Asigurarea RCA

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 14 în total
Cuvinte : 2944
Mărime: 18.63KB (arhivat)
Cost: 4 puncte

Cuprins

1. Conceptul de asigurare RCA p.3

2. Necesitatea asigurarilor RCA p.4

3. Locul asigurarilor pe piata romaneasca p.5

4. Asiguratul in cazul asigurarilor RCA p.6

5. Asiguratorul in cazul asigurarilor RCA p.6

BCR ASIGURARI

Scurt istoric p.7

Scopul propus de BCR Asigurari p.7

Performantele BCR Asigurari p.9

Evolutia portofoliului de produse p.10

Suma asigurata p.11

Prima asigurata p.12

Riscuri asigurate p.13

Concluzii p. 14

Extras din document

1. Conceptul de asigurare RCA

Polita de asigurare RCA-Raspundere Civila Auto este un contract incheiat intre posesorul unui automobil, persoana fizica sau juridica, si o companie de asigurare autorizata in acest sens, ce are drept unic scop despagubirea tertelor parti prejudiciate in urma accidentelor de circulatie.

Asigurarile de raspundere civila reprezinta o componenta de mare importanta si actualitate a activitatii de asigurare. Prin asigurarile de raspundere civila se acopera prejudiciul produs de asigurat – persoana fizica sau persoana juridica – unor terte persoane. In toate cazurile este vorba de prejudiciile ce pot fi produse in anumite imprejurari si pentru care o persoana fizica sau juridica raspunde protrvit legii.

Existenta acestui tip de asigurare permite pe de o parte ca persoana pagubita sa primeasca despagubirea cuvenita, iar pe de alta, ca patrimoniul asiguratului sa ramana neatins, deoarece in schimbul primelor de asigurare platite, el nu mai poate fi platit, pe cale judiciara pentru prejudiciul pridus. Este necesar de subliniat faptul ca prin asigurarile de raspundere civila pot fi acoperite numai pagubele produse de asigurat unor terte persoane in anumite conditii, care se cer a fi indeplinite in mod cumulativ. Asigurarea de raspundere civila auto, cunoscuta sub numele de RCA, reprezinta in momentul de fata una din putinele tipuri de asigurare a caror incheiere este obligatorie in Romania.

2. Necesitatea asigurarilor RCA

Indiferent de cat a evoluat umanitatea, un lucru este foarte clar: nu putem controla tot ce se intampla in jurul nostru, exemplu cel mai bun fiind poate natura. Insa aceasta nu este singura care ne afecteaza si ne provoaca pagube. Accidentele se intampla la tot pasul, iar jaful, furturile, talhariile, toate tin de natura umana.

Riscurile acestea vor exista intotdeauna. Dar mai sunt si altele, in legatura cu sanatatea, cu activitatea profesionala, si, in cazul firmelor, riscuri privind marfurile sau activele companiei.

Acestea sunt motivele pentru care au aparut serviciile sau, mai bine zis, produsele de asigurare. Acestea sunt oferite de companii specializate care preiau diferite riscuri in schimbul unei sume de bani. Astfel, plata unei sume il pune pe asigurat l adapost de problemele cauzate de accidente, fie ele auto, sau de alta natura, ii poate salva firma de la problemele financiare care ar putea duce la faliment s.a.

Cel mai potrivit moment pentru achizitionarea unei astfel de polite este cel al cumpararii autoturismului nou sau second-hand, altfel spus inainte de folosirea acestuia in circulatie.

Un argument al necesitatii asigurarilor este oferit de prezenta acestora la o scara foarte mare in Occident, unde exista o adevarata cultura. Marea majoritate a oamenilor au, in tarile vestice, tot felul de asigurari, nu doar cea de RCA, ci si cea de viata, de sanatate, de protectie a bunurilor.

Scopul acestei asigurari este ca cel pagubit sa primeasca obligatoriu despagubiri pentru daunele suferite, independent de situatia materiala a celui care a produs paguba (cu alte cuvinte chiar daca cel care a produs paguba ar putea sau nu sa plateasca despagubiri.)

In acest fel, asigurarea de raspundere civila auto este in interesul tertului pagubit, dar si in interesul celui care a produs paguba.

Trebuie remarcat ca s-ar putea intampla ca, doar dintr-o mica neatentie, un conducator auto sa produca pagube celui pe care l-a accidentat evaluate la o suma considerabila, suma care i-ar afecta considerabil bugetul.

3. Locul asigurarilor pe piata romaneasca

Odata cu aderarea la Uniunea Europeana de la 1 ianuarie 2007, s-a observat o crestere a pietei asigurarilor, in proportii diferite fata de celelalte state membre ale Uniunii. In 2005, piata romaneasca de asigurari a avut o crestere de 18,8%, clasandu-se astfel pe locul patru in topul pietelor cu cea mai mare crestere din Europa. Piata asigurarilor din Romania a avut in 2005 o crestere de 18,8%, fiind devansata la acest capitol doar de trei tari, Liechtenstein, Portugalia si Luxemburg . Veniturile obtinute de asiguratorii europeni din primele incheiate in anul 2006 au depasit, potrivit raportului CEA, valoarea de 970 miliarde euro. In Romania aceste venituri au totalizat 890 milioane euro, valoare care claseaza Romania pe locul 25 in Europa.

Preview document

Asigurarea RCA - Pagina 1
Asigurarea RCA - Pagina 2
Asigurarea RCA - Pagina 3
Asigurarea RCA - Pagina 4
Asigurarea RCA - Pagina 5
Asigurarea RCA - Pagina 6
Asigurarea RCA - Pagina 7
Asigurarea RCA - Pagina 8
Asigurarea RCA - Pagina 9
Asigurarea RCA - Pagina 10
Asigurarea RCA - Pagina 11
Asigurarea RCA - Pagina 12
Asigurarea RCA - Pagina 13
Asigurarea RCA - Pagina 14

Conținut arhivă zip

  • Asigurarea RCA.doc

Alții au mai descărcat și

Asigurari de bunuri, calamitati naturale si accidente

CAPITOLUL I NECESITATEA SI FORMELE PROTECŢIEI OMULUI ŞI BUNURILOR SALE ÎMPOTRIVA CALAMITĂŢILOR NATURALE ŞI A ACCIDENTELOR Activitatea cotidiană...

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto

New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asiguratorilor... fara asigurari, n-ar exista zgaraie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar accepta sa...

Asigurarea De Răspundere Civilă Auto

1. CONCEPTUL DE ASIGURARE RCA Asigurările de răspundere civilă reprezintă o componentă de mare importanţă şi actualitate a activităţii de...

Studiu de caz piata asigurarilor din Romania

ARGUMENT Decizia de a alege drept tema a lucrarii de diploma „Studiu de caz: piata asigurarilor din Romania” nu a fost luata din dorinta de a...

Asigurarea Obligatorie de Răspundere Civilă Auto

Capitolul I: Stadiul cercetării 1.1 Introducere Am ales această temă deoarece piaţa asigurărilor este într-o continuă dezvoltare, mai ales în...

Asigurări Auto

1.Introducere Productia este o conditie esentiala a existentei societatii umane. Pentru a trai si a evolua, omul trebuie sa produca si sa creeze...

Piața Asigurărilor de Viață

CAPITOLUL 1. PIAŢA ASIGURĂRILOR DE VIAŢĂ 1.1. Delimitări conceptuale privind asigurările de viaţă O componentă de bază a asigurărilor de...

Asigurarea Casco

Introducere Trăim într-o lume plină de evenimente, de schimbări care se petrec cu o repeziciune de neimaginat, luându-ne de multe ori pe...

Ai nevoie de altceva?