Asigurarea Obligatorie de Raspundere Civila Auto - Dosar de Dauna

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Asigurarea Obligatorie de Raspundere Civila Auto - Dosar de Dauna.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Miricescu Emilian

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Asigurari

Cuprins

INTRODUCERE
CAPITOLUL 1: CLASIFICAREA SOCIETĂŢILOR GENERALE DE ASIGURĂRI DIN ROMÂNIA
CAPITOLUL 2: CARACTERISTICILE RCA IN ROMÂNIA
CAPITOLUL 3: PREZENTAREA DOSARULUI DE DAUNĂ RCA-CARPATICA
ASIG
CAPITOLUL 4: STUDIU DE CAZ
CONCLUZII SI PROPUNERI
BIBLIOGRAFIE

Extras din document

INTRODUCERE

Asigurarea de raspundere civila auto constituie un subiect de interes general datorita faptului ca este obligatorie. Proiectul isi propune astfel sa ofere o imagine de ansamblu atat asupra societatilor de asigurare cat si asupra asigurarii rca in Romania

Rca este una dintre cele mai importante asigurari existente pe piata in acest moment, si constituie obiectul unor modificari frecvente realizate de catre csa. Cea mai recenta schimbare a fost in ceea ce priveste acordarea de comisioane pentru contractarea asiguarii rca de maximum 15 % din valoarea primelor de asigurare incasate. De asemenea asiguratorii vor putea modifica limitele de despagubire si tarifele de prima notificare comisiei dupa minimum 3 luni de la ultima modificare. Cosiliul csa aduce permanent imbunatatiri normelor in vederea protejarii intereselor asiguratilor rca si promovarii stabilitatii pietei.

Prin dosarul de dauna prezentat in proiect se urmareste exemplificarea celor mai relevante aspecte ale asigurarii rca pentru Romania. De asemenea au fost analizate modalitatile de calcul ale primei de asigurare si ale despagubirii respectandu-se normele in vigoare.

Datorita rolului esential pe care il are rca-ul la nivelul tuturor categoriilor de asigurari un numar din ce in ce mai mare de asiguratori practica acest tip de asigurare Astfel in anul 2007 16 societati de asigurari practica asigurarea rca:

-ABC ASIGURARI

-ALLIANZ-TIRIAC ASIGURARI

-ARDAF

-ASIBAN

-ASIROM

-ASTRA

-BCR ASIGURARI

-BT ASIGURARI

-TRANSILVANIA

-CARPATICA ASIGURARI

-CLAL ROMANIA

-ASITRANS (denumire actuală: EUROINS ROMANIA)

-GENERALI ASIGURARI

-INTERAMERICAN ROMANIA

-OTP ASIGURARI

-OMNIASIG

-UNITA.

1.CLASIFICAREA SOCIETĂŢILOR GENERALE DE ASIGURĂRI DIN ROMÂNIA

Comisia de Supraveghere a Asigurarilor realizeaza clasificarea societatilor de asigurari din categoria asigurarilor generale dupa mai multe criterii precum: total prime brute subscrise, total indemnizatii brute platite, total rezerve tehnice, valoarea primelor cedate in reasigurare sau total active. Se doreste clasificarea societatilor pe baza unor indicatori sintetizati, pentru a putea aprecia care sunt societatile cele mai performante luand in considerare toti indicatorii mentionati anterior. In acest sens se utilizeaza analiza componentelor principale care este o tehnica de analiza multidimensionala a datelor care are drept scpo reducerea dimensionalitatii datelor si eliminarea suprapunerilor informationale datorate corelarii datelor.

Variabilele de la care se incepe analiza sunt:

-total prime brute subscrise,

-total indemnizatii brute platite,

-total rezerve tehnice,

-valoarea primelor cedate in reasigurare

-total active

Prima etapa in prelucrarea datelor o constituie standardizarea acestora.Standardizarea este o operatie de rafinare care va permite compararea datelor de marimi diferite.

Pentru inceput se determina o singura componenta principala.

Rezultatele obtinute sunt urmatoarele:

Din matricea de corelatie dintre variabile rezulta numarul de componente principale recomandat sa se utilizeze (2 in acest caz). Componenta principala a retinut un procent de 96,8% din prima variabila, 95,2% din a 2-a 96,5% din a 3-a, 80,9% din a 4-a si 96,9% si din a 5-a. Din nici o variabila nu se recupereaza o cantitate de informatie mai mica de 40% , deci nu vom realiza eliminari din studiu. Se observa ca un procent de 93,259% din informatia totala este retinuta de catre componenta principala. Se pot deci inlocui variabilele initiale cu componenta principala pastrandu-se 93,259% din informatie. Componenta principala ar putea fi considerata in acest caz un indice al eficientei societatilor de asigurari.

Anterior s-a demonstrat faptul ca e recomandata utilizarea a 2 componente principale pentru a pastra o cantitate mai mare din informatie .In acest caz daca se repeta procedeul cele 2 componente vor retine 98,108%. Se observa de asemenea ca din variabila prime cedate in reasigurare se recupereaza acum o cantitate de 99,9% din informatie comparativ cu varianta anterioara cand se pastra 80,9%.

Prima componenta principala ar putea fi considerate un indicator de eficienta (sintetizeaza informatiile din urmatorii indicatori: total prime brute subscrise, total indemnizatii brute platite, total rezerve tehnice si total active.), a doua componenta un indicator de credibilitate al societatii de asigurari deoarece aceasta componenta este corelata direct cu valoarea primelor cedate in reasigurare.

Daca realizam reclasificarea firmelor de asigurari pe baza indicatorilor sintetizati calculate se observa diferente semnificative fata de clasificariel CSA.

Dupa aplicarea analizei componentelor principale se observa ca societatea ALLIANZ este cea mai eficienta dar si cea mai credibila societate de asigurari din cele analizate, urmata de BCR asigurari.

Primele 3 cele mai eficiente societati sunt: ALLIANZ, OMNIASIG VIENNA INSURANCE GROUP, BCR Asigurari si primele 3 cele mai credibile sunt: ALLIANZ, AIG Romania, GARANTA

Prin analiza componentelor principale este posibila reprezentarea grafica a societatilor intr-un spatiu bidimensional din care se poate observa care sunt cele mai performante. Acest lucru nu se putea realiza cand erau disponibile numai cele 6 variabile initiale.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarea Obligatorie de Raspundere Civila Auto - Dosar de Dauna.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECON1OMICE FACULTATEA DE FINANŢE, ASIGURĂRI ŞI BURSE DE VALORI