BT Asigurari

Proiect
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 9123
Mărime: 223.02KB (arhivat)
Cost: 4 puncte
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pop Ioan

Cuprins

CUPRINS 2

1. SCURT ISTORIC- APARITIA SI EVOLUTIA ASIGURARILOR 3

2. Elementele de identificare a BT Asigurari 5

2.1 Istoric 5

2.1.1 Istoricul Grupului Groupama 5

2.1.2 Istoric BT Asigurari 6

2.2 Perspectivele Grupului 7

2.3 Profilul companiei 8

2.3.1 Structura actionariatului 8

2.3.2 Echipa de management 8

3 Rezultate financiare 9

3.1 Scurt raport pentru exercitiul financiar 2008 9

3.2 Evolutia capitalului social 9

3.3 Evolutia activitătii 10

3.4 Evolutia principalelor clase de asigurare 11

4. Portofoliul de produse 13

4.1. ASIGURĂRI GENERALE 13

4.2. ASIGURĂRI DE VIATĂ 15

5. Prezentarea Produselor 19

5.1ASIGURĂRI PERSOANE FIZICE 19

5.1.1.Asigurarea pentru casă 19

5.1.2.Asigurări de viaţă şi persoane 20

5.1.3.Asigurarea auto obligatorie RCA 22

5.1.4 Asigurarea auto facultativă CASCO 26

5.2 ASIGURĂRI PERSOANE JURIDICE 27

5.2.1.Asigurări de proprietate 27

6.Serviciile de asistentă daune 29

6.1 Reteaua de asistenta daune 29

6.2 Reprezentantele de despăgubiri externe 30

6.3 Daunele brute plătite 31

7. Programele de reasigurare 32

7.1 Investirea resurselor si randamentul acestora 32

8.Indicatori financiari de lichiditate si solvabilitate 33

9. Bibliografie 34

Extras din document

1. SCURT ISTORIC- APARITIA SI EVOLUTIA ASIGURARILOR

În cele mai vechi timpuri, oamenii nu au descoperit nevoia de asigurare, considerând ca erau protejati de familie sau de trib, unde mutualitatea, ca si în asigurari, era o realitate. Acest lucru nu era adevarat pentru civilizatiile antice ale Egiptului, Greciei, Feniciei si Romei, în care individul se vedea expus la multe riscuri, fara protectia comunitatii familiale. Astfel, asigurarea s-a nascut din nevoia de protectie a omului in fata unor pericole si pentru gasirea solutiilor adecvate de prevenire sau inlaturare a lor.

Asigurarea constituie un sistem de relatii economice, care implica aportul unui numar mare de persoane fizice si juridice, in constituirea unui fond banesc, in conditiile in care fiind amenintate de aceleasi pericole, in existenta si activitatea lor, concep si recunosc oportunitatea prevenirii si inlaturarii pe baze mutuale a prejudiciilor generate de producerea acestor pericole viitoare, probabile, posibile, dar nesigure.

Cel mai vechi document scris despre asigurari dateaza de circa 6500 de ani. Mestesugarii taietori de piatra din Egiptul de jos au constituit un fond de intrajutorare, format anticipat, prin contributia tuturor, pentru acoperirea pagubelor provocate de diverse nenorociri ce loveau membrii colectivitatii.

Solon, inteleptul legislator atenian (640 – 558 i.e.n) a obligat societatile politice si mestesugaresti sa constituie un fond comun, alimentat prin cotizatii lunare, destinat sa repare prejudiciile survenite in interiorul grupului.

In Babilon, Fenicia si in alte tari stravechi, membrii caravanelor se constituiau in asociatii, suportand in comun pagubele din jafuri si de alta natura, suferite de unii dintre ei, in timpul transportului.

Romanii au lasat un Regulament al Colegiului Funerar din Lavinium. El grupa membrii colegiului intr-o asociatie de inmormantare, care functiona pe baza unor cotizatii de inscriere si a unor plati periodice. Membrii asociatiei aveau astfel asigurate la deces un rug si un mormant.

Cele mai vechi asociatii mutuale dateaza din secolul al XII – lea, in Islanda, cate una la 20 de gospodarii, care acopereau, pe principiul reciprocitatii, daunele din pierderile de animale.

În evolutia asigurarilor, un rol important l-au avut negustorii italieni din Italia de Nord de la începutul mileniului al doilea, iar activitatea lor a fost preluata si de Tarile de Jos si de Marea Britanie. În anul 1310, ducele de Flandra a decis înfiintarea Camerei de Asigurari de la Burges pentru asigurari împotriva riscurilor maritime, iar la Londra, Parlamentul a elaborat reglementari privind asigurarile, emitând în anul 1601 „Legea privind politele de asigurare folosite între negustori”. Dezvoltarea asigurarilor este foarte strâns legata de extinderea transporturilor pe mare si cu deosebire a asigurarilor maritime, care au influentat toate celelalte asigurari.

Asigurarile maritime s-au nascut în Italia, la Roma. În timpul Evului Mediu asigurarile maritime s-au dezvoltat în toate orasele italiene. Nici un transport maritim nu se facea fara sa fie asigurat. În politele de aigurare erau mentionate urmatoarele riscuri: calamitatile naturii, riscurile marii, incendiu, aruncarea încarcaturii peste bordul navei, confiscarea de catre autoritatile locale si alte obstacole.

Pentru prima data, reasigurarile au aparut tot în domeniu maritim. Prima forma de reasigurare s-a practicat în Europa si s-a referit la transportul maritim, urmarind divizarea riscurilor si a daunelor foarte mari care nu puteau fi suportate de o singura societate de asigurari. Din cauza operatiunilor speculative, în Marea Britanie, prin Legea din 1746, reasigurarea a devenit ilegala, exceptie facând situatia în care societatea de asigurare devenea insolvabila, dadea faliment, sau patronul deceda.

În procesul de dezvoltare a reasigurarilor, un rol important l-au avut brokerii de reasigurari, care la început erau persoane fizice, iar ulterior s-au înfiintat societati de brokeraj. Initial, reasigurarile erau numai facultative, însa ulterior s-au dezvoltat reasigurarile numite conventional obligatorii si apoi cele mixte. O dezvoltare deosebita au dobândit-o reasigurarile privind incendiile, care dateaza din anul 1854.

Concomitent cu asigurarile maritime, de transport, a reasigurarilor de toate felurile, au luat fiinta si asigurarile de persoane, în deosebi asigurarile de viata, urmând ca mai târziu sa se instituie si reasigurarile de viata. Astfel, în anul 1849, 17 societati scotiene pentru asigurarile de viata au încheiat un acord privind reasigurarile de viata.

Concomitent cu asigurarile si reasigurarile de viata, s-au practicat înca din secolul al XIX –lea si asigurarile si reasigurarile de persoane împotriva accidentelor.

Se poate aprecia ca asigurarile si reasigurarile au evoluat treptat în diferite tari si ca ele joaca un rol important în dezvoltarea activitatii economico-sociale si cu deosebire în dezvoltarea transporturilor, a comertului international, a serviciilor si detin o pozitie centrala în dezvoltarea agricola, industriala si comerciala a întregii lumi.

2. Elementele de identificare a BT Asigurari

2.1 Istoric

2.1.1 Istoricul Grupului Groupama

Groupama, grup centenar născut din mutualismul agricol francez, a devenit unul dintre principalii asiguratori din Franţa. Bazându-se pe strategia de distribuţie prin multiple canale şi strategia multibrand (Groupama şi Gan), ambiţia Groupama este de a ajunge unul dintre liderii pieţei de asigurări din Europa.

Astăzi Groupama reprezintă:

- 16 milioane de asiguraţi Groupama şi clienţi Gan

- 38 500 de colaboratori

- 16,2 miliarde de euro cifră de afaceri

Date istorice:

- 1900 - Legea care permite crearea unor fonduri de asigurare mutuale agricole în Franţa

- 1963 - Acoperirea unor riscuri non-agricole şi non-viaţă

- 1972 - Introducerea asigurării de viaţă

- 1986 - Crearea brandului Groupama

- 1995 – Oferirea de servicii către deţinătorii de poliţe non-agricole

- 1998 - Achiziţionarea Gan, al patrulea asigurător ca mărime din Franţa

- 2001 – Parteneriat Societe General

- 2001 – Intrarea pe piaţa din Vietnam

- 2001 – Planul de reorganizare a centrelor regionale

Preview document

BT Asigurari - Pagina 1
BT Asigurari - Pagina 2
BT Asigurari - Pagina 3
BT Asigurari - Pagina 4
BT Asigurari - Pagina 5
BT Asigurari - Pagina 6
BT Asigurari - Pagina 7
BT Asigurari - Pagina 8
BT Asigurari - Pagina 9
BT Asigurari - Pagina 10
BT Asigurari - Pagina 11
BT Asigurari - Pagina 12
BT Asigurari - Pagina 13
BT Asigurari - Pagina 14
BT Asigurari - Pagina 15
BT Asigurari - Pagina 16
BT Asigurari - Pagina 17
BT Asigurari - Pagina 18
BT Asigurari - Pagina 19
BT Asigurari - Pagina 20
BT Asigurari - Pagina 21
BT Asigurari - Pagina 22
BT Asigurari - Pagina 23
BT Asigurari - Pagina 24
BT Asigurari - Pagina 25
BT Asigurari - Pagina 26
BT Asigurari - Pagina 27
BT Asigurari - Pagina 28
BT Asigurari - Pagina 29
BT Asigurari - Pagina 30
BT Asigurari - Pagina 31
BT Asigurari - Pagina 32
BT Asigurari - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • BT Asigurari.doc

Alții au mai descărcat și

Asigurarile de Bunuri, Persoane si Raspundere Civila

NECESITATEA SI CONTINUTUL ASIGURARILOR Inca din cele mai vechi timpuri, agentii economici au cautat sa descopere si sa aplice diverse mijloace de...

Proiect de Practica la Generali Asigurari

1. Prezentarea societăţii Generali Asigurări 1.1. Generali Group Grupul Generali este unul dintre cei mai importanţi operatori de pe piaţa...

Asigurari de Raspundere Civila

Capitolul I TRASATURI PRINCIPALE ALE ASIGURARILOR Datorită gradului de maturitate şi experienţa ţărilor europene în privinta asigurărilor este...

Practica la Groupama Asigurari

I. GROUPAMA – PREZENTARE ACTIVITATE Groupama este o societate de asigurari franceza, ce detine un loc fruntas atat pe plan national cat si...

Evolutia Pietei Asigurarilor si Reasigurarilor in Romania in Ultimii 5 Ani

Capitolul I: Istoric al asigurarilor in Romania Desfasurata de aproximativ 120 de ani pe teritoriul tarii noastre activitatea societatilor de...

Locul si Rolul Asigurarilor in Plan Economico-financiar si Social

INTRODUCERE Putem spune, într-un fel, că asigurarea a apărut odată cu apariţia societăţii umane. Avem cunoştinţă de două tipuri de economii care...

Piața Asigurărilor de Viață

CAPITOLUL 1. PIAŢA ASIGURĂRILOR DE VIAŢĂ 1.1. Delimitări conceptuale privind asigurările de viaţă O componentă de bază a asigurărilor de...

Eficienta Asigurarilor de Bunuri - BT Asigurari

1. Prezentarea societăţii şi a Sucursalei judeţene S.C. BT Asigurări S.A. Iaşi 1.1. Organizarea şi activitatea la S.C. BT Asigurări S.A. Membră a...

Ai nevoie de altceva?