Despre Asigurari - Ardaf

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Despre Asigurari - Ardaf.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 53 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

1. Ce reprezinta asigurarile si la ce folosesc?

Asigurarea este o forma de protectie bazata pe un contract, prin care o persoana fizica sau juridica care se va numi asigurat, cedeaza anumite riscuri unei persoane juridice - asigurator, platind asiguratorului o suma de bani numita prima de asigurare. Asiguratorul se obliga prin acesta contract sa plateasca asiguratului despagubiri in cazul in care evenimentele prevazute in contract au loc. De ce sunt utile asigurarile?

Indiferent de cat de mult a evoluat umanitatea, un lucru este foarte clar: nu putem controla tot ceea ce se intampla in jurul nostru, exemplul cel mai bun fiind poate natura. Mass-media prezinta foarte des catastrofele natuarale care lovesc diverse regiuni, si, din pacate nici Romania nu face exceptie (cu totii ne amintim de inundatiile devastatoare care au afectat tara in 2005).

Dar natura nu este singura care ne afecteaza si ne provoaca pagube. Accidente se intampla la tot pasul, iar jaful, furturile, talhariile, toate tin de natura umana.

Riscurile acestea vor exista intotdeauna. Dar mai sunt si altele, in legatura cu sanatatea, cu activitatea profesionala, si, in cazul firmelor, riscuri privind marfurile sau activele companiiei. De aceea este foarte bine sa incercam sa transferam riscurile asupra altcuiva.

Acestea sunt motivele pentru care au aparut serviciile sau, mai bine zis, produsele de asigurare. Acestea sunt oferite de companii specializate care preiau diferite riscuri in schimbul unei sume de bani. Astfel, plata unei sume il pune pe asigurat la adapost de problemele cauzate de accidente, fie ele auto/de alta natura, ii poate salva firma de la probleme financiare.

2. Tipuri de companii de asigurari

Companiile de asigurari pe actiuni sunt detinute de persoanele fizice sau juridice care detin actiuni la compania respectiva. Actionarii angajeaza manageri al caror rol este sa conduca compania, iar produsul companiei, politele de asigurare, sunt vandute catre clienti, actionari ai companiei sau nu.

Companiile de asigurari mutuale sunt detinute de catre proprii clienti. Fiecare detinator de polita detine in acelasi timp o parte din companie.

Companiile de asigurari reciproce sunt companii in care detinatorii de polite de asigurare sunt de acord sa se asigure reciproc. Aceste companii au multe similaritati cu cele mutuale.

3. Alegerea unui tip de asigurare

Compania care iti ofera produsul pe care il doriti, calitatea de care ai nevoie, si cele mai mici costuri ar trebui sa fie compania pe care o alegeti pentru achizitionarea politei, indiferent de forma ei organizationala. Economistii au incercat mult timp sa identifice care forma de organizare a companiei ofera cel mai mic cost insa nu s-a ajuns la o concluzie.

4. Agentii de asigurari: Agent independenti sau agenti exclusivi

Companiile de asigurari isi vand produsul in principal prin intermediul agentilor independenti sau exclusivi. Pana de curand, aproape toti agentii erau independenti, platiti cu comision. Recent, mai mlte companii de asigurari au adoptat un sistem in care agentul este un angajat platit al firmei. Economistii au studiat diferenta dintre cele doua tipuri de distributie a politelor si au ajuns la concluzia ca sistemul cu agenti independenti este mai putin eficient si mai costisitor.

Studii recente au aratat ca aceste fenomen are loc deoarece agentii independenti ofera o calitate buna detinatorilor de polite prin servicii mai personalizate, mai multa asistenta in domeniul costurilor etc. Asadar in luarea deciziei trebuie sa luati in considerare si de cat de mult asistenta aveti nevoie.

5. Cumpararea unei asigurari fara un agent

O mare varietate de asigurari de viata poate fi achizitionata fara asistenta unui agent. Un potential cumparator al unei polite de asigurare poate contacta firma care ofera polita prin email sau printr-un telefon. Avantajul acestei metode este o scadere substantiala a costurilor deoarece nu mai exista un comisiond pentru agent. Dezavantajul principal al metodei este lipsa asistentei in cumpararea unui produs sau in completarea unei cereri.

Fisiere in arhiva (1):

  • Despre Asigurari - Ardaf.doc

Alte informatii

UNIVERSITATEA PITESTI FACULTATEA DE STIINTE ECONOMICE, JURIDICE SI ADMINISTRATIVE