Asigurări de răspundere civilă

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 15 în total
Cuvinte : 5582
Mărime: 27.85KB (arhivat)
Publicat de: Bogdana Baciu
Puncte necesare: 6
ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA: FINANTE, ASIGURARI, BANCI SI BURSE DE VALORI

Extras din proiect

ASIGURARI DE RASPUNDERE CIVILA

Asigurarile de raspundere civila constituie o alta ramura importanta si de mare actualitate a asigurarilor .

Asigurarile de raspundere civila sunt impuse de interesul economic si social a intregii colectivitati pentru apararea avutiei nationale, mentinerii continuitatii procesului de productie si protejarea victimelor accidentelor. Aceaste asigurari sunt necesare deoarece bunurile unui mare numar de persoane fizice si juridice sunt amenintate de anumite riscuri, astfel incat fiecare detinator a bunului respectiv ar avea de suportat pagube, mai devreme sau mai tarziu, la producerea riscului respectiv.

Asigurarea de raspundere civila are ca obiect acoperirea prejudiciului produs de asigurat unor terte persoane, in conditiile in care asiguratul raspunde potrivit legii si reprezinta o componenta importanta si de actualitate a activitatii de asigurare.

Prin asigurarile de raspundere civila se acopera prejudiciul produs de asigurat – persoana fizica sau juridica – unor terte persoane.

Permite, pe de o parte, persoanei pagubite sa primeasca despagubirea cuvenita, iar pe de alta parte, ca patrimoniul asiguratului sa ramana neatins, deoarece in schimbul primelor de asigurare platite el nu mai poate fi urmarit pe cale juridica pentru prejudiciul produs.

In asigurarile de raspundere civila, societatea de asigurari se obliga sa plateasca o despagubire (suma asigurata) pentru prejudiciul de care asiguratul raspunde in baza legii fata de terte persoane pagubite si pentru cheltuielile facute de asigurat in procesul civil. Prin contractul de asigurare se poate cuprinde in asigurare si raspunderea civila a altor persoane decat a celei care a incheiat contractul.

Codul civil roman prevede la art. 998 : « Orice fapta a omului, care cauzeaza alteia prejudicii, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l repara ». De asemenea , art. 999 prevede : « Omul este responsabil nu numai de prejudiciul ce a cauzat prin fapta sa, dar si de acela ce a cauzat prin neglijenta sau prin imprudenta sa ».

Pe langa raspunderea pentru fapta proprie, exista si raspunderea unor categorii de persoane pentru fapta ilicita savarsita de alta persoana.

Articolul 1000 stipuleaza : « Suntem de asemenea responsabili de prejudiciul cauzat prin fapta persoanelor pentru care sunte obligati a raspunde sau de lucrurile ce sunt in paza noastra.

Tata si mama sunt responsabili de prejudiciu cauzat de copiii lor minori ce locuiesc cu dansii.

Stapanii si comitentii sunt raspunzatori de prejudiciul cauzat de servitorii si prepusii lor in functiile ce li s-au incredintat.

Institutorii si artizanii raspund de prejudiciul cauzat de elevii si ucenicii lor, in tot timpul ce se gasesc sub a lor supraveghere.

Tata si mama, institutorii si artizanii sunt aparati de responsabilitatea aratata mai sus, daca probeaza ca n-au putut impiedica faptul prejudiciabil ».

Articolul 1001 : « Proprietarul unui animal, sau acela care se serveste de dansul, in cursul serviciului, este responsabil de prejudiciul cauzat de animal, sau ca animalul se afla sub paza sa, sau ca a scapat ».

Articolul 1002 : « Proprietarul unui edificiu este responsabil de prejudiciul cauzat prin ruina edificiului, cand ruina este urmarea lipsei de intretinere, sau a unui viciu de constructie ».

Articolul 1003 : « Cand delictul sau cvasidelictul este imputabil mai multor persoane, aceste persoane sunt tinute solidar pentru despagubire ».

Fapta ilicita cauzatoare de prejudicii declanseaza raspunderea civila delictuala, al carei continut il constituie obligatia civila de reparare a prejudiciului cauzat. Insa ceea ce intereseaza in cadrul asigurarii de raspundere civila este cvasidelictul, care este o fapta ilicita savarsita fara intentie (din neglijenta sau imprudenta), spre deosebire de delict , care presupune intentia.

Raspunderea civila delinctuala este o sanctiune civila care se aplica nu atat in considerarea persoanei care a savarsit fapta ilicita cauzatoare de prejudiciu, cat in considerarea patrimoniului sau. In aceasta privinta, definind obiectul asigurarii la asigurarea de raspundere civila ca fiind « despagubirile datorate de asigurat la urmare a raspunderii sale civile fata de o terta persoana » se face referire tocmai la patrimoniul asiguratului din care urma sa plateasca.

Preview document

Asigurări de răspundere civilă - Pagina 1
Asigurări de răspundere civilă - Pagina 2
Asigurări de răspundere civilă - Pagina 3
Asigurări de răspundere civilă - Pagina 4
Asigurări de răspundere civilă - Pagina 5
Asigurări de răspundere civilă - Pagina 6
Asigurări de răspundere civilă - Pagina 7
Asigurări de răspundere civilă - Pagina 8
Asigurări de răspundere civilă - Pagina 9
Asigurări de răspundere civilă - Pagina 10
Asigurări de răspundere civilă - Pagina 11
Asigurări de răspundere civilă - Pagina 12
Asigurări de răspundere civilă - Pagina 13
Asigurări de răspundere civilă - Pagina 14
Asigurări de răspundere civilă - Pagina 15

Conținut arhivă zip

  • Asigurari de Raspundere Civila.doc

Te-ar putea interesa și

Asigurări de răspundere civilă profesională și modalități de diversificare a acestora

CAPITOLUL 1 PREZENTARE SC ALLIANZ ȚIRIAC ASIGURĂRI S.A. 1.1 . Scurt istoric Bazele fundației actualei afaceri Allianz-Țiriac Asigurări au fost...

Asigurări de Răspundere Civilă

CAP. 1 . NECESITATEA, CONŢINUTUL, EVOLUŢIA ŞI IMPORTANŢA ECONOMICO-SOCIALĂ A ASIGURĂRILOR 1.1. Apariţia şi dezvoltarea asigurărilor Originea...

Asigurări de Răspundere Civilă

1.1.Trasaturile principale si importanta asigurarilor de raspundere civila. Asigurarile de raspundere civila, reprezinta o componenta de mare...

Studiu privind asigurările de răspundere civilă

CAPITOLUL I ASIGURĂRILE. CACTERISTICI GENERALE 1.1. Necesitatea practicării asigurărilor Existenţa şi dezvoltarea societăţii omeneşti, viaţa...

Asigurările de bunuri, persoane și răspundere civilă

NECESITATEA SI CONTINUTUL ASIGURARILOR Inca din cele mai vechi timpuri, agentii economici au cautat sa descopere si sa aplice diverse mijloace de...

Stabilirea și Plata Indemnizațiilor la Asigurările de Răspundere Civilă și Căi de Îmbunătățire

Capitolul I Caracteristicile şi evoluţia asigurărilor de răspundere civilă pe plan mondial şi în ţara noastră 1.1. Caracteristici generale ale...

Aspecte Teoretice Privind Asigurările de Răspundere Civilă

Actualitatea temei: Asigurarea de raspundere civilă reprezinta un element important in cadrul întregului sistem de asigurări, care la rîndul său...

Asigurarea de malpraxis în cadrul asigurării de răspundere civilă

1 Asigurarea de raspundere civila “Orice fapta a omului care cauzeaza alteia prejudicii, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l...

Ai nevoie de altceva?