Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 43 în total
Cuvinte : 16244
Mărime: 54.10KB (arhivat)
Cost: 6 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Laura Elinovac
Facultatea de Comert, prezentat in cadrul seminarului optional de Asigurari si Reasigurari

Extras din document

Capitolul 1. Asigurarile de raspundere civila profesionala – clarificari teoretice

Asigurarile de raspundere civila profesionala se adreseaza cadrelor medicale, avocatilor, notarilor publici, executorilor bancari, expertilor contabili si contabililor autorizati, managerilor, proiectantilor de inginerie civila, brokerilor etc. Acest tip de asigurare are rolul de a proteja asiguratul, persoana fizica sau juridice, impotriva prejudiciilor pe care le poate produce unor terte persoane ca urmare a practicarii unei profesii. Ca urmare, asigurarea de raspundere civila profesionala garanteaza repararea prejudiciilor evident, daca pretentiile formulate in legatura cu acestea se incadreaza in conditiile de asigurare prevazute in contract.

Pentru acest tip de asigurare despagubirile se acorda in general pentru:

o Daune materiale produse din culpa asiguratului, precum si din culpa acelor persoane pentru care asiguratul raspunde potrivit legii;

o Cheltuieli suportate de asigurat in procesul civil;

o Cheltuieli de judecata suportate de tert, ca parte vatamata pentru demersuri legale in vederea obligarii asiguratului la plata despagubirilor;

o Despagubiri la care este obligat asiguratul ca urmare a pierderii, distrugerii sau deteriorarii unor documente, furt prin efractie etc.

o Pretentii emise impotriva asiguratului privind activitatea desfasurata de el sau de catre persoane pentru care asiguratul raspunde potrivit legii.

Cateva dintre asigurarile de raspundere civila profesionala practicate pe piata asigurarilor din Romania:

Asigurarile de raspundere civila profesionala pentru practica medicala se refera la raspunderea civila profesionala a furnizorilor de servicii medicale, persoane fizice sau unitati medicale, acreditati potrivit legii.

Despagubirile acordate de asigurator acopera sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca pentru prejudiciile de care raspunde in baza legii ca urmare a vatamarii corporale, a decesului si/ sau a pagubelor materiale produse unui sau mai multor pacienti. Este cazul prejudiciilor cauzate din greseala, eroare, omisiune sau neglijenta in indeplinirea obligatiilor profesionale de catre asigurat sau prepusi acestuia, in cazul persoanelor juridice.

Totodata, se despagubesc si cele doua categorii de cheltuieli de judecata mentionate la asigurarile de raspundere civila legala, si anume cheltuielile de judecata facute de reclamant pentru indeplinirea formalitatilor legale, vizand obligarea asiguratului la plata despagubirii in cazul in care asiguratul a fost obligat la plata acesteia prin hotarare judecatoreasca definitiva si irevocabila, si cheltuielile de judecata facute de asigurat si celelalte persoane cuprinse in asigurare in procesul civil, daca au fost obligate la desdaunare.

Asigurarea de raspundere civila profesionala a avocatilor priveste raspunderea civila profesionala a persoanelor care practica liber si independent profesia de avocat, conform legislatiei in vigoare in Romania. Conform acestei asigurari se pot asigura: cabinete individuale de avocatura (in numele si pentru fiecare avocat titular sau avocat colaborator); cabinete asociate (in numele si pentru fiecare avocat titular, avocat colaborator, avocat salarizat ori pe numele cabinetului); societati civile profesionale (in numele si pentru fiecare avocat asociat, avocat colaborator, avocat salarizat ori pe numele societatii).

Despagubirile acordate de asigurator acopera sumele pe care asiguratul este obligat sa le plateasca pentru prejudicii provocate clientilor ca urmare a faptelor si/sau actelor de neglijenta, erori sau omisiuni savarsite in mod involuntar in indeplinirea obligatiilor asumate prin incheierea cu clientii sai a contractelor de asistenta juridica, rezultate din redactarea de acte juridice, consultatii sau cereri cu caracter juridic; atestarea identitatii partilor, a continutului sau datei actelor; asistenta si reprezentarea juridica in fata organelor de justitie, de urmarire penala, de notariat si a altor organe stabilite de lege.

De asemenea, se despagubesc prejudiciile produse clientilor din culpa asiguratului pentru pierderea, distrugerea sau deteriorarea documentelor originale predate asiguratului de catre clienti in vederea exercitarii activitatii specifice si pentru sumele cheltuite de asigurat sau persoana prejudiciata in scopul reconstituirii, refacerii sau inlocuirii acestor documente.

Totodata, se despagubesc cheltuielile de judecata facute de reclamant sau de catre asigurat, in conditiile de mai sus.

Asigurarea de raspundere civila profesionala a notarilor publici poate fi incheiata de: birourile notariale individuale; notari publici asociati; colaboratorii juridici cu brevet de notar sau fara; uniunile si asociatiile profesionale- Camerele Notarilor Publici; Uniunea Nationala a Notarilor Publici.

Existenta acestei asigurari da dreptul asiguratului sa solicite despagubiri pentru:

• Sumele pe care asiguratul este obligat sa le achite pentru prejudicii provocate clientilor ca urmare a faptelor si/ sau actelor de neglijenta, erori sau omisiuni facute in mod involuntar, rezultand din: autentificarea actelor, legalizarea semnaturilor, legalizari de copii, reconstituiri ale actelor originale, efectuarea si/sau legalizarea traducerilor, efectuarea actelor de protest a titlurilor de valoare, efectuarea procedurii succesorale s.a.

De asemenea, se despagubesc prejudiciile produse din culpa asiguratului pentru pierderea, distrugerea sau deteriorarea documentelor originale predate asiguratului de catre clienti in scopul efectuarii activitatii specifice. Se despagubesc si cheltuielile facute de asigurat pentru reconstituirea, refacerea sau inlocuirea acestor documente.

Totodata, se despagubesc cheltuielile de judecata facute de reclamant si cheltuielile de judecata facute de asigurat, in conditiile precizate mai inainte pe parcursul acestui paragraf.

Asigurarea de raspundere civila profesionala a expertilor contabili si a contabililor autorizati. Expertii contabili si contabilii autorizati care au incheiat o astfel de asigurare au dreptul la despagubiri pentru:

• Sumele pe care acestia, in realizarea atributiilor specifice, sunt obligati sa le achite pentru prejudicii rezultate in urma si/sau actelor de neglijenta, erori sau omisiuni facute in mod involuntar;

• Prejudicii produse din culpa expertilor contabili si a contabililor autorizati prin pierderea, distrugerea sau deteriorarea documentelor originale primite de acestia in vederea exercitarii atributiilor prevazute de lege. Se acopera prin despagubiri si cheltuielile facute de asigurati sau persoana prejudiciata pentru reconstituirea, repararea sau inlocuirea documentelor mai inainte mentionate.

De asemenea, se despagubesc cheltuielile de judecata facute de reclamant si cele facute de asigurat in procesul civil, in conditiile in care au fost precizate si la asigurarile precedente privind raspunderea civila profesionala.

Preview document

Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 1
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 2
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 3
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 4
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 5
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 6
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 7
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 8
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 9
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 10
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 11
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 12
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 13
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 14
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 15
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 16
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 17
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 18
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 19
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 20
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 21
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 22
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 23
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 24
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 25
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 26
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 27
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 28
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 29
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 30
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 31
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 32
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 33
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 34
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 35
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 36
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 37
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 38
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 39
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 40
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 41
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 42
Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala - Pagina 43

Conținut arhivă zip

  • Asigurarile de Raspundere Civila Profesionala.doc

Alții au mai descărcat și

Asigurarile de Bunuri, Persoane si Raspundere Civila

NECESITATEA SI CONTINUTUL ASIGURARILOR Inca din cele mai vechi timpuri, agentii economici au cautat sa descopere si sa aplice diverse mijloace de...

Asigurări de Viață de Tip unit-linked

INTRODUCERE Istoria asigurărilor Primele operaţiuni de asigurări şi reasigurări nu au putut fi identificate cu precizie dar în urma unor lungi...

Asigurarea de Răspundere Civilă

CAPITOLUL I: ASIGURARILE - CARACTERISTICI GENERALE - 1.1. Necesitatea practicarii asigurarilor. Existenta si dezvoltarea societatii omenesti,...

Asigurarea de Răspundere Civilă Auto

New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asiguratorilor... fara asigurari, n-ar exista zgaraie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar accepta sa...

Asigurarea De Răspundere Civilă Auto

1. CONCEPTUL DE ASIGURARE RCA Asigurările de răspundere civilă reprezintă o componentă de mare importanţă şi actualitate a activităţii de...

Sistemul de Pensii Private din România

Introducere Succesul pilonilor privaţi de pensii este indispensabil pentru bunul mers al mediului de afaceri din România, deoarece satisfacţia...

Asigurari de Accidente

DESPRE ASIGURARILE DE ACCIDENTE - De ce si cand avem nevoie de o asigurare de accidente – Acest tip de asigurare este recomandat in primul rand...

Inovarea in Asigurari sau Extinderea Ariei Riscurilor Asigurabile

INTRODUCERE Omul in genere constientizeaza importanta unui lucru numai atunci cand ii lipseste sau dupa ce l-a pierdut, astfel prin analogie putem...

Ai nevoie de altceva?