Asigurarea Bunurilor pentru Pagube Cauzate in Timpul Transportarii

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Asigurarea Bunurilor pentru Pagube Cauzate in Timpul Transportarii.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 31 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Anatol Tugulschi

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Asigurari

Cuprins

INTRODUCERE.3
1. Asigurarile in cadrul transportului international
1.1.Asigurarea de transport terestru.4
1.2. Asigurarea marfurilor- Cargo.7
2. Asigurarile Cargo in Republica Moldova in perioada 2007-2010.16
2.1. Analiza asigurarilor Cargo In R.Moldova
2.2. Directii de perfectionare a asigurarilor Cargo in R.M.
CONCLUZII .25
BIBLIOGRAFIE.26
ANEXE. 27

Extras din document

INTRODUCERE

1. Actualitatea temei. Istoria atesta faptul ca inca din timpuri stravechi, oamenii au fost preocupati de prevenirea si mai ales de existenta unor posibilitati de a suporta in comun pagubele generate de producerea unor evenimente nedorite, incerte. Modul unitar de colectare a rezervelor banesti intr-un fond comun reprezinta un principiu de baza al conceptului de asigurare.

Se poate spune ca asigurarile se constituie intr-un sistem de relatii economice, care implica aportul unui numar mare de persoane fizice sau juridice la constituirea unui fond banesc, in conditiile in care, fiind amenintate de asemenea pericole, in existenta si activitatea lor, concep si recunosc oportunitatea prevenirii si inlaturarii pe baze mutuale a prejudiciilor generate de producerea acestor pericole in viitor, probabil, posibile dar nesigure. Sub aspect juridic, pentru a fi operanta, asigurarea trebuie sa capete o anumita forma, evidentiata printr-un anumit contract. Alaturi de contractul propriu-zis de asigurare intervine legea de organizare a activitatii de asigurare, emisa de puterea legislativa, ca izvor de drepturi si obligatii in materie de asigurari.

Pentru prima data se vorbeste despre conceptul de asigurare intr un document cu o vechime de circa 6500 de ani, referitor la mestesugarii taietori de lemne din Egipt, care au constituit un fond de intrajutorare, format anticipat, prin contributia tuturor pentru acoperirea pagubelor provocate de diverse nenorociri care i loveau pe membrii colectivitatii. Membrii caravanelor din Babilon, Fenicia si alte tari stravechi se constituiau in organizatii, suportand in comun pagubele din jafuri si de alta natura, suferite de unii dintr ei in timpul transporturilor. De la romani a ramas un Regulament al colegiului funerar din Lavinium, care grupa membrii colegiului intr-o asociatie de inmormantare ce functiona pe baza unor cotizatii. La inceputul secolului trecut existau in lume 30 de firme de asigurari 14 in Marea Britanie, 5 in SUA, 3 in Germania, 3 in Danemarca, 2 in Franta si cate una in Olanda, Elvetia si Austro-Ungaria. In jurul anului 1850 numarul lor s a ridicat la 306, cu sedii in 14 tari iar in anul 1969 activau 9700 de institutii de asigurare in 71 de tari.

CAPITOLUL 1

1. ASIGURARILE IN CADRUL TRANSPORTULUI INTERNATIONAL

1.1. ASIGURAREA DE TRANSPORT TERESTRU

Deşi la început asigurările auto presupuneau acordarea protecţiei numai pentru vătămări corporale şi pagube materiale produse terţilor, trecerea timpului a adus cu sine noi tipuri de protecţie.

De aceea, asigurările auto actualmente nu se limitează numai la asigurarea mijlocului de transport. Din punctul de vedere al utilizării autovehiculelor, asigurările ce pot fi încheiate cuprind mai multe tipuri:

a) Asigurarea mărfurilor pe timpul transportului;

b) Asigurarea răspunderii transportatorului;

c) Asigurarea autovehiculelor;

d) Asigurarea de răspundere civilă;

e) Asigurarea pasagerilor, asigurarea de accidente a persoanelor legal transportate în autovehicul etc.

Prin toate aceste asigurări se acoperă o gamă diversă de riscuri. Ca şi în celelalte tipuri de asigurări, există anumite practici comune tuturor asigurărilor, dar fiecare dintre ele are anumite particularităţi privind tipurile de riscuri cuprinse în asigurare.

Pentru asigurarea autovehiculelor este important a defini categoria de autovehicule. Prin acest termen se înţelege nu numai autovehiculele, ci şi remorcile trase de autovehicule asigurate.

În practica internaţională, clasificarea riscurilor asigurabile în asigurarea de autovehicule ţine seama de tipurile de vehicule ce se asigură, datorită varietăţii mari a acestora. Clasele mari întâlnite sunt următoarele:

a) autovehicule proprietate privată;

b) motociclete;

c) autovehicule comerciale – pentru transportul mărfurilor şi pasagerilor;

d) vehicule agricole şi forestiere;

e) autovehicule speciale, construite sau adaptate pentru o anume utilizare; ca de exemplu macarale, tractoare, ambulanţe, buldozere, excavatoare, echipament pentru extracţii şi transport rutier, autovehicule speciale pentru transport autovehicule şi altele.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea Bunurilor pentru Pagube Cauzate in Timpul Transportarii.doc

Alte informatii

MINISTERUL EDUCAŢIEI AL REPUBLICII MOLDOVA Academia de Studii Economice din Moldova Facultatea „Finanţe”