Evolutia Pietei Asigurarilor si Reasigurarilor in Romania in Ultimii 5 Ani

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Evolutia Pietei Asigurarilor si Reasigurarilor in Romania in Ultimii 5 Ani.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 34 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Capitolul I: Istoric al asigurarilor in Romania

Desfasurata de aproximativ 120 de ani pe teritoriul tarii noastre activitatea societatilor de asigurare a fost subimpartita de catre specialisti in trei etape, distincte ca mod de manifestare, cu diverse proprietati si modalitati de gestionare a afacerilor. Momente definitorii:

- 1871-1948 : in 1871 prima societate de asigurari din Romania cu un capital social de 3 milioane de lei; in 1948 toate societatile de asigurari din tara sunt nationalizate;

- 1949-1991: in 1949 se lichideaza societatile de asigurari, intregul lor portofoliu fiind preluat de societatea sovieto-romana pe actiuni “Sovromasigurare” infiintata in acelasi an; tot in 1949 ia fiinta Intreprinderea de Stat pentru Reasigurari; in 1952 se infiinteaza Administratia Asigurarilor De Stat(ADAS) ce preia activitatea Intreprinderii de Stat pentru Reasigurari, iar in 1953 si portofoliul “Sovromasigurare” care se desfiinteaza; monopol complet al statului in domeniul asigurarilor.

- 1991: dupa 1989 piata asigurarilor devine concurentiala, insa o serie de companii nu fac fata regulilor impuse de o economie concurentiala si sunt eliminate datorita falimentului (Ex:Avia, Mondragon) iar altele sunt marginalizate; la 1 ianuarie 1991 ADAS isi inceteaza activitatea portofoliul de asigurari si patrimonial fiind preluat de primele trei societati pe actiuni,nou constituite, cu capital integral de stat ASIROM, ASTRA si CAROM.

- Actuala situatie a asigurarilor in Romania reflecta fidel experienta acumulata pe parcursul celor zece ani de tranzitie, perioada in care s-au creat conditiile transformarii structurale a pietei asigurarilor.

Piata asigurarilor din Romania este o piata imatura insa competitiva. Pe piata actioneaza un numar important de societati de asigurari, insa oferta este vasta doar in aparenta, capacitatea lor financiara fiind insa prea redusa, fapt datorat in mare parte actionariatului constituit in majoritate din personae fizice, comparativ cu riscurile cu care se confrunta potentialii asigurati.

O alta deficienta a actualului sistem de asigurari o reprezinta lipsa unui personal specializat in domeniu. Aceasta isi pune amprenta asupra intregii organizari si a modalitatilor de lucru adoptate, lipsindu-le asistenta tehnica si programele de reasigurare necesare,ceea ce se reflecta in calitatea serviciilor oferite si implicit in viitoarea dezvoltare a pietei.

Capitolul II: Piata asigurarilor in Romania

2.1 Cererea si oferta pe piata asigurarilor

Piata ocupa locul central in mecanismul de functionare al unei economii moderne pentru ca pe informatiile furnizate de aceasta se fundamenteaza deciziile agentilor economici, ale producatorilor si consumatorilor de bunuri materiale si servicii, indiferent de forma economico-sociala pe care acesta o imbraca, de forma de proprietate pe care se intemeiaza.

In Sistemul European al Conturilor Economice Integrate (SEC), specific statelor dezvoltate din punct de vedere economic activitatea si respectiv, intreprinderile de asigurari constituie un sector institutional distinct. Abordarea problematicii pietei asigurarilor de persoane ,de bunuri si de raspundere civila trebuie sa fie precedata de analiza sferei de cuprindere a acestui sector,care prefigureaza continutul pietei respective.

Sectorul institutional al intreprinderilor de asigurari regrupeaza riscurile individuale in riscuri colective. Resursele prinicpale ale acestor intreprinderi sunt formate din primele de asigurare, prime care cuprind doua parti: una, care reprezinta remunerator serviciului de asigurare si alta care finanteaza indemnizatiile datorate si rezervele tehnice de asigurare.

Unitatile grupate in acest sector institutional sunt urmatoarele:

a) Societatile de capital,a caror functie principala este de asigurare.

b) Societatile cooperative si asociatiile cu personalitate juridica-cu functie principala de asigurare.

c) Istitutiile publice cu statut de persoane juridice cu functie principala de asigurare

d) Organizatiile fara scop lucrativ cu personalitate juridica,cu functia principala de asigurare.

e) Cvasi-societatile de asigurari-intreprinderi individuale, asociatiile si intreprinderile publice,altele decat cele din primele categorii mentionate, care dispun de o contabilitate completa si care au in principal activitate de asigurare sunt considerate ca unitati institutionale numite cvasi-societati de asigurare (casele de pensii fara autonomie si fara contabilitate completa nu sunt unitati institutionale).

f) Companii “mama” care asigura coordonarea unui grup de societati grupate in majoritate,cu intreprinderile de asigurari.

Fisiere in arhiva (1):

  • Evolutia Pietei Asigurarilor si Reasigurarilor in Romania in Ultimii 5 Ani.doc