Asigurari si Protectie Sociala - Tendinte ale Somajului la Tineri

Imagine preview
(9/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Asigurari si Protectie Sociala - Tendinte ale Somajului la Tineri.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 14 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

INTRODUCERE

Munca este inexorabil legata de umanitate. La un moment dat în viaţa, fie în intervalul de vârstă care defineşte în mod tradiţional tineretul fie mai târziu, marea majoritate a populaţiei va intra în lumea muncii atât pentru ca este o cale spre integrare socială cat şi un mijloc de a câştiga venituri si a-si susţine familiile. Calea tipica de la tinerete la maturitate nu poate fi definita separat de contextul culturii, genul, originea şi locul de reşedinţă al individului. Cu toate acestea, există un numitor comun, şi acesta este eventualul angajament în piaţa forţei de muncă, fie pentru a lucra fie pentru a căuta de lucru. Nu există nici o îndoială că ceea ce tinerii isi doresc cel mai mult este şansa de a obtine un loc de muncă decent şi productiv.

Femeile şi bărbaţii tineri sunt printre cele mai mari valori ale lumii. Ei aduc energie, talent şi creativitate economiilor şi creeaza bazele unei viitoare dezvoltari. Dar tinerii din ziua de azi reprezintă, de asemenea, un grup cu vulnerabilităţi serioase în lumea muncii. În ultimii ani, încetinirea creşterii ocupării forţei de muncă globală şi creşterea şomajului, subocuparii şi a dezamăgirilor au lovit populatia tanara cel mai puternic. Ca urmare, tineretul de astăzi se confruntă cu un deficit tot mai mare de oportunităţi decente de muncă şi un nivel ridicat de incertitudine economică şi socială.

Lumea se confruntă cu o criză tot mai mare de locuri de muncă pentru tineri. Atat economiile dezvoltate cât şi economiile în curs de dezvoltare se confruntă cu provocarea de a crea locuri de muncă decente şi durabile pentru multimea de femei şi bărbaţi tineri ce intra pe piaţa muncii în fiecare an.

In iunie 2005, OIM a recunoscut că un eşec in integrarea cu succes a tinerilor pe piaţa forţei de muncă are consecinţe mai ample pentru viitoarea prosperitate şi dezvoltare a ţărilor si a adoptat o rezoluţie privind ocuparea forţei de muncă in randul tinerilor care explica planul de acţiune al OIM de a promova căi de a obtine locuri decente de muncă. Un element este de a extinde cunoştinţele privind natura şi dimensiunile locurilor de muncă pentru tineri, şomajul şi subocuparea fortei de munca. Rapoartele OIM “Tendinţe globale ale ocuparii fortei de munca in randul tinerilor” au scopul de a face chiar acest lucru.

Rapoartele OIM definesc tineretul ca fiind grupul cu varste cuprinse intre 15 si 24 ani, aceasta fiind o conventie statistica acceptata la scara larga.

Al treilea raport de “Tendinţe globale ale ocuparii fortei de munca in randul tinerilor”, aparut in 2008, prezinta cel mai recent set de indicatori şi mai multe analize aprofundate ale situaţiei de pe piaţa forţei de muncă a tineretului în cadrul fiecarei regiuni. Acesta vizeaza, de asemenea, să evidenţieze acele regiuni care fac progrese în integrarea economică a tinerilor, bărbaţi şi femei. Pentru o abordare mai tematică am folosit insa si raportul precedent, din 2006, pentru a obţine o mai bună înţelegere a problemelor care au un impact puternic asupra acestei piete şi asupra dezvoltarii (locuri de munca saracacioase, inactivitate şi vulnerabilitate, precum şi tranziţia de la şcoală la muncă).

Una din concluziile principale are raportului din 2006 este faptul că un deficit global de oportunităţi decente de muncă a dus la o situaţie în care unul din trei tineri din lume fie caută, dar nu reuseste sa gaseasca de lucru, fie a renunţat complet la căutarea unui loc de muncă, fie lucreaza, dar încă traieste sub limita saraciei de 2$ SUA/zi. Fără sprijinul potrivit pentru a intra cu dreptul pe piaţa forţei de muncă, tinerii sunt mai puţin capabili sa faca alegeri ce le vor îmbunătăţi perspectivele de muncă şi cele ale persoanelor ce se vor afla în întreţinerea acestora pe viitor. Aceasta situatie, la rândul său, perpetuează ciclul de educatie insuficienta, ocuparea forţei de muncă cu productivitate scăzută şi sărăcia locurilor de munca de la o generaţie la alta.

De ce trebuie acordata mai multa atentie tinerilor?

Şomajul în rândul tinerilor şi situaţiile în care tinerii renunţa la căutarea unui loc de muncă (descurajarea) sau muncesc în condiţii inadecvate (subocuparea), duc la pierderi pentru economie, pentru societate şi pentru individ şi familia sa. Lipsa unui loc decent de munca, experimentata de la o vârstă fragedă, poate compromite permanent perspectivele de angajare ale unei persoane şi duce in mod frecvent la un comportament de munca nepotrivit ce durează toata viaţa. Există o legătură dovedita intre şomajul în rândul tinerilor şi excluderea sociala. Incapacitatea de a găsi un loc de muncă creează un sentiment de vulnerabilitate, inutilitate şi de lene în rândul tinerilor. Cele mai evidente câştiguri obtinute din maximizarea potenţialului productiv al tinerilor şi asigurarea disponibilităţii oportunităţilor de locuri decente de muncă pentru tineri, sunt prin urmare chiar câştigurile personale ale tinerilor.

Al doilea câştig evident este unul economic. Tineretul inactiv este un grup costisitor. Ei nu contribuie la bunăstarea economică a ţării – chiar dimpotrivă. Pierderea de venituri în rândul generaţiei tinere se traduce intr-o lipsa de economii, precum şi o pierdere de cerere agregata. Unii tineri care nu sunt capabili să-şi câştige propriile venituri trebuie să fie sprijiniti financiar de către familie, astfel ramanand mai puţin pentru cheltuielile şi investiţiile gospodăriei. Societăţile pierd investiţiile în educaţie. Guvernele nu mai primesc contribuţii la sistemele de securitate socială şi sunt forţate sa creasca cheltuielile privind serviciile de remediere, inclusiv eforturile de prevenirea a crimei sau a consumului de droguri. Toate acestea reprezintă o ameninţare la potenţialul de dezvoltare a economiilor. Axarea pe tineri, prin urmare, este importanta într-o ţară din punct de vedere al relatiei costuri-beneficii.

Concentrarea asupra tineretului este de asemenea importanta, deoarece acestia antreneaza dezvoltarea economică într-o ţară. Tinerii ar putea duce lipsa de experienţă, dar ei tind să fie foarte motivaţi şi capabili de a oferi noi idei sau intuiţii.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurari si Protectie Sociala - Tendinte ale Somajului la Tineri.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE BUCUREŞTI