BT Asigurări

Proiect
6.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 9123
Mărime: 223.02KB (arhivat)
Publicat de: Jasmina Rusu
Puncte necesare: 7
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Pop Ioan

Cuprins

  1. CUPRINS 2
  2. 1. SCURT ISTORIC- APARITIA SI EVOLUTIA ASIGURARILOR 3
  3. 2. Elementele de identificare a BT Asigurari 5
  4. 2.1 Istoric 5
  5. 2.1.1 Istoricul Grupului Groupama 5
  6. 2.1.2 Istoric BT Asigurari 6
  7. 2.2 Perspectivele Grupului 7
  8. 2.3 Profilul companiei 8
  9. 2.3.1 Structura actionariatului 8
  10. 2.3.2 Echipa de management 8
  11. 3 Rezultate financiare 9
  12. 3.1 Scurt raport pentru exercitiul financiar 2008 9
  13. 3.2 Evolutia capitalului social 9
  14. 3.3 Evolutia activitătii 10
  15. 3.4 Evolutia principalelor clase de asigurare 11
  16. 4. Portofoliul de produse 13
  17. 4.1. ASIGURĂRI GENERALE 13
  18. 4.2. ASIGURĂRI DE VIATĂ 15
  19. 5. Prezentarea Produselor 19
  20. 5.1ASIGURĂRI PERSOANE FIZICE 19
  21. 5.1.1.Asigurarea pentru casă 19
  22. 5.1.2.Asigurări de viaţă şi persoane 20
  23. 5.1.3.Asigurarea auto obligatorie RCA 22
  24. 5.1.4 Asigurarea auto facultativă CASCO 26
  25. 5.2 ASIGURĂRI PERSOANE JURIDICE 27
  26. 5.2.1.Asigurări de proprietate 27
  27. 6.Serviciile de asistentă daune 29
  28. 6.1 Reteaua de asistenta daune 29
  29. 6.2 Reprezentantele de despăgubiri externe 30
  30. 6.3 Daunele brute plătite 31
  31. 7. Programele de reasigurare 32
  32. 7.1 Investirea resurselor si randamentul acestora 32
  33. 8.Indicatori financiari de lichiditate si solvabilitate 33
  34. 9. Bibliografie 34

Extras din proiect

1. SCURT ISTORIC- APARITIA SI EVOLUTIA ASIGURARILOR

În cele mai vechi timpuri, oamenii nu au descoperit nevoia de asigurare, considerând ca erau protejati de familie sau de trib, unde mutualitatea, ca si în asigurari, era o realitate. Acest lucru nu era adevarat pentru civilizatiile antice ale Egiptului, Greciei, Feniciei si Romei, în care individul se vedea expus la multe riscuri, fara protectia comunitatii familiale. Astfel, asigurarea s-a nascut din nevoia de protectie a omului in fata unor pericole si pentru gasirea solutiilor adecvate de prevenire sau inlaturare a lor.

Asigurarea constituie un sistem de relatii economice, care implica aportul unui numar mare de persoane fizice si juridice, in constituirea unui fond banesc, in conditiile in care fiind amenintate de aceleasi pericole, in existenta si activitatea lor, concep si recunosc oportunitatea prevenirii si inlaturarii pe baze mutuale a prejudiciilor generate de producerea acestor pericole viitoare, probabile, posibile, dar nesigure.

Cel mai vechi document scris despre asigurari dateaza de circa 6500 de ani. Mestesugarii taietori de piatra din Egiptul de jos au constituit un fond de intrajutorare, format anticipat, prin contributia tuturor, pentru acoperirea pagubelor provocate de diverse nenorociri ce loveau membrii colectivitatii.

Solon, inteleptul legislator atenian (640 – 558 i.e.n) a obligat societatile politice si mestesugaresti sa constituie un fond comun, alimentat prin cotizatii lunare, destinat sa repare prejudiciile survenite in interiorul grupului.

In Babilon, Fenicia si in alte tari stravechi, membrii caravanelor se constituiau in asociatii, suportand in comun pagubele din jafuri si de alta natura, suferite de unii dintre ei, in timpul transportului.

Romanii au lasat un Regulament al Colegiului Funerar din Lavinium. El grupa membrii colegiului intr-o asociatie de inmormantare, care functiona pe baza unor cotizatii de inscriere si a unor plati periodice. Membrii asociatiei aveau astfel asigurate la deces un rug si un mormant.

Cele mai vechi asociatii mutuale dateaza din secolul al XII – lea, in Islanda, cate una la 20 de gospodarii, care acopereau, pe principiul reciprocitatii, daunele din pierderile de animale.

În evolutia asigurarilor, un rol important l-au avut negustorii italieni din Italia de Nord de la începutul mileniului al doilea, iar activitatea lor a fost preluata si de Tarile de Jos si de Marea Britanie. În anul 1310, ducele de Flandra a decis înfiintarea Camerei de Asigurari de la Burges pentru asigurari împotriva riscurilor maritime, iar la Londra, Parlamentul a elaborat reglementari privind asigurarile, emitând în anul 1601 „Legea privind politele de asigurare folosite între negustori”. Dezvoltarea asigurarilor este foarte strâns legata de extinderea transporturilor pe mare si cu deosebire a asigurarilor maritime, care au influentat toate celelalte asigurari.

Asigurarile maritime s-au nascut în Italia, la Roma. În timpul Evului Mediu asigurarile maritime s-au dezvoltat în toate orasele italiene. Nici un transport maritim nu se facea fara sa fie asigurat. În politele de aigurare erau mentionate urmatoarele riscuri: calamitatile naturii, riscurile marii, incendiu, aruncarea încarcaturii peste bordul navei, confiscarea de catre autoritatile locale si alte obstacole.

Pentru prima data, reasigurarile au aparut tot în domeniu maritim. Prima forma de reasigurare s-a practicat în Europa si s-a referit la transportul maritim, urmarind divizarea riscurilor si a daunelor foarte mari care nu puteau fi suportate de o singura societate de asigurari. Din cauza operatiunilor speculative, în Marea Britanie, prin Legea din 1746, reasigurarea a devenit ilegala, exceptie facând situatia în care societatea de asigurare devenea insolvabila, dadea faliment, sau patronul deceda.

În procesul de dezvoltare a reasigurarilor, un rol important l-au avut brokerii de reasigurari, care la început erau persoane fizice, iar ulterior s-au înfiintat societati de brokeraj. Initial, reasigurarile erau numai facultative, însa ulterior s-au dezvoltat reasigurarile numite conventional obligatorii si apoi cele mixte. O dezvoltare deosebita au dobândit-o reasigurarile privind incendiile, care dateaza din anul 1854.

Concomitent cu asigurarile maritime, de transport, a reasigurarilor de toate felurile, au luat fiinta si asigurarile de persoane, în deosebi asigurarile de viata, urmând ca mai târziu sa se instituie si reasigurarile de viata. Astfel, în anul 1849, 17 societati scotiene pentru asigurarile de viata au încheiat un acord privind reasigurarile de viata.

Concomitent cu asigurarile si reasigurarile de viata, s-au practicat înca din secolul al XIX –lea si asigurarile si reasigurarile de persoane împotriva accidentelor.

Se poate aprecia ca asigurarile si reasigurarile au evoluat treptat în diferite tari si ca ele joaca un rol important în dezvoltarea activitatii economico-sociale si cu deosebire în dezvoltarea transporturilor, a comertului international, a serviciilor si detin o pozitie centrala în dezvoltarea agricola, industriala si comerciala a întregii lumi.

2. Elementele de identificare a BT Asigurari

2.1 Istoric

2.1.1 Istoricul Grupului Groupama

Groupama, grup centenar născut din mutualismul agricol francez, a devenit unul dintre principalii asiguratori din Franţa. Bazându-se pe strategia de distribuţie prin multiple canale şi strategia multibrand (Groupama şi Gan), ambiţia Groupama este de a ajunge unul dintre liderii pieţei de asigurări din Europa.

Astăzi Groupama reprezintă:

- 16 milioane de asiguraţi Groupama şi clienţi Gan

- 38 500 de colaboratori

- 16,2 miliarde de euro cifră de afaceri

Date istorice:

- 1900 - Legea care permite crearea unor fonduri de asigurare mutuale agricole în Franţa

- 1963 - Acoperirea unor riscuri non-agricole şi non-viaţă

- 1972 - Introducerea asigurării de viaţă

- 1986 - Crearea brandului Groupama

- 1995 – Oferirea de servicii către deţinătorii de poliţe non-agricole

- 1998 - Achiziţionarea Gan, al patrulea asigurător ca mărime din Franţa

- 2001 – Parteneriat Societe General

- 2001 – Intrarea pe piaţa din Vietnam

- 2001 – Planul de reorganizare a centrelor regionale

Preview document

BT Asigurări - Pagina 1
BT Asigurări - Pagina 2
BT Asigurări - Pagina 3
BT Asigurări - Pagina 4
BT Asigurări - Pagina 5
BT Asigurări - Pagina 6
BT Asigurări - Pagina 7
BT Asigurări - Pagina 8
BT Asigurări - Pagina 9
BT Asigurări - Pagina 10
BT Asigurări - Pagina 11
BT Asigurări - Pagina 12
BT Asigurări - Pagina 13
BT Asigurări - Pagina 14
BT Asigurări - Pagina 15
BT Asigurări - Pagina 16
BT Asigurări - Pagina 17
BT Asigurări - Pagina 18
BT Asigurări - Pagina 19
BT Asigurări - Pagina 20
BT Asigurări - Pagina 21
BT Asigurări - Pagina 22
BT Asigurări - Pagina 23
BT Asigurări - Pagina 24
BT Asigurări - Pagina 25
BT Asigurări - Pagina 26
BT Asigurări - Pagina 27
BT Asigurări - Pagina 28
BT Asigurări - Pagina 29
BT Asigurări - Pagina 30
BT Asigurări - Pagina 31
BT Asigurări - Pagina 32
BT Asigurări - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • BT Asigurari.doc

Alții au mai descărcat și

Piața Asigurărilor de Viață

CAPITOLUL 1. PIAŢA ASIGURĂRILOR DE VIAŢĂ 1.1. Delimitări conceptuale privind asigurările de viaţă O componentă de bază a asigurărilor de...

Lucrare de practică BCR Asigurări SA

1.Organizarea societăţilor comerciale de asigurări la nivel de sucursale,filiale,agenţii În România, activitatea de asigurare se desfăşoară prin...

Asigurarea Eurocasco pentru Autovehicule de la Astra Asigurări

I. Introducere "New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asigurătorilor...fără asigurări, n-ar exista zgârie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar...

Asigurări RCA

1.Conceptul de asigurare RCA Aigurarea de Raspundere Civila Auto cunoscuta sub numele de RCA, reprezinta in momentul de fata una din putinele...

Sistemul de asigurări sociale în Germania

Introducere – sistemul public de pensii german Sistemul de pensii german este apreciat ca fiind unul dintre cele mai performante sisteme de...

Analiză comparatorie între asigurările tip RCA oferite de companiile ARDAF și OTP Garancia Asigurări

I.1 Descrierea asigurarii de tip RCA Asigurarea de raspundere civila auto - cunoscuta sub numele de RCA, reprezinta in momentul de fata una din...

ING Groupe

Grupul ING este unul dintre cele mai mari gupuri financiare din lume oferind o gama larga de servicii financiare integrate clientilor individuali...

Asigurări

CAP I Def: Asigurarea este un mijloc de a acoperi o parte a riscurilor cu care se confruntă persoanele sau firmele în activitatea lor de zi cu zi...

Te-ar putea interesa și

Particularități ale asigurărilor de viață

Capitolul I: Abordari conceptuale privind asigurarile de viata I.1. Notiunea de asigurare de viata Asigurarea de viata este o forma de protectie...

Asigurări Auto

1.Introducere Productia este o conditie esentiala a existentei societatii umane. Pentru a trai si a evolua, omul trebuie sa produca si sa creeze...

Strategia de management a firmei de asigurări Groupama

Acest proiect este realizat la Compania de Asigurari Groupama avand ca functie principala asigurarea viata si non viata. Scopul acestui proiect...

Exprimarea și supravegherea solvabilității societăților de asigurări

I. SOLVABILITATEA ASIGURATORILOR Atat cadrul legal, cat si calitatea activitatilor desfasurate de catre societatile de asigurari, impun ca acestea...

Asigurările de viață

1.Introducere "New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asiguratorilor.Fara asigurari n-ar exista zgarie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar...

Asigurarea de malpraxis în cadrul asigurării de răspundere civilă

1 Asigurarea de raspundere civila “Orice fapta a omului care cauzeaza alteia prejudicii, obliga pe acela din a carui greseala s-a ocazionat, a-l...

Sistemul de pensii și asigurările pentru pensii

Sistemul de pensii si Asigurarile de pensii Introducere Securitatea sociala poate fi definita ca orice masura stabilita prin lege ce are menirea...

Piața de asigurări din România

Cap.1. Istoric al asigurarilor Aparitia ideii de asigurare Putem spune, intr-un fel, ca asigurarea a aparut odata cu aparitia societatii umane....

Ai nevoie de altceva?