşte cu un document justificativ.

De asemenea, sunt cuprinse în asigurările sociale pentru sănătate, fără plata contribuţiei: persoanele care satisfac serviciul militar in termen sau care se afla in concediu pentru incapacitate temporara de munca, acordat in urma unui accident de munca sau a unei boli profesionale precum si persoanele se afla in concediu pentru cresterea copilului pana la implinirea varstei de 2 ani si in cazul copilului cu handicap, pana la implinirea de catre copil a varstei de 3 ani.

De altfel, scutiti de la plata contributiei pentru asigurarile de sanatate sunt persoanele care executa o pedeapsa privativa de libertate sau se afla in arest preventiv, persoanele care beneficiaza de indemnizatie de somaj si nu in ultimul rand, pensionarii pentru veniturile din pensii pana la limita supusa impozitului pe venit.

2.2 Drepturile de pensie şi alte drepturi de asigurări sociale

Cheltuielile bugetare destinate ocrotirii cetăţenilor din ţara noastră, prin asigurările sociale de stat au crescut continuu datorită amplorii şi complexităţii problemelor sociale. Principalele forme de protecţie a cetăţenilor prin asigurările sociale de stat sunt: pensiile, biletele de odihnă şi tratament, indemnizaţii şi ajutoare, alocaţii de sprijin. Sistemul de pensii din Romania este construit astfel:

Pilonul I -este reprezentat de clasica pensie de stat si are ca scop asigurarea unui minim de protectie sociala. In acest moment, un procent de 10,5% din salariul tau brut merge catre CNPAS. Pe langa aceata suma angajatorul mai contribuie cu intre 20,8% si 30,8% (in functie de conditiile de lucru) din salriul brut.

Preview document

Analiza Sistemelor de Protecție Socială - Pagina 1
Analiza Sistemelor de Protecție Socială - Pagina 2
Analiza Sistemelor de Protecție Socială - Pagina 3
Analiza Sistemelor de Protecție Socială - Pagina 4
Analiza Sistemelor de Protecție Socială - Pagina 5
Analiza Sistemelor de Protecție Socială - Pagina 6
Analiza Sistemelor de Protecție Socială - Pagina 7
Analiza Sistemelor de Protecție Socială - Pagina 8
Analiza Sistemelor de Protecție Socială - Pagina 9
Analiza Sistemelor de Protecție Socială - Pagina 10
Analiza Sistemelor de Protecție Socială - Pagina 11
Analiza Sistemelor de Protecție Socială - Pagina 12
Analiza Sistemelor de Protecție Socială - Pagina 13
Analiza Sistemelor de Protecție Socială - Pagina 14
Analiza Sistemelor de Protecție Socială - Pagina 15
Analiza Sistemelor de Protecție Socială - Pagina 16
Analiza Sistemelor de Protecție Socială - Pagina 17
Analiza Sistemelor de Protecție Socială - Pagina 18
Analiza Sistemelor de Protecție Socială - Pagina 19
Analiza Sistemelor de Protecție Socială - Pagina 20

Conținut arhivă zip

  • Analiza Sistemelor de Protectie Sociala.doc

Alții au mai descărcat și

Impactul Integrării României în Spațiul Uniunii Europene în Domeniul Asigurărilor Sociale

INTRODUCERE Cauzele care au stat la baza nevoii de protecţie socială au apărut, ca o necesitate, cu mult înainte de revoluţia industrială, şi s-a...

Sistemul de asigurări sociale în Germania

Introducere – sistemul public de pensii german Sistemul de pensii german este apreciat ca fiind unul dintre cele mai performante sisteme de...

Analiză comparatorie între asigurările tip RCA oferite de companiile ARDAF și OTP Garancia Asigurări

I.1 Descrierea asigurarii de tip RCA Asigurarea de raspundere civila auto - cunoscuta sub numele de RCA, reprezinta in momentul de fata una din...

ING Groupe

Grupul ING este unul dintre cele mai mari gupuri financiare din lume oferind o gama larga de servicii financiare integrate clientilor individuali...

Teste Grilă

TESTE GRILĂ 1. Se fac următoarele afirmaţii legate de prima de asigurare: A) Prima de asigurare reprezintă suma de bani dinainte stabilită,...

Asigurări

CAP I Def: Asigurarea este un mijloc de a acoperi o parte a riscurilor cu care se confruntă persoanele sau firmele în activitatea lor de zi cu zi...

Asigurări internaționale

1) Subiectele asigurarii: asigurarea implica o serie de factori: persoane fizice si juridice intre care se nasc raporturi sau sau relatii juridice...

Asigurări și Reasigurări

1. OBIECTIVELE CURSULUI Cursul oferă bazele teoretice referitoare la cunoaşterea necesităţii apariţiei activităţii de asigurare, la sensul unor...

Te-ar putea interesa și

Aspecte privind Strategia Politicii de Personal în Cadrul Schelei de Petrol Moreni

Strategiile în domeniul resurselor umane exprima, în primul rând, faptul ca functiunea de personal adopta o perspectiva mai larga, si o viziune...

Contractul Colectiv de Munca în Dreptul Comparat

INTRODUCERE Dreptul comunitar (dreptul muncii în Uniunea Europeană) este constituit din ansamblul normelor (regulilor) juridice, elaborate de...

Migrarea familiilor în străinătatea și efectul asura copiilor aflați încă în țară

CAPITOLUL I I.1. MOTIVAREA ALEGERII TEMEI În această lume în permanentă schimbare – aflată sub presiunea competiţiilor de orice fel – familia,...

Politica Socială a Uniunii Europene

Capitolul I 1.1. Concepte de baza privind politica socială Politica socială a UE este formată dintr-un set de politici complementare, ce s-au...

Legislația Uniunii Europene privind Politicile Sociale și Ocuparea Forței de Muncă

I. Introducere Politicile sociale si ocuparea fortei de munca acopera domenii vaste, dar strâns legate între ele. Dintre aceste domenii se pot...

Legislația Uniunii Europene privind Politicile Sociale și Ocuparea Forței de Muncă

INTRODUCERE Dilemele vizând viitorul muncii şi ocuparea forţei de muncă se numără printre cele mai tensionate (arzătoare şi provocatoare) probleme...

Modelul Social European

INTRODUCERE Politica socială europeană s-a dezvoltat într-o manieră fragmentară, iar progresele obţinute în domeniu sunt neuniforme. O serie de...

Politici Sociale

I.Conceptul general de politică socială si politicile sociale sectoriale Un raspuns la întrebarea ,,Ce este politica sociala ?" au încercat sa...

Ai nevoie de altceva?