Asigurari

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Asigurari.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 26 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: chirlesan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domenii: Asigurari, Banci

Cuprins

INTRODUCERE 2
1. CARACTERISTICILE ASIGURĂRILOR SI REASIGURĂRILOR 4
1.1 Categorii de asigurări 4
1.2 Conceptul de reasigurare 6
2. CARACTERISTICILE PIEŢEI EUROPENE DE ASIGURĂRI 8
3. STRUCTURA SI DINAMICA ASIGURĂRILOR IN EUROPA 11
3.1. Volumul total al primelor de asigurare incasate 11
3.1.1 Prime de asigurari de viata 13
3.1.2 Prime de asigurari non-viata 14
3.2 Penetrarea asigurarilor 18
3.3 Densitatea asigurărilor in Europa 19
3.4 Numărul companiilor de asigurări 20
3.5 Numărul total de angajati ai societatilor de asigurare 21
4. DINAMICA REASIGURĂRILOR IN EUROPA 21
CONCLUZII 24
BIBLIOGRAFIE 26

Extras din document

INTRODUCERE

Un aspect esential in viata si evolutia omului, inca din cele mai vechi timpuri l-a constituit grija fata de viitor, teama combinata cu precautie si intelepciunea cu siguranta unui lucru implinit.

Indiferent cat de multa grija acordam evitarii problemelor noastre, nu putem fi niciodata siguri ca vom avea success. Unele evenimente negative implica traume psihologice si pierderi financiare semnificative.

Cu toate acestea, oamenii doresc sa se bucure de propriile locuinte, sa conduca masini, sa zboare cu avionul, sa navigheze, fara a se teme de potentialele probleme care pot aparea. De aici decurge si rolul asigurarilor de a oferi oamenilor securitate; de a-i ajuta pe cei cativa care sufera o paguba sau care sunt implicate intr-un accident. Pentru prima data asigurarea a fost utilizata de catre comerciantii din nordul Italiei, la inceput secolului al XIV-lea. Urmasii acestora au introdus asigurarea maritima in Marea Britanie, in secolul al XV-lea.

Asigurarea este un mijloc de a acoperi o parte a riscurilor cu care se confrunta persoanele sau firmele in activitatea lor de zi cu zi sau in cea de afaceri. Prin urmare exista riscuri comerciale si riscuri personale.Riscurile comerciale includ riscurile precum incediu, furt sau raspundere legala. Fiecare persoana se poate confruta cu riscuri personale, in situatia in care bunurile sale sunt distruse, sau raspunzator legal, in urma unor actiuni neglijente.

Acordul de vointa este primul principiu de baza care permite realizarea unui contract intre asigurat si asigurator, prin care asiguratul beneficiaza de protectie pentru riscurile pe care si le-a asumat asiguratorul. Asiguratorul printr-un contract de asigurare se obliga sa plateasca contravaloarea daunelor in cazul producerii unuia din riscurile asumate.

Un alt principiu pe care il are asigurarea este principiul mutualitaţii prin care fiecare asigurat contribuie cu o suma de bani, numita prima de asigurare, la crearea fondului de asigurare din care asigurătorul acoperă daunele suferite de asiguraţi.

1. CARACTERISTICILE ASIGURĂRILOR SI REASIGURĂRILOR

1.1 Categorii de asigurări

Asigurările acoperă o gamă foarte largă de riscuri, oferind protecţie pentru vieţile oamenilor, integritatea lor fizică, dar şi pentru cele mai diverse bunuri, activităţi, răspunderea faţă de pagubele pe care le putem produce altora, situaţii pe care le întâlnim în viaţa de toate zilele.

Cea mai simplă, dar şi frecventă clasificare a asigurărilor, pe care o întâlnim în literatură, în legislaţiile multor ţări şi în practica societăţilor de asigurare diferenţiază două categorii de asigurări:

- Asigurări de viaţă, în care sunt incluse asigurările ce acoperă riscul de deces (de obicei din orice cauză). Ele se bazează pe contracte pe termen mai lung, de obicei de minimum 5 ani şi presupun o gestiune diferită a portofoliului şi o contabilitate aparte.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari.doc