Asigurarile private de sanatate in tarile membre OECD

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Asigurarile private de sanatate in tarile membre OECD.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 17 pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ichiu jeni

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Asigurari

Cuprins

1. Dispoziții geneale 3
1.1 Cadrul legislativ 3
1.2 Avantajele si dezavantajele asigurări private de sănătate 4
1.3 Prezentare OECD 5
2. Bugetul alocat sitemului de sănătate in tările membre OECD 7
2.1 Cheltuielile statelor privind asigurările private de sănătatea 7
2.2 Avantajele asigurătorilor 11
2.3 Investiția in sistemele medicale. 12
3. Studiu de caz 13

Extras din document

1. Dispoziții geneale

1.1 Cadrul legislativ

Potrivit Legi asigurărilor private de sănătate nr.212, Art. 1,2,3 asigurările private de sănătate pentru plata serviciilor medicale constituie un sistem facultativ, suplimentar celui de asigurări de sănătate obligatoriu, care acoperă asiguraților serviciile medicale în condițiile legislației privind organizarea și funcționarea sistemului de asigurări sociale de sănătate.

În sensul prezentei legi, expresiile de mai jos se definesc după cum urmează:

a) prin pachetul de servicii de bază se înțelege serviciile acoperite prin asigurările sociale de sănătate, conform prevederilor legale în vigoare;

b) prin pachetul suplimentar de servicii se înțelege serviciile acoperite în temeiul unei asigurări private de sănătate, stabilite în contractul de asigurare privată de sănătate.

Asigurările private de sănătate fac parte integrantă din reforma sistemului de sănătate. Resursele limitate ale asigurărilor sociale de sănătate trebuie îndreptate către principalele obiective de sănătate publică, spre deosebire de tendința de a acoperi toate serviciile medicale. Asigurările private de sănătate pot fi, în sensul prezentei legi, asigurări de tip complementar, suplimentar și substitutiv.

Asigurările private de sănătate de tip complementar suportă total sau parțial plata serviciilor excluse parțial de către asigurările sociale de sănătate din pachetul de bază, inclusiv coplățile, după caz.

Asigurările private de sănătate de tip suplimentar suportă total sau parțial plata pentru serviciile care excedează pachetului de servicii de bază din sistemul asigurărilor sociale de sănătate privind furnizarea unui grad ridicat de confort, accesul rapid la servicii medicale în cazul listelor de așteptare, servicii medicale speciale în străinătate și alte servicii.

Asigurările private de sănătate de tip substitutiv suportă total sau parțial plata pentru orice tip de servicii.

1.2 Avantajele si dezavantajele asigurări private de sănătate

Sistemul privat de sanatate ne ofera o accesibilitate mult mai mare la medici specialisti si aparatura de inalta calitate, unul din marile avantaje fiind timpul economisit prin durata de asteptare scazuta in comparatie cu serviciile medicale publice care sunt intotdeauna aglomerate.

Clinicile private ofera de regula doua posibilitati de plata, doua planuri:

- abonamentele, pentru serviciile medicale ale unei clinici private anume, acoperind anumite consultatii si tratamente depinzand de planul ales, functionand in principiu ca orice abonament.

- asigurari private de sanatate, prin cooperarea acestora cu societati de asigurari, astfel asiguratul va avea acces nu la una ci la o retea de clinici si spitale private din intreaga tara si uneori chiar din strainatate. Aceste polite vor acoperi o gama mai larga de servicii si acest plan functioneaza ca o asigurare obisnuita, in urma platii primelor, asiguratorul va despagubi cheltuielile efectuate in urma riscurilor inscrise in polita.

Asigurarea de sanatate este mai avantajoasa in privinta acoperiri teritoriale, asiguratul avand acces la servicii medicale nu doar in orasul de resedinta ci si in alte zone ale tarii, iar in ceea ce priveste tratamente de specialitate acestea se pot efectua si in strainatate daca este cazul. Ca dezavantaj am putea considera faptul ca aceasta asigurare nu acopera tratamentele la afectiuni existente anterior incheierii contractului. Astfel asiguratorul cere o consultatie medicala completa a persoanei asigurate in urma careia se vor stabili ca exceptii boli cronice existente. Aceste consultatii precedand semnarii contractului sunt decontate de societatea de asigurari.

Sunt eligibile pentru serviciile oferite de sistemul de asigurări private de sănătate orice persoane, cetățeni români, cetățeni străini sau apatrizi cu domiciliul sau, după caz, reședința pe teritoriul României care, după îndeplinirea cerințelor obligatorii ale asigurărilor sociale de sănătate, încheie contracte cu societăți de asigurări private de sănătate, denumite în continuare asigurători, și achită prima de asigurare.

Cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene, precum și cetățenii statelor cu care România a încheiat acorduri, înțelegeri, convenții sau protocoale internaționale de cooperare în domeniul sănătății și științelor medicale sunt eligibili pentru serviciile oferite de sistemul de asigurări private de sănătate și fără îndeplinirea cerințelor obligatorii ale asigurărilor sociale de sănătate, dacă acordurile, înțelegerile, convențiile sau protocoalele încheiate între România și țara respectivă nu prevăd altfel.

Fisiere in arhiva (1):

  • Asigurarile private de sanatate in tarile membre OECD.docx

Bibliografie

1. https://lege5.ro/Gratuit/gu3dkobx/legea-asigurarilor-private-de-sanatate-nr-212-2004
2. http://www.oecd.org/