Asigurarea Animalelor

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Asigurarea Animalelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 11 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Constantinescu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Prezentarea asigurarilor de animale:

Scurt istoric:

Primele forme de asigurare a animalelor au aparut in anul 1909 prin aparitia a doua asociatii mutuale :”Reuniunea proprietarilor de vite din Orastie” si “Reuniunea proprietarilor de vite din Cacova(Banat)”. Ele cuprindeau in sfera lor 400 de comune, dar nu au functionat mai mult de 4 ani, deoarece erau dificultati in colectarea primelor, iar sfera de acoperire a riscurilor era restransa si cheltuielile de achizitie, administratie si control se aflau la un nivel foarte ridicat.

Obiectul asigurarii:

- Bovinele in varsta de 6 luni si peste;

- Porcinele de 6 luni si peste;

- Porcinele aflate in ingrasatorii apartinand persoanelor juridice avand o greutate de cel putin 40 kg, indiferent de varsta;

- Ovinele si caprinele de un an si peste;

- Cabalinele in varsta de 1-15 ani.

Asiguratorul primeste in asigurare animale care apartin persoanelor fizice si juridice, precum si animale luat in ingrijire de catre persoanele fizice si juridice, pe baza de contracte incheiate. Sunt primite in asigurare numai acele animale care indeplinesc conditiile de varsta, greutate si sanatate impuse de catre asigurator.

Nu pot fi asigurate animalele bolnave, subnutrite sau cu infirmitati, precum si cele aflate in carantina. Animalele se asigura pentru sumele propuse de asigurat si agreate de asigurator. La animalele care apartin persoanelor fizice, suma asigurata nu poate depasi valoarea de pe piata locala a animalelor respective. In caz de dauna, din despagubiri asiguratorul deduce fransiza stabilita procentual, in raport cu suma asigurata. De asemenea, la animalele de rasa comuna care apartin persoanelor juridice suma asigurata nu poate depasii valoarea de pe piata locala a animalelor respective. Totodata la animalele care apartin persoanelor juridice si sunt destinate sacrificarii pentru consumul de carne, suma asigurata se stabileste pe baza greutatii medii a animalelor si a pretului de achizitie a carnii in viu, practicat de catre societatile comerciale de industrializare a carnii.

La animalele de reproductie, procurate din import, precum si la cele de rasa de provenienta indigena, asigurarea se incheie la valoarea de achizitie sau la cea de inventor. Animalele dintr-o gospodarie se primesc in asigurarea la aceeasi suma de fiecare animal din aceeasi grupa de varsta si de rasa.

Despagubirea se acorda in cazurile de mortalitate a animalelor, ca urmare a bolilor cauzate de epizootii, a accidentelor si a sacrificarilor fortuite. Pagubele produse in urma sacrificarii animalelor se acopera de catre asigurator, daca aceasta masura s-a luat datorita dispozitiilor date de autoritatile publice competente in vederea prevenitii si combaterii epizootiilor, in urma unor boli incurabile la animal si in cazul in care animalul a suferit un accident ce necesita sacrificarea imediata a acestuia.

La asigurarea animalelor, riscurile asigurate sunt:

Riscuri generale-(grindina, furtuna, incendiu, trasnet, explozie, alunecari de teren, furt, greve si tulburari civile, izbiri de catre autovehicule) riscuri care pot conduce la accidentarea sau moartea animalelor.

Riscuri de accidente si boli:

• loviri si raniri, caderea animalelor sau caderea pe animale a unor corpuri, actiunea curentului electric, insolatie, asfixie, inec, leziuni interne provocate de inghitirea unor obiecte, distocie;

• urmarile castrarii sau altor operatii si tratamente efectuate de veterinarii autorizati;

• atacul animalelor salbatice sau al altor animale, muscatura serpilor, intepatura insectelor veninoase;

• intoxicatiile animalelor cu medicamente administrate in scop profilactic sau curative de catre autoritatile veterinare, daca diagnosticul a fost stabilit de medicul veterinar sau de catre un laborator autorizat, precum si intoxicatiile animalelor produse la pasune, daca diagnosticul a fost supervizat de catre autoritatile competente;

• intoxicatia subita cu ierburi, cu substante toxice sau medicamentoase, meteorizarea acuta din cauza furajelor, pe baza constatarii medicului veterinar;

• bolile medicale, obstetricale si chirurgicale; accidentele produse sau favorizate de boli;

• sacrificarea de necesitate din dispozitia autoritatilor sanitar-veterinare, in urma producerii unui risc asigurat care provoacă moartea iminenta a animalelor, combaterea anemiei infectioase pe baza dispozitiei autoritatilor de drept;

• accidentele sau bolile cauzate animalelor cu intentie sau din culpa de terte persoane identificate, daca intentia sau culpa rezulta din acte incheiate de autoritatile de drept.

De asemenea este luat in considerare si accidentul care a provocat o imbolnavire ce a dus la moartea animalului in perioada asigurarii. In cazul sacrificarii unui animal ca urmare a batranetii asociate cu diferite boli, se acorda despagubiri numai daca principal cauza a sacrificiului acestuia a fost o anumita boala.

Sume asigurate:

Pentru stabilirea sumelor asigurate se va tine cont de documentele justificative care atesta valoarea animalului (facturi de achizitie, diverse chitante/ adeverinte), sau daca aceste documente nu exista, se va tine seama de preturile pe piata locala a unui animal de aceeasi specie, sex, varsta, productie/ greutate, etc.).

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea Animalelor.doc

Alte informatii

Proiect predat la ASE