Comparatie intre Prevederile Proiectului privind Legea Pensiilor si Legea Actuala, cu Referire la Categoriile de Pensii Speciale

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Comparatie intre Prevederile Proiectului privind Legea Pensiilor si Legea Actuala, cu Referire la Categoriile de Pensii Speciale.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 46 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Introducere

Asiguratii sistemului public de pensii pot fi cetateni romani, cetateni ai altor state sau apatrizi, pe perioada in care au, conform legii, domiciliul sau resedinta in Romania, precum si cei care nu au domiciliul sau resedinta in Romania, in conditiile prevazute de instrumentele juridice cu caracter international la care Romania este parte. Asiguratii au obligatia sa plateasca contributii de asigurari sociale si au dreptul sa beneficieze de prestatii de asigurari sociale, conform legii.

Trendurile care se observa de cativa ani in economia romaneasca, precum imbatranirea populatiei, scaderea natalitatii si scaderea populatiei active, pun presiune asupra sistemului public de pensii, care se confrunta cu din ce in ce mai multe dificultati. La sfarsitul anului 2009, numarul pensionarilor din asigurari sociale de stat depasise numarul salariatilor din economie, deficitul la bugetul de pensii a atins un varf de 3,7 mld. lei in august 2009 si a scazut pana la 958 milioane lei in decembrie, prin suplimentari de fonduri de la bugetul de stat. Deficitul la fondul de pensii a continuat sa se adanceasca in primele doua luni ale anului 2010 si a ajuns la 1,68 miliarde de lei, potrivit datelor Ministerului de Finante. Conform unei revizuiri din 2009 a estimarilor Bancii Mondiale, in urma consultarilor privind masurile de reforma a legi pensiilor din Romania, se evidentiaza ca la nivelul anului 2050, deficitul creat de cheltuielile cu pensiile, prin pastrarea sistemului actual, va ajunge la circa 12% din PIB.

Legea pensiilor trebuie sa fie finalizata pana la mijlocul acestui an, urmand sa intre in vigoare la 1 ianuarie 2011, ea fiind o conditie in acordul cu FMI, la fel ca legea salarizarii bugetarilor. Noua lege a pensiilor, aflata in curs de elaborare, va prelua prevederile acordului incheiat cu Fondul Monetar International si Comisia Europeana privind cresterea varstei de pensionare, in special pentru femei, si de egalizare a acesteia la 65 ani, majorarea la 60 de ani a varstei de pensionare pentru categoriile sociale speciale, dar si introducerea platii CAS pentru persoanele platite exclusiv prin drepturi de autor.

Noua lege a pensiilor va avea conditii mult mai stricte pentru cei care vor sa iasa la pensie pe caz de boala. Astfel, Guvernul va inaspri conditiile de pensionare anticipata, prin aplicarea unui nivel mai mare de penalizare pentru retrageri din activitate incepand cu 5 ani sub varsta standard de pensionare. Potrivit legii actuale, varsta standard de pensionare ar trebui sa fie de 58,2 ani la femei si de 63,9 ani la barbati, insa varsta medie reala este de 54,7 luni, ca urmare a numarului mare de pensionari anticipate.

Pensiile speciale sunt cele calculate ca procent (in general 85%) din ultimul salariu brut sau ultimele sase salarii brute, fata de cele platite de Casa Nationala de Pensii care se calculeaza pe baza contributiilor facute de-a lungul timpului la bugetul de pensii de catre actualii pensionari. In plus, aceste pensii se indexeaza permanent cu evolutia salariilor celor angajati in functii echivalente celor iesiti la pensie din institutiile respective. Toate persoanele care activeaza in prezent in domenii in care se utilizeaza legi / prevederi speciale de pensionare, vor fi integrate in sistemul unitar de pensii publice, integrarea urmarind stabilirea acelorasi obligatii si drepturi pentru cei de mai sus ca si cele practicate in sistemul unitar.

La nivelul anului 2009, din cei 5,8 milioane de pensionari, 180.000 beneficiau de pensii speciale. Guvernul a calculat ca Statul va face economii intre 500 si 800 milioane de euro pe an prin intrarea in vigoare a legii privind sistemul unitar de pensii. Pensiile speciale, care se platesc in prezent direct de catre ministere, se vor recalcula si plati de catre Casa Nationala de Pensii dupa cinci luni de la intrarea in vigoare a legii, al carei proiect a fost adoptat in februarie 2010. Prim-ministrul Romaniei a afirmat ca pentru aproximativ 85% din cei care au pensii speciale nu se afecteaza cuantumul pensiei pe care il au. Pensiile pana in 3.000 lei nu vor scadea, ci doar pentru cei 15%, care sunt cu pensii speciale ce nu au la baza principiul contributivitatii.

Astfel, proiectul de lege vizeaza recalcularea pensiilor speciale tinand cont de principiul contributivitatii. Conform acestui principiu, o contributie mai mare pe parcursul activitatii de munca la bugetul de pensii presupune o pensie mai mare. Un sistem de pensii bazat pe contributivitate reprezinta o problema de echitate sociala. Aplicarea principiului contributivitatii inseamna eliminarea privilegiilor si discriminarilor care exista in momentul de fata in sistem.

Fisiere in arhiva (1):

  • Comparatie intre Prevederile Proiectului privind Legea Pensiilor si Legea Actuala, cu Referire la Categoriile de Pensii Speciale.doc

Alte informatii

ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE FACULTATEA FINANTE, ASIGURARI, BANCI SI BURSE DE VALORI