Asigurarea de Raspundere Auto

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Asigurarea de Raspundere Auto.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 48 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: nastase elena

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 8 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

INTRODUCERE

Am ales tema “ASIGURAREA DE RĂSPUNDERE CIVILĂ AUTO”, deoarece este un subiect de actualitate şi prezintă un mare interes pentru toţi posesorii de vehicule. În ultimii ani, în special dupa aderarea României la Uniunea Europeană, Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA) a acordat o atenţie deosebită acestui tip de asigurare, reglementând în mod continuu activitatea asigurătorilor, ajungându-se de la asigurările încheiate “la colţ de stradă”, la cele emise în sistem electronic, începând cu anul 2009.

Asigurările de răspundere civilă constituie o altă ramură importantă şi de mare actualitate a asigurărilor.

Asigurările de răspundere civilă sunt impuse de interesul economic şi social al întregii colectivităţi pentru apărarea avuţiei naţionale, menţinerea continuităţii procesului de producţie şi protejarea victimelor accidentelor. Aceste asigurări sunt necesare, deoarece bunurile unui număr mare de persoane fizice şi juridice sunt ameninţate de anumite riscuri, astfel încât fiecare deţinator al bunului respectiv ar avea de suportat pagube, mai devreme sau mai târziu, la producerea riscului respectiv.

Industria asigurărilor reprezintă o componentă esenţială a economiei datorită primelor de asigurare colectate şi a investiţiilor realizate, precum şi datorită rolului social şi economic pe care îl joacă în acoperirea riscurilor persoanelor fizice şi juridice. Piaţa de asigurare reprezintă un cadru în care se desfăşoară operaţiuni de asigurare numai pe baze contractuale. Aici se întâlnesc cererea de asigurare, venind din partea persoanelor fizice şi juridice care doresc să încheie diferite tipuri de asigurări şi oferta de asigurare, ce vine din partea persoanelor juridice şi anume organizaţii, societăţi specializate, care sunt autorizate să funcţioneze în domeniul asigurărilor şi să desfăşoare o astfel de activitate, bineînţeles, sub raport financiar.

Asigurarea de răspundere civilă auto reprezintă în momentul de faţă una dintre puţinele tipuri de asigurare a căror încheiere este obligatorie în România. Acest tip de asigurare este unul prin care terţii prejudiciaţi în urma unui accident auto, produs din vina conducătorului auto asigurat, primesc despăgubiri pentru daunele materiale şi/sau vătămările corporale suferite. Scopul acestei asigurări este ca cel păgubit să primească obligatoriu despăgubiri pentru daunele suferite, independent de situaţia materială a celui care a produs paguba (cu alte cuvinte chiar dacă cel care a produs paguba ar putea sau nu să plătească despăgubiri.) În acest fel, asigurarea de răspundere civilă auto este în interesul terţului păgubit, dar şi în interesul celui care a produs paguba.

Dacă asiguratul însuşi este vinovat de producerea accidentului ( sau bunurile sale), el nu are dreptul să încaseze sume asigurate sau despăgubiri de la societatea de asigurări în cadrul asigurărilor de răspundere civilă, ci numai în cadrul asigurărilor de persoane sau asigurărilor de bunuri (dacă le avea contractate).

Asigurarea obligatorie de răspundere civilă se practică numai de către asigurători autorizaţi de Comisia de Supreveghere a Asigurărilor. Astfel, activitatea de asigurare în România poate fi exercitată numai de:

- societăţi pe acţiuni, societăţi mutuale, filiale ale unor asigurători străini, constituite ca persoane juridice române autorizate;

- sucursale ale unor asigurători, persoane juridice străine, autorizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Nici un asigurător nu poate fi înmatriculat în Registrul Comerţului fără autorizaţia prealabilă emisă de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor.

Clienţii RCA continuă să fie cei mai vânaţi şi cei mai “răsfăţaţi” de către companiile de asigurări, cu reduceri de preţuri şi oferte promoţionale care mai de care mai ispititoare, deoarece această asigurare este motorul creşterii afacerilor multor companii de asigurări, fiind obligatorie, iar concurenţa pe acest segment se manifestă aproape exclusiv prin preţ.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea de Raspundere Auto.doc

Alte informatii

A fost sustinut la ASE, anul 2008