Asigurarea Autovehiculelor

Imagine preview
(9/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Asigurarea Autovehiculelor.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 47 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Firtescu Narcis

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

1. Caracterizare generală

Poliţele de asigurări CASCO sunt complementare poliţelor de asigurări RCA: cele dintâi (asigurări CASCO) despăgubesc o gamă largă de daune suferite de cel asigurat în cadrul unui accident auto (avarii, distrugeri de bunuri aparţinând celui vinovat) iar cele din urmă (asigurări RCA - şi chiar cel mai ieftin rca) oferă despăgubiri exclusiv pentru prejudiciile suferite de terţe persoane - cele aflate în afara autovehiculului la momentul producerii accidentului, prejudicii pentru care şoferul autovehiculului asigurat RCA este răspunzător.

Preţul poliţelor de asigurări CASCO diferă în funcţie de riscurile acoperite, sumele maxime despăgubite, şi valabilitatea teritorială. Spre deosebire de o poliţă de asigurare RCA, pentru care pachetul de riscuri acoperite şi sume maxime despăgubite este unic (chiar şi cel mai ieftin RCA din 2010 oferă despăgubiri maxime de 2.500.000 RON pentru dezdăunarea terţilor), o poliţă de asigurare CASCO poate avea un preţ mai mare dacă se asigură riscul de furt al autovehiculului în România sau în străinătate, vandalism, sau dacă în pachetul de despăgubiri acceptate există şi asistentă în urma unui accident sau la defectarea autovehiculului.

Riscurile care sunt dorite a fi acoperite trebuie luate în calcul la încheierea unei asigurări auto ieftine. Un produs CASCO complet va avea un preţ mai ridicat, însă acoperirea unor riscuri precum furt, vandalism sau acoperirea cheltuielilor de asistenţă rutieră în cazul defecţiunilor apărute la autovehicul în România sau în străinătate poate justifica diferenţa de preţ.

Deasemenea, preţul unei asigurări auto casco poate scădea dacă în trecut au fost încheiate poliţe de asigurare casco pentru acelaşi autovehicul şi nu s-au înregistrat daune.

Poliţele de asigurare CASCO nu acoperă, în general, asistenţă rutieră. Acest lucru poate fi suplinit prin încheierea unei poliţe suplimentare de asistenţă rutieră. Există companii care oferă acest produs indiferent de instituţia emitentă a poliţei de asigurare CASCO.

Poliţele de asigurări auto CASCO pot fi utile chiar şi în cazul accidentelor care nu au fost produse din vina asiguratului şi care au autori cunoscuţi. Deşi daunele sunt plătite, în ultimă instanţă de cel vinovat sau prin polita de asigurare rca a acestuia, instituţia emitentă a poliţei de asigurare CASCO vă poate ajuta la recuperarea daunelor sau poate plăti reparaţiile direct unităţilor service.

Societăţile de asigurare din ţara noastră utilizează, în principal, două categorii de poliţe: poliţa Standard, care acoperă numai riscurile de avarii; poliţa Toate riscurile, care acoperă riscurile de avarii şi furt.

Asigurarea CASCO reprezinta asigurare totală a mijlocului de transport împreună cu tot ce ţine de el.

Se poate face pentru:

- pierderea totală;

- avarii de toate categoriile;

- avarie comună (şi pentru încărcătură);

- pierderea care acoperă numai cheltuielile de salvare şi cheltuielile auxiliare.

Asiguraţii pot fi persoane fizice şi juridice cu domiciliul, sediul sau reşedinţa în ţara noastră.

Obiectul asigurării îl constituie:

- autovehiculele destinate transporturilor de persoane: autoturisme, autostaţioane, autobuze, autocare, motocicluri etc;

- autovehiculele destinate transporturilor de bunuri: autocamioane, autofurgonete, autobasculante, autocisterne, tractoare rutiere, autotractoare etc;

- autovehiculele construite sau echipate pentru diverse destinaţii speciale, cum ar fi:

- autovehicule pentru gospodăria comunală;

- autovehicule pentru stingerea incendiilor;

- autosanitare, caravane cinematografice;

- autoateliere, automacarale, autovehicule pentru explorări geologice, hidrotehnice şi topografice etc;

- autovehicule destinate lucrărilor agricole sau lucrărilor de construcţii;

- remorcile auto trase de un autovehicul din cele de mai sus. Nu sunt asigurate autovehiculele care nu sunt înmatriculate

- potrivit dispoziţiilor legale privind circulaţia pe drumurile publice în România (tractoarele agricole care nu sunt folosite ca tractoare rutiere, autocombinele, excavatoarele, cilindrii compresori etc).

Riscuri asigurate

Asigurătorul acordă despăgubiri pentru pagubele produse prin avarierea sau distrugerea autovehiculului asigurat, provocate de:

- diverse accidente, cum ar fi: ciocniri, loviri sau izbiri cu alte vehicule sau cu alte corpuri mobile sau imobile aflate în afară sau în interiorul autovehiculului asigurat, zgârieri, căderi, derapări sau răsturnări;

- incendiu, trăsnet, explozie (inclusiv explozia rezervorului de carburanţi sau a rezervorului de aer comprimat);

- furt (inclusiv tâlhărie);

- calamităţi naturale: ploaie torenţială (inclusiv efectele indirecte ale acesteia), grindină, inundaţie, furtună, uragan, cutremur de pământ, prăbuşire sau alunecare de teren, greutatea stratului de zăpadă sau de gheaţa, avalanşe de zăpadă, căderea unor corpuri pe construcţia în care se află autovehiculul.

În funcţie de modul cum sunt grupate riscurile acceptate, se disting următoarele tipuri de asigurări:

1. asigurări pentru: a) furt; b) incendiu şi furt; c) casco (care cuprinde riscurile de incendiu, furt şi avarii accidentale);

2. asigurări pentru: a) incendiu; b) furt; c) casco (care include riscurile de incendiu, furt şi avarii accidentale); d) casco complet (care cuprinde casco plus pagubele provocate de calamităţi naturale, precum şi cheltuielile cu remorcarea autovehiculului avariat până la atelierul

de reparaţii şi pentru transportul la destinaţie al ocupanţilor autovehiculului în cauză);

3. asigurări pentru: a| incendiu, explozie, grindină, atentate; b) accidente şi coliziuni; c) spargerea geamurilor şi a componentelor de sticlă; d) furt complet. La acestea se mai pot adăuga: a| asigurarea remorcii; b) asigurarea altor conducători auto; c| asigurarea persoanelor transportate;

4. asigurări pentru: a) diverse accidente; b) incendiu, explozie şi calamităţi naturale; c) furt; d) cheltuielile de transport al autovehiculului avariat la atelierul de reparaţii sau la locul de adăpostire. La această asigurare, denumită generic asigurare de avarii, se mai poate adăuga o asigurare a echipamentului suplimentar montat la autovehicul.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea Autovehiculelor.docx

Alte informatii

Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor