Conceptul de Asigurare si Functiile Asigurarilor

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Conceptul de Asigurare si Functiile Asigurarilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc de 15 pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Prof.dr.Lungu N.

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Asigurari

Cuprins

CAPITOLUL I 2
CONCEPTUL DE ASIGURARE 2
1.1. Nevoia de asigurare 2
1.2. Conceptul de asigurare 4
CAPITOLUL II 11
FUNCTIILE ASIGURARILOR 11
BIBLIOGRAFIE 14

Extras din document

CAPITOLUL I

CONCEPTUL DE ASIGURARE

1.1. Nevoia de asigurare

În organizarea si apararea vietii lor, în procesul producerii bunurilor materiale, precum si în desfasurarea altor activitati, oamenii s-au aflat si se afla înca într-o lupta continua cu unele forte ale naturii care pot împiedica desfasurarea normala a procesului de productie, dezvoltarea continua a fortelor de productie si progresul societatii.

Crearea bunurilor materiale necesare oamenilor presupune raporturi permanente de interconditionare între om si natura. Diferite fenomene imprevizibile si distructive ale naturii au avut si mai exercita înca influente daunatoare asupra valorilor materiale create de munca oamenilor, asupra vietii acestora, aducând mari prejudicii societatii. Calamitatile naturii cum sunt: ploile torentiale, inundatiile, alunecarile de terenuri, prabusirile si cutremurele de pamânt, furtunile, grindina, înghetul, seceta, incendiile, trasnetul, exploziile, etc. pot aduce mari prejudicii materiale economiei nationale si cetatenilor. Declansarea unor fenomene ale naturii stânjeneste, provoaca mari daune sî perturbari, tulburând desfasurarea normala a procesului productiei sociale, punând de multe ori în pericol capacitatea de munca si chiar viata oamenilor. Deoarece deocamdata, împotriva acestor calamitati ale naturii stiinta nu a gasit mijloacele tehnice de lupta, omului i-a ramas doar calea solidarizarii pentru suportarea în comun a efectelor calamitatilor naturii si accidentelor, si anume calea asigurarii.

De asemenea, în viata oamenilor survin si evenimente dorite cum sunt: casatoria, nasterea unui copil, precum si evenimente independente de vointa oamenilor, posibile, întâmplatoare, ca de exemplu: atingerea unei anumite limite de vârsta, bolile, accidentele, invaliditatea, unele cu totul nedorite, dar inevitabile, cum este decesul. Prin urmare, viata si integritatea oamenilor, bunurile materiale si spirituale pot fi afectate de fenomene

imprevizibile, de fortele distructive ale naturii, de accidente, de conduita unor oameni care sa aiba ca efect întreruperea dezvoltarii economico-sociale, care pot pune în pericol sanatatea si chiar viata oamenilor.

Chiar si anumiti factori economico-sociali pot provoca fenomene cu efecte negative asupra desfasurarii normale a activitatii economice si sociale. În aceasta categorie se afla crizele economice, inflatia, somajul, conjuctura economica nefavorabila etc. Dintre aceste fenomene, unele au caracter obiectiv, iar altele sunt de ordin subiectiv.

Rezulta asadar ca fortele naturii, dezvoltarea stiintei si a tehnicii, activitatea oamenilor sunt principalele cauze generatoare de daune. Se întelege deci, ca oamenii trebuie sa cunoasca aceste evenimente daunatoare pentru a se proteja din timp de efectele lor si chiar pentru a actiona împotriva riscurilor. Cunoscând aceste primejdii, de-a lungul timpurilor societatea omeneasca a folosit diferite cai de a se feri si metode de aparare, a utilizat diferite mijloace pentru a preveni si contracara prejudiciile provocate de fenomenele naturii si de accidente, refacerea bunurilor distruse si reluarea normala a progresului economico-social.

Cu alte cuvinte, se poate spune ca asigurarile au luat fiinta din nevoia fireasca de aparare si protectie a omului si bunurilor împotriva calamitatilor naturii, împotriva consecintelor accidentelor, din cerinta procurarii prealabile a unor mijloace de trai în conditiile pierderii partiale sau totale a capacitatii de munca datorita bolilor sau atingerii unei vârste etc

Fisiere in arhiva (2):

  • Conceptul de Asigurare si Functiile Asigurarilor
    • COPERTA ASIGURARI.doc
    • referat asigurari.doc

Alte informatii

Univ Al I Cuza, Iasi, specializarea Finante Banci