Asigurarea CASCO

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 13 în total
Cuvinte : 6154
Mărime: 30.51KB (arhivat)
Publicat de: Ilie Molnar
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

“Asigurarea auto CASCO este poliţa prin care posesorii de autovehicule se pot proteja împotriva consecinţelor financiare ce decurg din producerea unor evenimente asigurate.”

CASCO - ce avantaje prezintă asigurarea, cum funcţionează

CASCO este o asigurare de tip facultativ pentru autovehicule. Aceasta, oferă acoperire în următoarele cazuri:

• În cazul accidentelor

• În cazul furturilor

• În cazul diferitelor avarii.

Cu cât asigurarea achiziţionată de Dvs. este mai complexă, cu atât şi gradul de acoperire este mai mare. De asigurarea CASCO pot beneficia deţinătorii de autovehicule care nu depăşesc vârsta de 8 ani. Unii asigurători fac excepţii, şi prelungesc această limită de vârstă pana la 12 ani.

Dacă autovehiculul Dvs. are o vârsta de 10 ani de exemplu, întotdeauna trebuie să intrebaţi asigurătorul dacă acceptă să încheiaţi poliţa CASCO în cazul Dvs. În cazul în care va refuza, trebuie să continuaţi să căutaţi un asigurător care vă oferă posibilitatea încheierii poliţei CASCO chiar dacă autovehiculul Dvs. a depăşit acea limită de vârstă impusă de către marea majoritate a asigurătorilor.

CASCO este un tip de asigurare opţional, deci nu sunteţi obligat să o achiziţionaţi. Foarte important şi de reţinut este faptul că asigurarea Dvs. de tip obligatoriu (RCA), nu va oferă decât o asigurare de bază. CASCO, pe de altă parte asigură riscuri care nu sunt incluse în RCA.

De reţinut:

• În România, CASCO poate fi achiziţionat numai de către deţinătorii de autovehicule înmatriculate legal în ţara noastră. În cazul în care maşina nu este înmatriculată, nu vi se oferă posibillitatea achiziţionării CASCO. Trebuie să discutaţi întotdeauna cu un agent de asigurări despre eventualele opţiuni în cazul în care maşina Dvs. nu este încă înmatriculată legal.

• Veţi plăti mai puţin pentru prima de asigurare CASCO, în cazul în care dovediţi că nu aţi fost implicat în accidente în anul precedent achiziţionării poliţei.

• De asemenea, prima de asigurare va costa mai puţin dacă autovehiculul Dvs. este relativ nou şi bine dotat cu sisteme de securitate corespunzătoare.

• Prima de asigurare CASCO este mai scumpă în cazul persoanelor juridice

• Deasemenea, aceasta va costa mai mult dacă autovehiculul Dvs. nu este dotat corespunzător cu sisteme de securitate (alarme, senzori de parcare, închideri centralizate, senzori de securitate şoc/vibraţii/tractor, etc.)

• În cazul în care deţineţi un autovehicul de tip lux, prima de asigurare vă va costa mai mult. Autovehiculele de tip lux sunt considerate un grad mai ridicat de risc pentru asigurător.

• În cazul unui accident, şi în cazul în care beneficiaţi deja de poliţa de asigurare CASCO, primul pas pe care trebuie să îl faceţi, este de a contacta asigurătorul, urmând să vă deplasaţi pentru constatarea daunelor.

• CASCO este un tip de asigurare deosebit de avantajos pentru şoferii disciplinaţi, care sunt implicaţi în accidente puţine, sau chiar deloc.

Cine poate să încheie o asigurare CASCO şi ce condiţii trebuie să îndeplinească autovehiculul?

Asigurătorul asigură persoanele fizice şi juridice numite asiguraţi în schimbul plăţii primelor de către acestea, pentru pagubele produse, ca urmare a intervenirii riscurilor asigurate, autovehiculelor înmatriculate în România, faţă de care acestea au un interes. Autovehiculele trebuie să aibă în momentul încheierii asigurării, inspecţia tehnică valabilă.

Ce autovehicule se pot asigura?

Se pot asigura autovehicule, vehicule pentru transporturi terestre de bunuri sau persoane, acţionate pe principiul motorului, precum şi altele, construite şi echipate pentru diverse destinaţii speciale. Remorcile şi semiremorcile se pot asigura separat.

Asigurarea se încheie numai pentru riscurile prevăzute în condiţii, cu franşizele, excluderile, extinderile, clauzele speciale prevăzute expres în aceasta şi în suplimentele de asigurare.

La ce valoare se asigură maşina

Maşina se asigură la o valoare cât mai apropiată de cea reală. Valoarea este stabilită de asigurător astfel:

- se stabileşte valoarea de nou a maşinii (cât avea respectiva maşină când avea 0 km la bord): pe baza facturii de achiziţie de nou sau pe baza valorii de catalog

- la valoarea de nou se aplică o uzură, pe baza unui tabel propriu fiecărui asigurător, în funcţie de vârsta maşinii (calculată de la data fabricaţiei), ce se scade din valoarea de nou, obţinându-se valoarea rămasă (valoarea la zi) a maşinii

- opţional, se adaugă valoarea datoriilor suplimentare, obţinându-se suma asigurată (SA)

Cum se calculează asigurarea casco?

Prima anuală (PA) de plată pentru un casco se calculează ca procent (cota de prima) din SA.

Cota de primă e mai mare:

- cu cât maşina este mai bătrână (plus 3-5% la fiecare nou an)

- cu cât franşizele sunt mai mici şi mai puţine (plus 0-30%)

- atunci când maşina a suferit avarii în anul precedent de asigurare (situaţie de malus)

- atunci când maşina este de lux (când valoarea de nou depăşeşte un anumit prag) (plus 5-10%)

- atunci când proprietarul este persoană juridică

- atunci când maşina nu are alarmă sau alte dispozitive electronice antifurt (plus 3-8%)

- pentru activităţile de taxi, pază şi protecţie, transporturi periculoase şi alte asemenea (plus 25-200%).

Cota de primă este mai mică:

- cu cât maşina este mai tânără

- cu cât franşizele sunt mai mari şi mai multe

- atunci când maşina nu a suferit nici o daună în anul (anii) precedent(i) de asigurare (situaţie de bonus)

- atunci când proprietarul este persoană fizică (minus 5-10%)

- atunci când maşina are alarmă sau alte dispozitive electronice antifurt (minus 3-8%).

Majoritatea asigurătorilor consideră că maşina este dotată cu alarmă dacă are cel puţin

imobilizator electronic al motorului şi cheie cu cip; pentru maşinile dotate cu aceste dispozitive, din punct de vedere al cerinţelor casco, nu mai este necesară montarea unei alarme suplimentare clasice (cu sirenă şi senzor de efracţie).

Malusul reprezintă raportul dintre prima încasată de asigurător pentru un an de casco şi totalul daunelor plătite sau plătibile (pentru daune în curs de soluţionare) în acel an de către asigurător. În funcţie de valoarea acestui raport, prima din anul următor va fi majorată cu procente între 0 - 50%.

Bonusul (reducerea primei cu procente între 0 - 50%) se acordă pentru ani consecutivi de existenţă a casco-ului fără daună.

Preview document

Asigurarea CASCO - Pagina 1
Asigurarea CASCO - Pagina 2
Asigurarea CASCO - Pagina 3
Asigurarea CASCO - Pagina 4
Asigurarea CASCO - Pagina 5
Asigurarea CASCO - Pagina 6
Asigurarea CASCO - Pagina 7
Asigurarea CASCO - Pagina 8
Asigurarea CASCO - Pagina 9
Asigurarea CASCO - Pagina 10
Asigurarea CASCO - Pagina 11
Asigurarea CASCO - Pagina 12
Asigurarea CASCO - Pagina 13

Conținut arhivă zip

  • Asigurarea CASCO.doc

Te-ar putea interesa și

Asigurarea tip CASCO

Capitolul I Aspecte generale privind asigurările auto 1.1 Noțiuni introductive Asigurările s-au născut din nevoia de protecţie a omului...

Perfecționarea Sistemului de Asigurări Auto în Republica Moldova

Introducere Dezvoltarea societăţii nu este concepută fără producerea continuă de bunuri, care se află sub influenţa unor factori şi fenomene cu...

Asigurarea Auto Casco

CAPITOLUL I CONŢINUTUL, EVOLUŢIA ŞI IMPACTUL ASIGURĂRILOR ASUPRA VIEŢII ECONOMICE ŞI SOCIALE 1.1. Conceptul de asigurare Asigurarea ca mijloc de...

Asigurarea Casco

Capitolul I. Aspecte teoretice 1.1. Introducere Persoana, privita atat individual cat si ca membru al societatii, este supusa diferitelor...

Locul și rolul asigurărilor în plan economico-financiar și social

INTRODUCERE Putem spune, într-un fel, că asigurarea a apărut odată cu apariţia societăţii umane. Avem cunoştinţă de două tipuri de economii care...

Analiza societății de asigurare reasigurare Astra - Uniqa

Capitolul I Prezentarea firmei I.1.Date de idenificare ale societatii ASTRA 1.1 SECTOR DE ACTIVITATE Este una dintre companiile de top din...

Asigurări auto CASCO

CAPITOLUL 1 CONŢINUTUL, EVOLUŢIA ŞI IMPACTUL ASIGURĂRILOR ASUPRA VIEŢII ECONOMICE ŞI SOCIALE 1.1. CONCEPTUL DE ASIGURARE În literatura de...

Asigurarea Casco

Introducere Trăim într-o lume plină de evenimente, de schimbări care se petrec cu o repeziciune de neimaginat, luându-ne de multe ori pe...

Ai nevoie de altceva?