CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 30 în total
Cuvinte : 7979
Mărime: 71.85KB (arhivat)
Publicat de: Liviu Sava
Puncte necesare: 6
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Felicia Alexandru

Extras din proiect

Scurt istoric

Inca din cele mai vechi timpuri, viata si evolutia omului a fost umbrita de grija fata de viitor, teama combinata cu precautie si intelepciunea cu siguranta unui lucru implinit. Astfel, constientizarea existentei unor posibile evenimente ce pun in pericol viata oamenilor si integritatea bunurilor materiale a dus la aparitia activitatii de asigurare, mijloc de protectie financiara impotriva diverselor pierderi suferite.

Oamenii au simtit nevoia de a se proteja impotriva unor eventuale calamitati, accidente, incidente sau alte pericole, inca din secolul XIV, solidarizand totodata acest proces de prevenire.

“Dacia”, a fost prima societate de asigurari romaneasca aparuta in 1871, infiintata printr-un Inalt Decret Domnesc, avand un capital social de 3 milioane lei vechi. Doi ani mai tarziu a fost creata cea de-a doua societate de asigurari “Romania”, cu un capital de 2 milioane lei vechi. Membrii fondatori precum si membrii consiliilor de administratie ale acestora erau personaliatati marcante ale scenei politice, economice si sociale din acea vreme. Cativa ani mai tarziu, cele doua societati au fuzionat devenind cea mai puternica societate romanesca de asigurari. Ca urmare a dezvoltarii pietei locale in acest domeniu, reprezentantele companiilor straine de asigurari din Austria, Italia, Anglia si Ungaria aparute in 1829 in Romania, au inceput sa se retraga, cedandu-si portofoliile societatilor romanesti.

Cu timpul, societatile de asigurari au inceput sa se specializeze pe anumite tipuri de asigurari, pana la inceputul Primului Razboi Mondial existand societati de asigurari de incendiu, de viata, de transport, limitandu-se doar la cele fluviale. Dupa Primul Razboi Mondial, au aparut noi societati de asigurari, unele dintre ele preluand portofolii ale societatilor straine. Cea mai mare dezvoltare a asigurarilor a avut loc in anii ’30, facandu-si aparitia toate tipurile de asigurari care se practicau pe plan international, numarul societatilor variind intre 20 si 24. Dupa terminarea celui de-al Doilea Razboi Mondial, in anul 1945, mai functionau in Romania numai 13 societati romanesti si 5 reprezentante straine.

In urma nationalizarii, in anul 1948, societatile de asigurare au trecut in proprietatea statului cu toate activele si pasivele lor, iar institutiile publice de asigurari au intrat de asemenea in noile structuri ale economiei planificate.

In anul 1952, pe piata si-a facut aparitia o noua societate “ADAS” (Administratia Asigurarilor de Stat) cu capital integral romanesc, fiind singura institutie din Romania ce practica activitatea de asigurare, reasigurare si comisariat de avarie. O data cu crearea acestei societati asigurarile au devenit monopol de stat, avand in obiectul de activitate atat asigurari obligatorii (prin efectul legii) cat si facultative. Asigurarile prin efectul legii, practicate de ADAS erau asigurari pentru bunurile care apartineau cooperativelor agricole de productie si asociatiilor intercooperatiste (inclusiv unitatilor economice ale acestora), asigurari pentru bunurile care apartineau persoanelor fizice, asigurari de calatorie pentru cazurile de accidente, asigurari de raspundere civila pentru pagube produse prin accidente de autovehicule. Asigurarile facultative incheiate de ADAS (in lei sau in valuta), in completarea celor prin efectul legii, erau asigurari de bunuri pentru riscurile de avarie, distrugere, furt sau altele; asigurari de persoane pentru riscurile de invaliditate, deces, supravietuire sau altele; asigurari de raspundere civila, pentru riscurile de vatamare corporala sau deces de persoane, avarierea sau distrugerea unor bunuri si alte pagube pentru care exista raspundere potrivit legilor in vigoare la acea data.

Prin Hotararea de Guvern nr. 1279 din 8 decembrie 1990 privind infiintarea unor societati comerciale pe actiuni in domeniul asigurarilor, care prevedea ca incepand cu data de 1 ianuarie 1991, se pot crea societati de asigurare ca societati comerciale pe actiuni, ADAS si-a incetat activitatea.

In anul 1991, prin Legea nr. 58 din data de 14 august 1991 privind privatizarea societatilor comerciale, 30 % din capitalul social al entitatilor economice a fost privatizat si a trecut in administrarea Fondurilor Proprietatii Private (infiintate prin aceeasi Lege). In acelasi an apare Legea nr. 47 din data de 16 iulie 1991 privind constiturea, organizarea si functionarea societatilor comerciale din domeniul asigurarilor, ce prevedea faptul ca in Romania, activitatea de asigurare se desfasoara prin intermediul societatilor de asigurare, societatilor de asigurare-reasigurare si societatilor de reasigurare si de asemenea prin intermediul societatilor de intermediere (agentii de intermediere). Pentru a-si putea desfasura activitatea, societatile comerciale din domeniul asigurarilor, aveau nevoie de avizul prealabil al Oficiului de supraveghere a activitatii de asigurare si reasigurare din Ministerul Economiei si Finantelor, ele constituindu-se ca societati pe actiuni sau societati cu raspundere limitata.

Prima societate de asigurari cu capital integral privat din Romania S.C. UNITA SRL s-a infiintat in luna septembrie 1990, dar si-a inceput activitatea in luna ianuarie 1991 aceasta practicand asigurari mixte de viata cu acumulare de capital.

Ulterior, apar alte companii cu capital privat, romanesc sau/si cu capital strain (cu toate ca Legea nu permitea infiintarea unei societati cu capital integral strain), marea lor majoritate avand sediile in Bucuresti, asa cum ar fi:

Anul infiintarii Numele societatii Transformari

1992 AGRAS -

1992 ASIGURARE REASIGURARI ARDAF -

1992 ROUMANIE ASSURANCE INTERNATIONAL -

1992 MONDRAGON 1995 s-a schimbat in OMNIASIG prin cumparea portofoliului societatii MONDRAGON

1993 ASIGURAREA ANGLO - ROMANA -

1993 GENERALA ASIGURARI In anul 1999 si-a schimbat numele in GENERALI ASIGURARI

1994 ASITRANS -

1994 ASIGURARI ION TIRIAC - ASIT In anul 2000 si-a schimbat numele in ALLIANZ TIRIAC ASIGURARI prin cumprarea pachetului majoritar de actiuni de catre compania ALLIANZ din Germania

1994 ARINCO SOCIETATE DE ASIGURARI ulterior isi schimba numele in INTERAMERICAN ROMANIA ASIGURARI

1994 SAR TRANSILVANIA -

1995 ASIGURAREA POPULARA ROMANA in anul 2001 si-a schimbat numele in ASIGURARE REASIGURARE AGI – ROMANIA prin cumpararea pachetului majoritar de actiuni de compania AGI din Germania

1995 SARA - ASIG in anul 1996 si-a schimbat numele in SARA MERKUR, prin cumpararea pachetului majoritar de catre compania MERKUR VERSICHERUNG din Austria

1996 ASIBAN SOCIETATE DE ASIGURARE SI REASIGURARE -

1996 ATLASSIB SOCIETATE DE ASIGURARI -

1997 Nationale Nederlaneden Asigurari de Viata in 1998 isi schimba numele in Nederlanden Asigurari de Viata, iar in anul 2001 isi schimba numele in ING Nederlanden Asigurari de Viata

1997 GARANTA -

1998 OMNIASIG ASIGURARI DE VIATA -

1999 societatea COMMERCIAL UNION ASIGURARI DE VIATA in anul 2002 isi schimba numele in AVIVA Asigurari de Viata)

Tabel 1. “Societati de asigurari aparute dupa 1990”

In prezent constituirea, organizarea si functionarea societatilor dar si intermediarilor de asigurare/reasigurare au la baza Legea 32/2000, odata cu aceasta luand nastere Comisia de Supraveghere a Asigurarilor (CSA). Acest organism autonom de specialitate, autofinantat, cu personalitate juridica supravegheaza si controleaza punerea in aplicare a Legii 32/2000, avand drept scop apararea drepturilor asiguratilor si totodata a intregii activitati de asigurare din Romania. Desi Comisia de Supraveghere a Asigurarilor a fost infiinta in 2000, ea si-a inceput activitatea la data de 2 iulie 2001, odata cu publicarea in Monitorul Oficial al Romaniei a Hotararii Parlamentului privind numirea membrilor primului sau Consiliu.

Preview document

CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 1
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 2
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 3
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 4
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 5
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 6
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 7
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 8
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 9
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 10
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 11
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 12
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 13
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 14
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 15
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 16
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 17
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 18
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 19
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 20
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 21
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 22
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 23
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 24
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 25
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 26
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 27
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 28
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 29
CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurărilor - Pagina 30

Conținut arhivă zip

  • CSA - Comisia de Supraveghere a Asigurarilor.docx

Te-ar putea interesa și

Evoluția și Caracteristicile Asigurărilor de Viață în România

Abstract (Summary) Life insurance is a very important type of insurance on the insurance market, but also an insurance product that should be...

ING - Asigurări de Viață

ING –ASIGURARI DE VIATA ING – Asigurari de viata se afla printre cei mai importanti participanti pe piata financiara din Europa si este unul...

Istoria Asigurărilor în România

Partea I: Apariţia ideei de asigurare în lume şi în România A) Apariţia ideii de asigurare în lume Putem spune, intr-un fel, ca asigurarea a...

Piața asigurărilor în România

Rezumat Nevoia omului de a se proteja impotriva eventualelor riscuri ce pot aparea in viata de zi cu zi au dus la aparitia asigurarilor, iar...

Evoluția Pieței Asigurărilor în România

I.1.Precizări privind managementul companiilor de asigurări In conformitate cu prevederile art. 13 din Norma privind autorizarea asiguratorilor,...

Autorizarea și supravegherea societăților de asigurări în România

INTRODUCERE Nevoia omului de a se proteja împotriva eventualelor riscuri ce pot aparea în viața de zi cu zi au dus la apariția asigurărilor, iar...

Evoluția pieței asigurărilor în perioada 2005-2007

I.Considerente introductive Bancile reprezinta pe plan mondial un sector de activitate important si influent. Majoritatea persoanelor fizice si a...

Piața asigurărilor în România SC Astra Asigurări SA

1. Scurt istoric al asigurarilor din Romania Asigurarile au o istorie straveche, inca din secolul al XIV-lea, aparand, in principal in...

Ai nevoie de altceva?