Asigurările de Viață cu Componentă Investițională

Proiect
9/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 99 în total
Cuvinte : 39187
Mărime: 571.90KB (arhivat)
Publicat de: Marius-Fiodor Udrea
Puncte necesare: 12
UNIVERSITATEA “PETRE ANDREI” DIN IAŞI FACULTATEA DE ECONOMIE SPECIALIZAREA FINANŢE-BĂNCI

Cuprins

  1. Cap.1 Necesitatea şi importanţa apariţiei asigurărilor 2
  2. 1.1 Necesitatea, apariţia şi evoluţia asigurărilor în lume 2
  3. 1.2. Apariţia şi dezvoltarea asigurărilor în România 7
  4. 1.3. Evoluţia asigurărilor de viaţă în România 25
  5. Cap. 2 Prezentarea şi analiza activităţii de asigurare la ING 31
  6. 2.1 Activitatea concernului financiar ING 31
  7. 2.2 ING România 35
  8. 2.3. ING Asigurări de viaţă România 37
  9. CAP.3 Contractul de asigurare de viaţă 51
  10. 3.1. Prezentarea contractului de asigurare de viaţă 51
  11. 3.2. Particularităţile contractului de asigurare- ING Asigurări de viaţă 55
  12. 3.3. Produse de asigurare de viaţă cu componentă
  13. de investiţie ale ING 68
  14. Cap. 4 Rezultate financiare ale activităţii de asigurare la
  15. ING Asigurări de Viaţă S.A. Arad 84
  16. 4.1. Veniturile societăţilor de asigurări, situaţia încasărilor
  17. de prima de asigurare la ING Asigurări de Viaţă Arad 84
  18. 4.2. Cheltuielile societăţilor de asigurări, sume asigurate şi
  19. indemnizaţii de asigurare plătite de ING Asigurări de Viaţă Arad 89
  20. 4.3. Indicatori de eficienţă în acticitatea de asigurare 93
  21. Cap. 5 Soluţii şi propuneri pentru dezvoltarea activităţii
  22. de asigurare la ING Asigurări de Viaţă 95

Extras din proiect

“ New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asigurătorilor… fără asigurări, n-ar exista zgârie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar accepta să lucreze la o asemenea înălţime, riscând să facă un plonjon mortal şi să-şi lase familia în mizerie; fără asigurări, nici un capitalist nu ar investi milioane pentru a construi astfel de clădiri, pe care un singur muc de ţigară le-ar putea transforma în scrum; fără asigurări nimeni nu ar circula cu un automobilul pe străzi.

Chiar cu un Ford, un bun şofer este conştient de faptul că în fiecare clipă riscă să dea peste un pieton”

HENRY FORD

Cap.1 NECESITATEA ŞI IMPORTANŢA APARIŢIEI ASIGURĂRILOR

1.1 Necesitatea, apariţia şi evoluţia asigurărilor în lume

Apariţia asigurărilor este legată de necesitatea ca oamenii să se ajute reciproc în cazul daunelor în permanentă creştere, iar a reasigurărilor pentru sprijinirea între ei a celor care administrează fomdurile şi activităţile de asigurare.

De-a lungul timpului, societatea a fost caracterizată de două tipuri de economii: economiile de schimb ( realizate cu elemente corespunzătoare pieţei de schimb, bani, instrumente financiare diverse) şi economiile naturale acestea datând din timpuri mult mai vechi decât primele.

Într-o astfel de economie naturală, putem privi conceptul de asigurare ca pe o formă de preluare a daunelor şi a procesului de dezdăunare pe cât mai multe umere. De exemplu, dacă o casă suferea un incendiu devastator, membrii comunităţii respective trebuiau să ajute la reconstruirea casei altfel, nu vor primi nici ei ajutor în viitor. Acest tip de asigurare a supravieţuit până în zilele noastre în regiunile în care economiile de schimb moderne au pătruns decât superficial ( de exemplu în unele ţări de pe teritoriul fostei Uniuni Sovietice).

Spre sfârşitul secolului al XVII-lea, creşterea importanţei Londrei ca şi centru comercial a dus, de asemenea, la apariţia unei cereri reale pentru asigurare( mai precis de asigurare maritimă).La finalul anilor 1680, a fost creată organizaţia Lloyd de armatorii şi oamenii de finanţe care frecventau cafeneaua lui Edward Lloyd. Acesta era locul principal de întâlnire dintre părţile care doreau să-şi asigure navele şi cele care erau dispuse să subscrie riscurile aferente .

Cele mai vechi forme de asigurare sunt întâlnite în Antichitate şi datează de circa 6500 de ani.Atunci au apărut primele instituţii sociale menite a asigura protecţia individului şi a bunurilor sale. Este vorba despre instituţii sociale de intra-ajutorare naturală a cioplitorilor în piatră din Egiptul Antic, de asigurare a transportului în caravane, prin repartizarea costurilor datorate furturilor, între toţi comercianţii care participau la transportul respective, organizarea de asociaţii a căror activitate consta în a da ajutor membrilor săi şi familiilor acestora în caz de incendii, boală sau deces.

Prin anul 650 înainte de Hristos, în Grecia antică înţeleptul legislator Solon a obligat societăţile politice şi meşteşugăreşti să constituie un fond comun alimentat prin cotizaţii lunare, destinat să repare prejudiciile survenite în interiorul grupului. Este cea dintâi asigurare obligatorie care se cunoaşte.

Cercetările istorice au scos la iveală că prima formă de dispersie a riscurilor şi, mai apoi, de asigurare o reprezintă cea practicată de negustorii chinezi,care-şi distribuiau marfa pe mai multe vase ce urmau să o transporte,reducând astfel riscul ca întreaga cantitate de marfă să fie supusă pierderii.

În Evul Mediu, odată cu dezvoltarea schimburilor comerciale, cu amplificarea acordării de împrumuturi, au apărut reguli principale care au stat la baza asiguării moderne. Evolutia asigurărilor este strâns legată de dezvoltarea comerţului pe mare şi a asigurărilor maritime, care au influenţat, în mare măsură, toate celelalte tipuri de asigurări, în special pe cele de transport.

Secolul al IX-lea desemnează începutul asigurărilor moderne.

Apariţia asigurărilor maritime ca primă formă de asigurare are la bază strânsa legătură dintre comerţ şi navigaţia maritimă desoperindu-se că navele, mărfurile, navlul şi vieţile oamenilor erau expuse riscurilor mării.

Perioada de dezvoltare a sigurărilor maritime a debutat în secolul al XVI-lea în Italia, Anglia şi Franţa.

Primele poliţe de asigurare maritimă sunt scrise în limba italiană şi reprezintă modelul pe baza cărora s-au dezvoltat ulterior contractele de asigurări, inclusiv poliţele Lloyd’s din Anglia.

Cel mai vechi contract de asigurare care a fost păstrat, a fost subscris în Genova în 1347, iar prima companie de asigurări maritime datează din 1424, tot la Genova. Într-o poliţă încheiată în 1385, se acopereau următoarele categorii de riscuri:

- calamităţi naturale, incendii, confiscarea mărfii de către autorităţi locale etc.

Cunoscută ca promotoare principală a asigurărilor maritime, Anglia are un rol principal în acest domeniu. Arhivele industriei de asigurări se numără printre cele mai vechi şi mai mari colecţii de documente din Marea Britanie. Importanţa lor este foarte mare pentru că demonstrează dezvoltarea asigurărilor începând cu secolul al XVI-lea şi reprezintă şi o sursă importantă, pentru asigurătorii de astăzi, de statistici şi informaţii detaliate pentru fiecare risc. Aceste arhive fac posibilă cunoaşterea practicilor vremurilor, evoluţia sectorului, navele şi proprietăţile asigurate, constituind o reflectare a schimbărilor economice şi sociale oglindite clar şi în istoria asigurărilor.

După asigurările maritime, s-au dezvoltat şi alte categorii de asigurări. Au urmat asigurările de viaţă, a căror bază a fost creată de către finanţistul Italian Tonti, care a creat primele “tontine”în franceză, acestea fiind asociaţii constituite pe o perioadă de timp, în decursul căreia, membrii asociaţiei vărsau la fondul comun o cotizaţie anuală, în funcţie de vârstă. La expirarea termenului pentru care a fost constituită asociaţia, sumele rezultate din capitalizarea cotizaţiilor de-a lungul perioadei, erau repartizate între

membrii supravieţuitori. Această formă de asigurare reprezintă practic asigurările de supravieţuire din zilele noastre.

Asigurarea, aşa cum este percepută în zilele noastre, are ca izvor de apariţie marele incendiu din Londra din anul 1666, când au fost distruse 13200 de case. În urma acestui dezastru, Nicholas Barbon a deschis primul birou pentru asigurarea clădirilor. În anul 1680, englezul a înfiinţat prima companie de asigurări de incendii din Anglia, denumită “The Fire Office”.

Pe parcurs, au apărut progresiv şi alte ramuri de asigurare: asigurări împotriva accidentelor, a mortalităţii animalelor, a cailor de cursă, împotriva furtului şi asigurări de răspundere civilă.

În Statele Unite ale Americii, prima companie de asigurări a demarat activitatea tot prin încheierea asigurărilor pentru incendii, cu sediul în Charles Town (oraşul Charleston de astăzi), în anul 1732.

În anul 1752 Benjamin Franklin a fondat “Philadelphia Contributionship for the Insurance of House from Loss by Fire”, prima companie care colecta contribuţii în vederea prevenirii incendiilor. Această orgnizaţie nu numai că lansa avertizări în cazul unor incendii, dar, de asemenea, putea refuza asigurarea anumitor clădiri unde riscul de incendiu era foarte mare, ca de exemplu, în cazul caselor de lemn.

Timp îndelungat, reticienţele de ordin moral, au încetinit dezvoltarea anumitor tipuri de asigurări. Este cazul asigurărilor de viaţă, faţă de care, anumiţi jurişti considerau imorală încheierea de pacturi asupra vieţii umane, de asemenea asigurarea de răspundere civilă era criticată, mult timp crezându-se că, dacă o persoană sau o întreprindere se asigură împotriva consecinţelor, greşelilor sau neglujenţelor, ar determina o conduită expusă riscurilor şi ar multiplica pagubele în loc să le prevină.

Dar, ce se înţelege prin asigurare?

Studierea definiţiilor date asigurării, duce la o grupare a lor, atât în funcţie de precizia şi claritatea lor, cât şi în funcţie de poziţia, de punctul de vedere din care sunt elaborate.

Există, în primul rând, abordări de o generalitate excesivă care nu pun în evidenţă aspectele esenţiale ale conceptului definit. O astfel de definiţie îi este atribuită Corporaţiei Lloyd’s, conform căreia “asigurarea este contribuţia celor mulţi la nenorocirea celor puţini.”

Preview document

Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 1
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 2
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 3
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 4
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 5
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 6
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 7
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 8
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 9
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 10
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 11
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 12
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 13
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 14
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 15
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 16
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 17
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 18
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 19
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 20
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 21
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 22
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 23
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 24
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 25
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 26
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 27
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 28
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 29
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 30
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 31
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 32
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 33
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 34
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 35
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 36
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 37
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 38
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 39
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 40
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 41
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 42
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 43
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 44
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 45
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 46
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 47
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 48
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 49
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 50
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 51
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 52
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 53
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 54
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 55
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 56
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 57
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 58
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 59
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 60
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 61
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 62
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 63
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 64
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 65
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 66
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 67
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 68
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 69
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 70
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 71
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 72
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 73
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 74
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 75
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 76
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 77
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 78
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 79
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 80
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 81
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 82
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 83
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 84
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 85
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 86
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 87
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 88
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 89
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 90
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 91
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 92
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 93
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 94
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 95
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 96
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 97
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 98
Asigurările de Viață cu Componentă Investițională - Pagina 99

Conținut arhivă zip

  • Asigurarile de Viata cu Componenta Investitionala.doc

Alții au mai descărcat și

Sistemul asigurărilor de sananate din România - studiu de caz

INTRODUCERE Asigurările sociale de sănătate, reprezintă principalul sistem de ocrotire a sănătăţii populaţiei. Ele sunt obligatorii şi...

Studiu comparativ privind asigurările de viață

CAP.1. ASPECTE TEORETICE SI ISTORICE ALE ASIGURĂRII 1.1.ORIGINEA ASIGURĂRILOR Începuturile asigurărilor isi au originea în cele mai vechi...

Sistemul de asigurări sociale în Germania

Introducere – sistemul public de pensii german Sistemul de pensii german este apreciat ca fiind unul dintre cele mai performante sisteme de...

Analiză comparatorie între asigurările tip RCA oferite de companiile ARDAF și OTP Garancia Asigurări

I.1 Descrierea asigurarii de tip RCA Asigurarea de raspundere civila auto - cunoscuta sub numele de RCA, reprezinta in momentul de fata una din...

ING Groupe

Grupul ING este unul dintre cele mai mari gupuri financiare din lume oferind o gama larga de servicii financiare integrate clientilor individuali...

Teste Grilă

TESTE GRILĂ 1. Se fac următoarele afirmaţii legate de prima de asigurare: A) Prima de asigurare reprezintă suma de bani dinainte stabilită,...

Asigurări

CAP I Def: Asigurarea este un mijloc de a acoperi o parte a riscurilor cu care se confruntă persoanele sau firmele în activitatea lor de zi cu zi...

Asigurări internaționale

1) Subiectele asigurarii: asigurarea implica o serie de factori: persoane fizice si juridice intre care se nasc raporturi sau sau relatii juridice...

Te-ar putea interesa și

Studiu Privind Asigurările de Viață Existente în Cadrul Societăților de Asigurări din România

Fără capacităţile intelectuale ale oamenilor, societăţile de asigurări sunt doar clădiri dotate cu calculatoare” David Frost, The journal...

Asigurări de Viață

INTRODUCERE Oricine are nevoie de protecţie, indiferent dacă ne gândim la persoane fizice sau persoane juridice. În timpul unei vieţi întregi se...

Studiu Comparativ pe Piața Asigurărilor intre Produsele AIG Life și Asirom Vienna Insurance Group

Capitolul 1. Piaţa asigurărilor de viaţă în România 1.1 Aspecte generale privind asigurările de viaţă din România 1.1.1. Scurt istoric al...

Piața Asigurărilor - Rezultate Obținute și Posibilități de Dezvoltare

Prin elaborarea acestei lucrari, mi-am propus sa abordez problematica internatioanalâ a asigurarilor dar si a asigurarilor din România, încercând...

Asigurări non-viață din România în Contextul Uniunii Europene

INTRODUCERE Scopul acestui proiect este analiza unei societăti de asigurare. În vederea unui diagnostic complet al societăţii S.C. AllianzTiriac...

Asigurările de Viață de Tip Unit Linked

Capitolul I Piaţa asigurărilor de viaţă, inclusiv Unit Linked în perioada 2005-2009 1.1. Asigurarea de viaţă Istoria ne arată că asigurările au...

Asigurări de Viață de Tip unit-linked

Cap. I. – Caracterizare generală a asigurării de viață tip Unit-Linked Activitatea de asigurare a apărut ca urmare a nevoii de siguranță a...

Asigurările de tip unit linked

INTRODUCERE În ultimii ani, companiile s-au întrecut în oferte de poliţe de asigurare de viaţă cu fonduri de investiţii ataşate. Aceste produse,...

Ai nevoie de altceva?