Cuprins
- 1. Introducere 1
- 2. Conceptul si sfera de cuprindere a somajului. Situatia somajului
- in judetul Sibiu in perioada 2001-2011 2
- 2.1 Somajul in teoria economica contemporana 2
- 2.2. Cauzele principale ale aparitiei somajului 2
- 2.3. Premizele aparitiei somajului in Romania 3
- 2.4 Rata somajului in judetul SIBIU
- in perioada 2001 – 2011 3
- 2.5 Numarul total de someri in jud. Sibiu
- in perioada 2001-2011 4
- 3 Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Sibiu
- - Serviciu Public Deconcentrat 5
- 3.1 Prezentarea AJOFM SIBIU 5
- 3.2. Regulamentul de Organizare si Functionare 6
- 3.2.1 Atributiile Agentiei Judetene pt. Ocuparea
- Fortei de Munca Sibiu 6
- 3.2.2. Organizarea si functionarea AJOFM SIBIU 7
- 3.2.3 Conducerea si structura AJOFM SIBIU 7
- 3.3 Analiza SWOT 8
- 4 Concluzii ţi recomandări
- Anexa 1 -Organigrama AJOFM Sibiu 10
- Bibliografie 11
Extras din document
1. Introducere
Odata cu procesul de tranzitie la economia de piata a aparut in Romania un dezechilibru manifestat pe piata fortei de munca - intre cererea si oferta de forta de munca – exprimat prin populatia activa neocupata, ce formeaza categoria somerilor.
Cadrul legislativ : In aceste conditii, pentru a diminua efectele negative ale somajului si pentru a asigura protectia sociala a persoanelor afectate, dar si pentru a evita tensiunile sociale care s-ar putea naste din aceasta situatie nedorita, a fost creat cadrul legislativ pentru protectia somerilor – si anume Legea nr.76/2002 privind sistemul asigurarilor pentru somaj si stimularea ocuparii fortei de munca, cu modificarile si completarile ulterioare.
Prin amploarea îngrijorătoare, prin structurile complexe, dar mai ales prin dinamicile ce îşi schimbă ritmurile şi sensurile, şomajul a devenit o problemă macroeconomică ce face obiectul unor aprige dispute teoretice,metodologice şi politico-ideologice. Cel mai adesea, fenomenul contemporan şomaj este abordat şi analizat ca un dezechilibru al pieţei muncii la nivelul ei naţional: ca loc de întâlnire şi de confruntare între cererea globală şi oferta globală de forta de muncă.
Şomajul este influenţat de particularităţi demografice, economico-sociale şi culturale, care determină evoluţiile sale în timp. Cunoaşterea lor este importantă pentru stabilirea mecanismelor de echilibrare a cererii cu oferta pe piaţa forţei de muncă.
Această manieră de abordare aşomajului este, în fapt, o continuare a analizei problemelor demografico-economice, pe de o parte, şi a celor economico-financiare şi investiţionale, pe de altă parte. Numai că atât resurselede muncă (oferta de forta de muncă), cât şi nevoia de muncă (cererea de forta de muncă) sunt filtrate prin exigenţele şi regulile unice ale remunerării şi salarizării. De aceea, indiferent de unghiul deabordare şi tratare a lui, şomajul este o disfuncţie a pieţei naţionale a muncii.
În România, şomajul se alimentează pe trei canale principale:
- canalul demografic - prin care intră tineretul ajuns la vârsta aptă de muncă, fără să
aibă o pregătire profesională prealabilă, precum şi persoanele care caută de lucru pentru prima dată, cum sunt gospodinele;
- canalul sistemului de învăţământ - prin care intră absolvenţii instituţiilor de învăţământ de toate gradele, având calificare profesională;
- canalul eliberării forţei de muncă ocupată în economie ca urmare a desfăşurării procesului de transformare în etapa de tranziţie la economia de piaţă (restrângerea de activitate, închideri de întreprinderi, retehnologizare, reprofilare etc.).
2. Conceptul si sfera de cuprindere a şomajului. Situaţia şomajului în judeţul Sibiu in perioada 2001-2011
2.1 Şomajul in teoria economica contemporana
Termenul de şomaj este o descriere a conditiei economice a societatii la un moment dat.Somaj scazut inseamna ca cea mai mare parte a fortei de munca este ocupata.Somajul ridicat este un semn ca economia este in recesiune,sau mai rau.Inseamna ca un procentaj important din forta de munca este in somaj pentru o lunga perioada de timp.
Literatura anglo-saxona ofera o definitie mai realista ,legand acest fenomen de evolutia economico-sociala a unui stat.Dar nici una din abordarile de mai sus nu face referire la segmentul de piata unde se manifesta somajul si anume la piata muncii.
Daca abordam termenii pietei muncii,somajul poate fi definit ca un excedent al ofertei de munca fata de nivelul cererii de munca,iar someri pot fi considerate persoanele apte de munca,care nu-si gasesc de lucru,fiind in fond un surplus de forta de munca comparativ cu numarul celor angajati.
Ca orice fenomen economico-social,somajul poate fi caracterizat prin mai multe aspecte:
-nivelul somajului;
-intensitatea cu care se manifesta;
-durata(perioada) de somaj;
-structura somajului
2.2. Cauzele principale ale aparitiei somajului
Somajul poate fi rezultatul multor cauze care pot actiona separat in timp sau concomitent. Prin natura lor, aceste cauze deriva din marimea salariului,cererea si oferta de bunuri, rigiditatea preturilor si salariului etc.
Principalele cauze generatoare de somaj sunt:
-crizele economice;
-tendintele de restructurare economica,sociala,geografica,sociala;
-inlocuirea vechilor tehnologii;
-incertitudinea afacerilor;
-intreruperea activitatii din motive familiale si de maternitate;
-intreruperea activitatilor dependente de factorii naturali;
-intrarea pe piata muncii a esantioanelor de populatie active care nu au mai lucrat;
-migraţia internatională a forţei de muncă.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Asigurarile Sociale de Somaj.doc