Generali

Imagine preview
(8/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Generali.
Mai jos poate fi vizualizat un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 54 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Asigurari

Extras din document

Generali este unul dintre cele mai importante grupuri de asigurare a Europei si acest fapt se datoreaza nu numai cresterii sustinute (un profit net de 1,94 miliarde de euro în perioada primelor noua luni ale anului, cu 23% mai mult peste previziunile analistilor), ci si inovatiei pe care a sustinut-o de-a lungul existentei sale. Aceste trasaturi coroborate cu orientarea catre extinderea externa a serviciilor oferite iau dat grupului Generali flexibilitatea pentru a putea concura cu succes pe puternica piata a Europei.

Printre premiile care atesta excelenta în activitate se numara Premiul Dezvoltare Durabila (2004, Premiile Pietei Asigurarilor acordate de Revista PRIMM), Premiul Special pentru Traditie si Stabilitate (2002, aceeasi gala), Premiul pentru Profesionalism în Asigurari acordat domnului Guglielmo Frinzi, director general (2001, aceeasi gala) si Premiul International de Excelenta si Calitate Arcul Europei în 2000.

Acestea au fost câteva dintre motivele ce ne-au determinat sa studiem mai îndeaproape atât compania, cât si pietele pe care ea actioneaza.

2. Grupul Generali la nivel international

De aproape doua secole, Generali este unul dintre cei mai importanti furnizori de servicii financiare si de asigurari din lume, un brand care se traduce prin siguranta si încrederea acordata milioanelor de clienti de pe 5 continente.

Rolul prestigios pe care Grupul îl joaca la nivel mondial nu este întâmplator, ci se bazeaza pe criterii solide: viziunea clara a fondatorilor companiei, un plan de afaceri ambitios si pe termen lung, dezvoltarea unei culturi organizationale sanatoase si abilitatea de a gestiona schimbarile si inovatia pe care acestea o presupun.

2.1. Scurta istorie a Generali

Pentru Trieste începutul sec. XIX a reprezentat o perioada de prosperitate. Statutul de port liber si imboldul pe care Imperiul Austro-Ungar l-a dat dezvoltarii economice au condus la stimularea comertului, la expansiunea urbana, atragerea comerciantilor si, implicit, a investitiilor. În acest context s-a dezvoltat sectorul asigurarilor.

Pe 26 decembrie 1831 partenerii fondatori au semnat un act prin care se constituia Assicurazzioni Generali Austro-Italiche. Omul din spatele acestei initiative a fost Giusseppe Lazzaro Morpurgo, un om de afaceri fascinat de teoria si practica asigurarilor. Bazându-se pe experienta acumulata în acest sector, Morpurgo a strâns în jurul lui un grup de oameni din comunitatea locala de afaceri si din regiunea Veneto împreuna cu care a lansat un proiect ambitios, nascut în mintea sa cu mult timp înainte. Noua companie s-a fondat cu un capital de 2 milioane de Florini austrieci, o suma care era de zece ori mai mare decât capitalul social mediu al celorlalte companii cu sediul în Trieste. Numele ales  GENERALI  accentueaza dorinta companiei de a opera în toate ramurile asigurarilor. Chiar de la început, compania a implementat o structura manageriala dubla. Trieste gazduia în Palatul Carciotti, o cladire binecunoscuta pe malul marii, sediul central, al carui rol era sa dezvolte afacerile în Imperiul Austriac. În Venetia, sediu central al regiunii Veneto era în Palatul Procuratie Vechie din Piata San Marco. Rolul acestuia era de supervizare a operatiunilor desfasurate în Peninsula Italica.

Expansiunea în primii ani a fost rapida. S-au deschis agentii în cele mai mari orase din Imperiu, de la Viena pâna la Praga si Budapesta, si în cele mai mari porturi din Europa, începând cu Bordeaux si Marseilles. În decadele urmatoare compania  care începând cu 1948 a decis sa renunte la titulatura Austro-Italiche si a ales Leul Sfântului Marcu ca emblema  s-a concentrat pe largirea si întarirea prezentei sale nu numai în Europa, ci si în tari de pe celelalte continente ale lumii.

Dupa 50 de ani de activitate, strategia Generali a cunoscut o schimbare prin înfiintarea unor sucursale. Aceste companii specializate pe sectoare sau piete specifice erau autonome la nivel operativ si managerial. Companiile înfiintate în acesti ani au inclus Erste Allegemeine în Vienna, compania anonima Grandine, specializata pe asigurarile de grindina si accidente, în Milano, Generala România si Concorde în Paris.

Ultimele decade ale secolului al XIX-lea, pâna la izbucnirea primului razboi mondial, au reprezentat o perioada de prosperitate, crestere si dezvoltare pentru Assicurazioni Generali. Aceasta a fost, de asemenea, si perioada în care compania s-a lansat în investitii imobiliare majore, care au condus la construirea sau achizitionarea a numeroase cladiri prestigioase, începând cu cladirea care este si în zilele noastre sediul central al Assicurazioni Generali.

Consecintele celui de-al II-lea Razboi Mondial au fost foarte serioase si au determinat o reducere semnificativa a prezentei internationale a companiei, cu distrugerea structurii sale teritoriale în Europa de Est. Dar compania a fost capabila sa-si reconstruiasca reteaua de relatii si afaceri si sa-si recâstige drumul pe care si-l pierduse în timpul acestor tulburari.

În ceea ce priveste componenta actionariatului companiei, se poate observa din tabelele urmatoare ca capitalul firmei este împartit unui numar foarte mare de investitori, foarte putini dintre ei obtinând macar o cota care sa le asigure prezenta unui reprezentant în Consiliul de Administratie. Acest fapt indica o concentrare mare a puterii de decizie în mâinile managerilor, ceea ce asigura administrarea competenta a firmei si numirea celor mai competente persoane în posturile de conducere. Daca luam criteriul nationalitatii, se va observa ca majoritatea capitalului provine de pe piata italiana de capital.

2.2. Misiunea si planul strategic al grupului

Misiunea Grupului Generali este:

" sa devina lider pe piata asigurarilor în termeni de profitabilitate pe pietele principalelor tari europene în care Grupul opereaza si sa joace un rol important pe pietele cu potential mare;

" sa creasca în sectoarele de retail si IMM-uri prin implementarea unei strategii de distributie bazata în primul rând pe retele de agentii si concentrata pe o abordare multi-brand.

Pentru îndeplinirea misiunii grupului, managementul companiei alcatuieste un plan strategic pentru o perioada de trei ani în care se stabilesc principalele directii de dezvoltare, obiectivele de atins pentru diferite piete si obiective financiare de atins la nivelul firmei, modul de abordare a unor piete ce prezinta un interes strategic pentru firma si alte subiecte.

Fisiere in arhiva (1):

  • Generali.doc