Banca Transilvania

Imagine preview
(7/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Banca Transilvania.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier ppt de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Scurt istoric: Banca Transilvania este o societate bancara romaneasca cu capital mixt roman si strain, integral privat. A fost fondata la sfarsitul anului 1993 din initiativa unor oameni de afaceri romani si straini iar activitatea bancii a inceput sa se deruleze din luna februarie 1994, dupa obtinerea autorizatiei definitive de functionare din partea B.N.R.. Capitalul initial, de 2 miliarde lei a fost subscris in proportie de 21.35% de catre investitori straini, rezidenti in tari ca Austria, Italia, S.U.A., Franta, Germania si altele.Reteau teritoriala s-a extins continuu, de la 3 sucursale in 1994 la 31 puncte de lucru in prezent (22 sucursale, 5 agenii si 4 puncte de schimb valutar).

Actionarii semnificativi ai bancii sunt 2 Societati de Investitii Financiare: SIF Oltenia cu 5% si SIF Banat- Crisana cu 5% (statutul bancii prevede o limitare la 5% a procentului maxim detinut de un actionar). Exista intentia atragerii unui investitor puternic (de exemplu BERD) in actionariatul Bancii.

Actiunile societatii se tranzactioneaza la categoria I a Bursei de Valori Bucuresti, cu simbolul TLV din data de 15.10.1997.

Banca Transilvania este una din cele mai mari cinci banci din Romania, oferind produse bancare pentru persoane fizice si juridice. Cota sa de piata este de circa 5.5% (2008). Grupul financiar Banca Transilvania ofera mai multe servicii financiar-bancare prin intermediul companiilor sale: investitia in fonduri (BT Asset Management SAI SA), credit de consum (IFN BT Direct), finantare prin leasing (BT Leasing), servicii de intermediere a tranzactiilor cu valori mobiliare (BT Securities), leasing auto pentru companii (BT Finop Leasing IFN SA), administrearea creantelor (Compania de factoring). Banca Transilvania se remarca in grupul bancilor romanesti prin infiintarea unei Divizii pentru Medici care ofera produse de finantare special adaptate pentru aceasta categorie profesionala. Banca are circa 1.4 milioane de clienti si 500 de sucursale, agentii si puncte de lucru.

Este prima banca listata la Bursa de Valori Bucuresti (categoria I) avand ca actionar semnificativ Banca Europeana pentru Reconstructie si Dezvoltare, care detine 15% din capitalul social.

Banca Transilvania reprezinta una dintre cele mai atractive actiuni listate la bursa datorita ritmului de crestere inregistrat de la infiintare si pana in prezent. Pentru investitorul pe termen mediu si lung intrebarea care se pune la acest moment este in ce masura acest ritm se va pastra si in anii urmatori si care sunt perspectivele de viitor ale bancii. Studiul de fezabilitate realizat de BERD impreuna cu Banca Transilvania se bazeaza pe o rentabilitate anuala a investitiei de 20%, exprimata in dolari. Aceasta inseamna ca fata de investitia intiala de 6,2 milioane USD, asteptarile BERD se ridica la o valoare a investitiei de 15,5 milioane USD dupa o perioada de 5 ani de zile. Desigur, aceasta rentabilitate este valabila (intr-o masura mai mica sau mai mare) si pentru ceilalti actionari ai bancii. Pretul platit de BERD pe actiune, de aproximativ 3.150 lei, nu este stralucit, insa prin acest acord s-a mizat pe oportunitatea de a creste banca cu un partener de talia BERD.

Fisiere in arhiva (1):

  • Banca Transilvania.ppt