Evoluția asigurărilor pe plan mondial și în țaraă noastră

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 11 în total
Cuvinte : 2730
Mărime: 231.11KB (arhivat)
Publicat de: Ionel Stoian
Puncte necesare: 5
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Carmen Sandu

Cuprins

  1. 1. Asigurarile in Romania in perioada 1871-1948
  2. 2. Asigurarile in perioada econimiei planificate (1949-1990)
  3. 3. Asigurarile in timpul tranzitiei la economia de piata (1990- pana in present)

Extras din proiect

In Romania asigurarea de bunuri persoane si raspundere civila are o vechime de peste 120 de ani. Evolutia acesteia in timp a fost concentrate in 3 mari perioade : 1871-1948; 1949-1990; 1990 si pana in present,fiecare perioada caracterizata prin diferite tipuri de organizatii de asigurare,cu diferite tipuri de proprietate si metode de conducere.

Hopsa a fost o forma initiala,rudimentata de asigurare a animalelor in cazuri de accidente,practicata in tara noastra practicata in tara noastra cu mult timp inaintea secolului XIX-lea ,prin care locuitorii unei commune se intrajutorau reciproc.Daca o vita se accidenta,aceasta era sacrificata si carnea ei era distribuita intre locuitorii comunei,fiecare platind o suma de bani pentru partea care ii revenea.In acest mod,proprietarul anumalului sacrificat isi acoperea partial s au total,dauna suferita.

Primele organizaţii, care au avut şi caracter de mutualitate şi întrajutorare, au fost bres¬lele din Transilvania, înfiinţate în secolul al XIV-lea. Breslele au constituit la inceputul activitatii de asigurari de persoane si in statutele lor se prevedeau,intre altele ca fiecare membru era obligat sa plateasca o taxa de inscriere si apoi cotizatii periodice,iar din sumele incasate se suportau cheltuielile de inmormantare in caz de deces a membrilor breslei;daca vaduca si copii ramaneau fara mijloace de trai , li se acordau ajutoare din “Lasa breslei”

Breslele aveau cate o cutie numita “cutia milelor”,in care se aduna un fond alimentat din cotizatii ,amenzi si din caritate publica.

Daca in Muntenia si Moldova exista “cutia milelor”, in Transilvania si Banat pentru intreprinderile forestiere,miniere si metalurgice existau “lazi fratesti”(bruderlade) sau “lazi miniere” care nu erau altceva decat case de ajutor ce au existat pana in anul 1919.

In anul 1744 la Brasov s-a infiintat o “casa de incendii” prin fuzionarea mai multor asociatii invecinate si care au functionat pana in anul 1763.Membrii plateau semestrial “Casei” o anumita suma de bani,iar in caz de dauna orimeau despagubiri.

In anul 1848 ia fiinta Institutul General de Pensii ,organizatie ce isi face aparitia tot la Brasov,ca asociatie mutual ce asigura membrilor o pensie anuala.

Dupa tratatul de la Adrianopole din anul 1829,au aparut in Bucuresti,Iasi si in porturile dunarene,reprezentante ale unor companii straine din Austia,Italia,Anglia si Ungaria. Aceste reprezentante practicau asigurari de transport, de incendiu si asigurari de viata.

1. Asigurarile in Romania in perioada 1871-1948

Treptat,pe masura dezvoltarii relatiilor capitaliste in economie (aparitia capitalului commercial,dezvoltarea intreprinderilor de tip capitalist,a transporturilor etc.) si a participarii Romaniei la circuitul economic mondial, a devenit necesara instituirea unor forme de organizare pentru prevenirea riscurilor si compensarea pagubelor provocate de diferite fenomene (calamitati ale naturii, accidente, furt)

A doua jumatate a secolului al XIX-lea, pana la inceputul primului razboi mondial, a fost perioada de inmultire a societatilor autohtone de asigurari pe tertoriul tarii noastre. In Anul 1868 a luat fiinta societatea “Transilvania” iar în anul 1871, s-a infiintat societatea de asigurari Dacia, cu un capital de 3 milioane de lei, interesul stârnit în rândul populaţiei fiind unul deosebit. Susţinută cu entuziasm de V. Boerescu, ministrul afacerilor externe, membru al primului consiliu de administrare a societăţii, Dacia a avut o contribuţie însemnată în procesul de modernizare a României. Ulterior s-au lovit de multe dificultati ,deoarece nu existatu institutii care sa se ocupe cu prevenirea incendiilor,iar marea masa a cetatenilor nu era familiarizata cu asigurarile de viata. La aceasta stare a lucrurilor se adauga si nivelul scazut de dezvoltare economica si sociala a tarii.

In anul 1873 , a fost creata societatea de asigurari “Romania” care initial a avut un capital social de 2 milioane lei. Rezultatele deosebite inregistrate de societatea “Romania” au determinat o serie de societati straine sa-si retraga reprezentantele de la noi si sa cedeze portofoliile lor societatilor romanesti.

In anul 1881 societatile “Dacia” si “Romania” fuzioneaza ceand o singura societate “Dacia-Romania”,care a fost una dintre cele mai mari si mai puternice societati de asigurari din tara noastra.

Un an mai tarziu ,s-a infiintat,tot de catre marile personalitati ale vietii socio-politice si economice,societatea “Nationala”,care avea un capital social de 3 milioane,iar mai tarziu la Braila,in 1897 a fost intemeiat societatea “Generala”.specializata in transporturile maritime(cu deosebire de cereal). Ulterior “Generala” si-a mutat sediul la Bucuresti si a practicat toate

Preview document

Evoluția asigurărilor pe plan mondial și în țaraă noastră - Pagina 1
Evoluția asigurărilor pe plan mondial și în țaraă noastră - Pagina 2
Evoluția asigurărilor pe plan mondial și în țaraă noastră - Pagina 3
Evoluția asigurărilor pe plan mondial și în țaraă noastră - Pagina 4
Evoluția asigurărilor pe plan mondial și în țaraă noastră - Pagina 5
Evoluția asigurărilor pe plan mondial și în țaraă noastră - Pagina 6
Evoluția asigurărilor pe plan mondial și în țaraă noastră - Pagina 7
Evoluția asigurărilor pe plan mondial și în țaraă noastră - Pagina 8
Evoluția asigurărilor pe plan mondial și în țaraă noastră - Pagina 9
Evoluția asigurărilor pe plan mondial și în țaraă noastră - Pagina 10
Evoluția asigurărilor pe plan mondial și în țaraă noastră - Pagina 11

Conținut arhivă zip

  • Evolutia Asigurarilor pe Plan Mondial si in Tara Noastra.docx

Ai nevoie de altceva?