Asigurările de Viață

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 122 în total
Cuvinte : 38139
Mărime: 995.66KB (arhivat)
Publicat de: Agnos Man
Puncte necesare: 11
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Dan Anghel Constantinescu, Marinica Dobrin

Extras din proiect

CAPITOLUL 1

NOŢIUNI TEORETICE PRIVIND ASIGURĂRILE DE VIAŢĂ

1.1. EVOLUŢIA ASIGURĂRILOR DE VIAŢĂ

Încă din antichitate oamenii s-au preocupat de protejarea vieţii, a sănătăţii şi a bunurilor lor în forme diverse care au evoluat până în prezent.

Cele mai vechi forme ale asigurărilor de viaţă sunt indemnizaţiile de deces, acestea având în vedere acoperirea cheltuielilor de înmormântare şi asigurarea de rentă viageră. Ambele au apărut în antichitate, î.e.n., în zona Mării Mediterane, fiind legate de asociaţiile religioase.

Prin asigurarea de înmormântare, asigurătorul suporta toate cheltuielile de înmormântare sau incinerare. La început, acestea s-au încheiat sub forma asigurărilor mutuale. Asigurările mutuale sunt acele asigurări încheiate în cadrul unui grup de persoane, în baza unui sistem ce prevede că la moartea unei persoane din grup, toţi ceilalţi membrii să adune bani pentru achitarea cheltuielilor de înmormântare. De fapt, e forma de achitare ulterioară a primei de asigurare. Asigurarea de înmormântare a fost pentru multe secole singura formă de asigurare de viaţă cu indemnizaţie de deces.

În antichitate, a existat obiceiul ca aristocraţii să încheie cu supuşii lor, contracte de rentă viageră, pentru a obţine venituri pentru tot restul vieţii. Cele mai vechi date privind aceste contracte provin din Milet-Asia Mica şi datează din anii 200 î.Chr. Acest tip de contracte a existat în Evul Mediu, fiind încheiat în majoritate de administraţiile orăşeneşti. Ele prevedeau aceeaşi sumă anuală, indiferent de vârstă asiguratului. Din acest motiv, pentru încheierea unei asemenea asigurări, oamenii declarau copii în locul adulţilor, pentru a beneficia de rente pe o perioadă mai mare.

În Evul Mediu, asociaţiile de sprijin reciproc reuneau meşteşugarii şi lucrătorii din acelaşi domeniu, cunoscut sub denumirea de ghilde, constituiau fonduri speciale de indemnizaţii pentru urmaşii membrilor lor. Pentru aceste fonduri, fiecare membru plătea o cotizaţie anuală. Cotizaţia pentru cei mai vârstnici era stabilită, de regulă, la o sumă mai mare decât cea pentru tineri. Acest lucru punea în evidenţă diferenţele de riscuri de deces pentru persoane de vârste diferite.

O formă specială de asigurare a contractelor de rentă viageră a fost tontina, care reprezenta un fond în care un număr de persoane vărsau anual sume de bani. Profitul anual provenit din banii depuşi anterior era împărţit între participanţi. Dacă unul din aceştia murea, urmaşii săi pierdeau banii depuşi de acesta în timpul vieţii, profitul revenind celorlalţi participanţi. Ultimul supravieţuitor devenea beneficiarul întregii sume depuse de-a lungul timpului. Când murea şi acesta, banii erau preluaţi de organizator, care de cele mai multe ori era un organ al conducerii locale. Tontina a evoluat ulterior spre idea de case de economii. Cea mai simplă formă a contractelor pentru economisire prevedea ca participanţii în viaţă să primească la sfarşitul contractului suma economisită.

În Anglia în secolele XVI – XVII, se practicau asigurările mai evoluate şi mai difersificate, principalele fiind asigurările pe termen fix, asociaţiile mutuale de asigurări şi anuităţile.

Asigurările pe termen fix, respectiv o perioadă determinată, se încheiau numai pentru acoperirea riscului de deces, legat în principal de transportul pr mare. Aceste asigurări erau folosite de comercianţi şi, în general, de cei care călătoreau pe mare. Acest tip de asigurări erau folosite şi ca o garanţie pentru împrumuturi. Astfel, dacă asiguratul deceda, asigurătorul trebuia să ramburseze creditul.

Asociaţiile mutuale de asigurări erau cluburile de auto – asigurare, unde toţi membrii acestora participau cu o anumită contribuţie bănească la cererea unui fond din care se plăteau anumite sume de bani familiilor membrilor decedaţi.

Anuităţile au reprezentat o altă formă de asigurare de pensie prin care se oferă asigurţilor un venit pe o anumită perioadă de timp.

Îmbunătăţirile calitative în evoluţia asigurărilor au fost puternic marcate în secolele XVII-XVIII, de abordarea ştiinţifică a problemei asigurărilor.

Un element esenţial în evoluţia asigurării de viaţă l-a reprezentat dezvoltarea statisticii. Preţul cerut pentru contractul de asigurare era calculat în funcţie de posibilitatea de deces a asiguratului.

În secolul XVII, matematicienii au început să elaboreze tabele de mortalitate, cu scopul de a urmări numărul de decese înregistrate într-un anumit oraş. Primele studii statistice de bază au fost realizate de englezul John Graunt care a realizat evidenţele naşterilor şi deceselor din Londra.

Savantul Edmund Halley a continuat lucrările lui John Graunt, studiind evidenţele oraşului Breslau. Fiind mai complete decât cele din Anglia, aceste înregistrări i-au permis lui Halley să analizeze frecvenţa deceselor pe categorii de vârstă. Rezultatul studiilor sale l-a constituit tabela de mortalitate.

O altă tabelă de mortalitate a fost elaborate de Jan deWitt, un comerciant din Amsterdam, ministru al Olandei în deceniile de la jumătatea secolului al XVII-lea. Examinând în paralel tabela de mortalitate cu rezultatele activităţii de vânzare a obligaţiilor guvernamentale, deWitt a fost capabil să sducă îmbunătăţiri măsurilor de ordin financiar practicate de stat. Statul avea nevoie de fonduri pentru cheltuielile militare. Anuităţile oferite de Jan deWitt satisfăceau cerinţele cetăţenilor pentru protecţie financiară de viitor. Deoarece guvernul plătea ratele numai cu condiţia ca beneficiarul anuităţii să fie în viaţă, acesta a dispus din timp de fondurile necesare. Preţul anuităţii depindea de vârsta asiguratului, reflectând posibilitatea de deces deWitt, calculate pe baza tabelelor de mortalitate.

Aceste tabele de mortalitate au constituit punctual de plecare al primelor cercetări din domeniul statisticii. Pentru a se asigura corectitudinea analizei, informaţiile statistice trebuie culese în condiţii similare.

Viaţa oamenilor este supusă unei game largi de variabile care influenţează interpretarea datelor statistice.

O problemă fundamentală pentru statisticieni o reprezintă măsurarea incertitudinii.

Jacob Bernoulli, cel mai mare matematician elveţian, a dezvoltat prima demonstraţie a legii numerelor mari. Această lege a constituit baza matematicii asigurărilor. Bernoulli a demonstrat ca incertitudinea poate fi diminuată prin creşterea numărului de observaţii şi a arătat că aceasta poate fi cuantificată.

Preview document

Asigurările de Viață - Pagina 1
Asigurările de Viață - Pagina 2
Asigurările de Viață - Pagina 3
Asigurările de Viață - Pagina 4
Asigurările de Viață - Pagina 5
Asigurările de Viață - Pagina 6
Asigurările de Viață - Pagina 7
Asigurările de Viață - Pagina 8
Asigurările de Viață - Pagina 9
Asigurările de Viață - Pagina 10
Asigurările de Viață - Pagina 11
Asigurările de Viață - Pagina 12
Asigurările de Viață - Pagina 13
Asigurările de Viață - Pagina 14
Asigurările de Viață - Pagina 15
Asigurările de Viață - Pagina 16
Asigurările de Viață - Pagina 17
Asigurările de Viață - Pagina 18
Asigurările de Viață - Pagina 19
Asigurările de Viață - Pagina 20
Asigurările de Viață - Pagina 21
Asigurările de Viață - Pagina 22
Asigurările de Viață - Pagina 23
Asigurările de Viață - Pagina 24
Asigurările de Viață - Pagina 25
Asigurările de Viață - Pagina 26
Asigurările de Viață - Pagina 27
Asigurările de Viață - Pagina 28
Asigurările de Viață - Pagina 29
Asigurările de Viață - Pagina 30
Asigurările de Viață - Pagina 31
Asigurările de Viață - Pagina 32
Asigurările de Viață - Pagina 33
Asigurările de Viață - Pagina 34
Asigurările de Viață - Pagina 35
Asigurările de Viață - Pagina 36
Asigurările de Viață - Pagina 37
Asigurările de Viață - Pagina 38
Asigurările de Viață - Pagina 39
Asigurările de Viață - Pagina 40
Asigurările de Viață - Pagina 41
Asigurările de Viață - Pagina 42
Asigurările de Viață - Pagina 43
Asigurările de Viață - Pagina 44
Asigurările de Viață - Pagina 45
Asigurările de Viață - Pagina 46
Asigurările de Viață - Pagina 47
Asigurările de Viață - Pagina 48
Asigurările de Viață - Pagina 49
Asigurările de Viață - Pagina 50
Asigurările de Viață - Pagina 51
Asigurările de Viață - Pagina 52
Asigurările de Viață - Pagina 53
Asigurările de Viață - Pagina 54
Asigurările de Viață - Pagina 55
Asigurările de Viață - Pagina 56
Asigurările de Viață - Pagina 57
Asigurările de Viață - Pagina 58
Asigurările de Viață - Pagina 59
Asigurările de Viață - Pagina 60
Asigurările de Viață - Pagina 61
Asigurările de Viață - Pagina 62
Asigurările de Viață - Pagina 63
Asigurările de Viață - Pagina 64
Asigurările de Viață - Pagina 65
Asigurările de Viață - Pagina 66
Asigurările de Viață - Pagina 67
Asigurările de Viață - Pagina 68
Asigurările de Viață - Pagina 69
Asigurările de Viață - Pagina 70
Asigurările de Viață - Pagina 71
Asigurările de Viață - Pagina 72
Asigurările de Viață - Pagina 73
Asigurările de Viață - Pagina 74
Asigurările de Viață - Pagina 75
Asigurările de Viață - Pagina 76
Asigurările de Viață - Pagina 77
Asigurările de Viață - Pagina 78
Asigurările de Viață - Pagina 79
Asigurările de Viață - Pagina 80
Asigurările de Viață - Pagina 81
Asigurările de Viață - Pagina 82
Asigurările de Viață - Pagina 83
Asigurările de Viață - Pagina 84
Asigurările de Viață - Pagina 85
Asigurările de Viață - Pagina 86
Asigurările de Viață - Pagina 87
Asigurările de Viață - Pagina 88
Asigurările de Viață - Pagina 89
Asigurările de Viață - Pagina 90
Asigurările de Viață - Pagina 91
Asigurările de Viață - Pagina 92
Asigurările de Viață - Pagina 93
Asigurările de Viață - Pagina 94
Asigurările de Viață - Pagina 95
Asigurările de Viață - Pagina 96
Asigurările de Viață - Pagina 97
Asigurările de Viață - Pagina 98
Asigurările de Viață - Pagina 99
Asigurările de Viață - Pagina 100
Asigurările de Viață - Pagina 101
Asigurările de Viață - Pagina 102
Asigurările de Viață - Pagina 103
Asigurările de Viață - Pagina 104
Asigurările de Viață - Pagina 105
Asigurările de Viață - Pagina 106
Asigurările de Viață - Pagina 107
Asigurările de Viață - Pagina 108
Asigurările de Viață - Pagina 109
Asigurările de Viață - Pagina 110
Asigurările de Viață - Pagina 111
Asigurările de Viață - Pagina 112
Asigurările de Viață - Pagina 113
Asigurările de Viață - Pagina 114
Asigurările de Viață - Pagina 115
Asigurările de Viață - Pagina 116
Asigurările de Viață - Pagina 117
Asigurările de Viață - Pagina 118
Asigurările de Viață - Pagina 119
Asigurările de Viață - Pagina 120
Asigurările de Viață - Pagina 121
Asigurările de Viață - Pagina 122

Conținut arhivă zip

  • Asigurarile de Viata.doc

Alții au mai descărcat și

Asigurarea de răspundere civilă față de terți

1.Caracteristici ale asigurarii de raspundere fata de terti 1.1 Conceptul de asigurare de raspundere fata de terti Asigurarea de raspundere fata...

Sistemul de asigurări sociale în Germania

Introducere – sistemul public de pensii german Sistemul de pensii german este apreciat ca fiind unul dintre cele mai performante sisteme de...

Analiză comparatorie între asigurările tip RCA oferite de companiile ARDAF și OTP Garancia Asigurări

I.1 Descrierea asigurarii de tip RCA Asigurarea de raspundere civila auto - cunoscuta sub numele de RCA, reprezinta in momentul de fata una din...

ING Groupe

Grupul ING este unul dintre cele mai mari gupuri financiare din lume oferind o gama larga de servicii financiare integrate clientilor individuali...

Teste Grilă

TESTE GRILĂ 1. Se fac următoarele afirmaţii legate de prima de asigurare: A) Prima de asigurare reprezintă suma de bani dinainte stabilită,...

Asigurări

CAP I Def: Asigurarea este un mijloc de a acoperi o parte a riscurilor cu care se confruntă persoanele sau firmele în activitatea lor de zi cu zi...

Asigurări internaționale

1) Subiectele asigurarii: asigurarea implica o serie de factori: persoane fizice si juridice intre care se nasc raporturi sau sau relatii juridice...

Asigurări și Reasigurări

1. OBIECTIVELE CURSULUI Cursul oferă bazele teoretice referitoare la cunoaşterea necesităţii apariţiei activităţii de asigurare, la sensul unor...

Te-ar putea interesa și

Asigurări de viață

Introducere In toate tarile puternic dezvoltate, asigurarile, in general, si cele de viata, in special, reprezinta sectoare de activitate cu ample...

Asigurările de viață

CAPITOLUL I PIATA ASIGURARILOR DE VIATA IN PERIOADA 2001-2007 1.1 Introducere in asigurarile de viata Inca din antichitate, oamenii s-au...

Posibilități de investiție la nivelul companiilor de asigurări (ING Asigurări de Viață - BCR asigurări de viață)

INTRODUCERE Am abordat ca temă a acestei lucrări „posibilităţile de investiţie la nivelul companiilor de asigurări” deoarece asigurarea de viaţă...

Particularități ale asigurărilor de viață

Capitolul I: Abordari conceptuale privind asigurarile de viata I.1. Notiunea de asigurare de viata Asigurarea de viata este o forma de protectie...

Asigurări de Viață cu Acumulare de Capital

Cap.1 -Delimitãri ale Asigurãrilor de viaţã. 1.1. Necesitatea şi evoluţia asigurărilor 1.1.1.Riscurile şi nevoia de asigurare Omul, parte...

Asigurări de viață și ING

I. NOTIUNI GENERALE 1.Definirea asigurarii de viata; Viata noastra este amenintata de multe riscuri, unele mai mari, altele mai mici, care ne...

Asigurările de viață

1.Introducere "New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asiguratorilor.Fara asigurari n-ar exista zgarie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar...

Asigurarea de Viață

1. Ce înseamna asigurarea de viata ? Asigurarea de viata este un mijloc de protectie financiara a unui individ si a familiei sale. Ca mijloc de...

Ai nevoie de altceva?