Asigurarea de răspundere civilă

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 10 în total
Cuvinte : 2481
Mărime: 18.11KB (arhivat)
Publicat de: Sodica Dumitrascu
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Popovici Ioan Mihai
Proiectul a fost prezentat pentru susutinerea examneului la Universitatea Spiru Haret.

Extras din proiect

CONCEPTE CHEIE :

-Particularitati ale asigurarilor de raspundere civila;

-Riscuri asigurate;

-Suma asigurata;

-Produse de asigurare de raspundere civila oferite pe piata romaneasca:

-Asigurarea de raspundere civila a conducatorilor de autovehicule;

-Asigurarea de raspundere civila profesionala;

-Aspecte practice ale asigurarii de raspundere civila:

-Asigurarea de raspundere civila decurgand din practica medicala;

-Asigurarea de raspundere civila a managerului;

-Asigurarea de raspundere civila a persoanelor fizice

Raspunderea civila legala reprezinta temeiul in baza caruia o persoana poate actiona in instanta o alta persoana sau organizatie, care se presupune a fi vinovata de producerea unor pagube , prin nerespectarea legislatiei in vigoare .

Raspunderea civila legala presupune indeplinurea mai multor conditii:

-Savarsirea de catre asigurant a unei fapte ilicite;

-Dovada existentei unor prejudicii;

-Existenta unui raport de cauzalitate intre fapta ilicita a asiguratului si prejudicial adus tertei persoane;

-Constatarea culpei asiguratului care a savarsit fapta ilicita.

Conceptul de raspundere civila legala este foarte important pentru ca societatile de asigurari care incheie asigurari de raspundere civila sunt obligate sa despagubeasca in numele asiguratului numai daca acesta este raspunzatot legal sa plateasca daune unei terte parti.

Astfel, asigurarile de raspundere civila au ca obiect acoperirea prejudiciului produs de asigurat unor terte persoane, in conditiile in care asiguratul este raspunzator din punct de vedere legal. In consecinta, raspunderea civila poate aparea doar in urma producerii unor prejudicii sanctionate de lege.

Riscuri asigurate . Prin incheierea contractului de asigurare se acorda despagubiri pentru sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca cu titlu de desdaunare pentru prejudicii de care raspunde in fata legii si pentru cheltuielile de judecata la care este obligat in procesul civil.

In cazul in care prejudicial este provocat cu intentie sau din neglijenta grava , exista numeroase alte riscuri, care in principiu nu sunt acoperite prin politele de asigurare de raspundere civila.

Suma asigurata se stabileste la valoarea solicitata de asigurat si agreata de societatea de asigurare, separate penrtu deces, vatamari corporale sau pagube la bunuri.

In cazul persoanelor juridice , cuantumul acestei sume se determina in functie de cifra de afaceri anuala.

In cazul persoanelor fizice, se aplica una din urmatoarele metode:

-Metoda evaluarii averii personale prezente si viitoare;

-Metoda evaluarii averii personale prezente;

-Metoda determinarii sentintei judecatoresti maxime pentru vatamare corporala sau deces.

O caracteristica a sigurarilor de raspundere civila consta in stabilirea unei sume asigurate pe perioada si a unei sume asigurata pe eveniment.

Evenimentul desemneaza orice actiune sau fapta a asiguratului care antreneaza raspunderea civila a acestuia si care este acoperita prin polita de asigurare. Indiferent de valoarea prejudiciului generat de asigurat, societatea de asigurari nu va plati despagubiri mai mari decat valoarea sumei asigurate pe eveniment. De asemenea, indifferent de numarul evenimentelor produse in perioada asigurata, asiguratorul nu va acorda despagubiri mai mari decat suma asigurata pe perioada.

Produse de asigurare de raspundere civila oferite pe piata romaneasca

Cea mai cunoscuta asigurare de raspundere civila din tara noastra, care se incadreaza in categoria asigurarilor obligatorii, o reprezinta asigurarea de raspundere civila a conducatorilor de autovehicule.

Clauzele contractului de asigurare , valoarea maxima a despagubirilor si nivelul primelor de asigurare, pe categorii de autovehicule sunt stabilite prin lege.

In asigurarea obligatorie de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule sunt cuprinse, cu unele exceptii, toate persoanele fizice si juridice detinatoare de autovehicule supuse inmatricularii si folosite pe drumurile publice. Sunt obligate sa se asigure si persoanele straine detinatoare de autovehicule, pe care le folosesc pe teritoriul Romaniei, daca nu poseda documente internationale de asigurare valabile si pe teritoriul tarii noastre.

Despagubirile au stabilita o limita maxima si una minima pentru pagubele produse prin avarierea sau distrugerea unor bunuri. Astfel, pentru pagubele produse la bunuri , in unul si acelasi accident auto, se acorda despagubiri pentru daune de peste 100 lei si pana la 4000 lei inclusiv. In caz de vatamare corporala sai deces, inclusive pentru prejudicii fara carecter patrimonial, despagubirea pote fi de pana la 1500 lei pentru fiecare persoana accidentata, dar nu mai mult de 4000 lei, indiferent de numarul persoanelor accidentate.

Se platesc despagubiri tuturor persoanelor pagubite ca urmare a unui accident de autovehicul, iar acestea se acorda si in cazul in care conducatorul autovehiculului, raspunzator de producerea accidentului, este o alta persoana decata asiguratul. In despagubirile pe care le plateste asiguratorul se includ si cheltuielile facute de asigurati in procesul civil.

Preview document

Asigurarea de răspundere civilă - Pagina 1
Asigurarea de răspundere civilă - Pagina 2
Asigurarea de răspundere civilă - Pagina 3
Asigurarea de răspundere civilă - Pagina 4
Asigurarea de răspundere civilă - Pagina 5
Asigurarea de răspundere civilă - Pagina 6
Asigurarea de răspundere civilă - Pagina 7
Asigurarea de răspundere civilă - Pagina 8
Asigurarea de răspundere civilă - Pagina 9
Asigurarea de răspundere civilă - Pagina 10

Conținut arhivă zip

  • Asigurarea de Raspundere Civila.doc

Te-ar putea interesa și

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto

New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asiguratorilor... fara asigurari, n-ar exista zgaraie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar accepta sa...

Asigurarea De Răspundere Civilă Auto

1. CONCEPTUL DE ASIGURARE RCA Asigurările de răspundere civilă reprezintă o componentă de mare importanţă şi actualitate a activităţii de...

Asigurarea de Răspundere Civilă

CAPITOLUL I: ASIGURARILE - CARACTERISTICI GENERALE - 1.1. Necesitatea practicarii asigurarilor. Existenta si dezvoltarea societatii omenesti,...

Asigurarea de Răspundere Civilă

CAPITOLUL I PRIMELE NOŢIUNI DE ASIGURARE Dezvoltarea societăţii este marcată de efortul şi strădania oamenilor pentru propria lor propăşire şi...

Asigurarea de malpraxis în cadrul asigurării de răspundere civilă

1 Asigurarea de raspundere civila “Orice fapta a omului care cauzeaza alteia prejudicii, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l...

Asigurarea de Răspundere Civilă pentru Prejudicii Produse prin Accidente de Autovehicule

Capitolul 1. Caracteristici generale 1.1. Prezentarea generală a asigurărilor de răspundere civilă auto Ca trăsătura principală și generală, prin...

Asigurarea de Răspundere Civilă Profesională

1.Asigurarea de răspundere civilă profesională “Orice faptă a omului care cauzează alteia prejudicii, obligă pe acela din a cărui greşeală s-a...

Asigurarea de răspundere civilă față de terți

1.Caracteristici ale asigurarii de raspundere fata de terti 1.1 Conceptul de asigurare de raspundere fata de terti Asigurarea de raspundere fata...

Ai nevoie de altceva?