Cuprins
1)Termeni specifici
2)Asigurarile obligatorii de bunuri in Romania
A)Asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor
B)Asigurarea obligatorie pentru detinatorii de autovehicule pentru cazurile de raspundere civila -RCA
3)Asigurari de bunuri in Europa
4)Concluzii
5)Bibliografie
Extras din document
1)Termeni specifici
Asigurarile ajuta oamenii si afacerile sa evolueze si sa reduca pierderile cauzate de manifestarea riscurilor. Fara asigurari, oamenii s-ar angaja mai putin in anumite activitati ale vietii, deoarece costurile posibile financiare la care ar fi expusi, ar fi prea mari.
Asigurari obligatorii - se refera la acele asigurari care trebuie incheiate in mod obligatoriu de catre anumite categorii de persoane si se caracterizeaza prin faptul ca drepturile si obligatiile asiguratorului si asiguratului sunt reglementate prin lege.
De-a lungul vietii se acumuleaza bunuri, agonisite cu truda, care pot sa dispara imediat din cauza unui cutremur, incediu sau dezastre naturale. O mare pierdere financiara nu poate fi acoperita in alt mod decat asigurarea de bunuri.
Asigurari de bunuri- au ca si obiect al asigurarii diverse valori materiale, tangible, apartinand atat persoanelor fizice cat si juridice, iar riscurile pentru care se ofera protectie financiara sunt dintre cele mai diverse: distrugerea partiala sau totala determinata de fenomene ale naturii sau de accidente. In acest fel de asigurari, asiguratorul se obliga ca la producerea riscului, sa plateasca asiguratului o despagubire.
2) Aigurarile obligatorii de bunuri in Romania
In Romania exista doua tipuri de asigurari obligatorii si acestea sunt : asigurarea obligatorie pentru detinatorii de autovehicule pentru cazurile de raspundere civila conform legii 136/1995 si asigurarea obligatorie a locuintelor impotriva cutremurelor, alunecarilor de teren si inundatiilor.
A)Asigurarea obligatorie pentru detinatorii de autovehicule pentru cazurile de raspundere civila -RCA
Asigurarea de protectie auto reprezinta o masura de protectie legala si obligatorie pentru cei care conduc automobile pe drumurile publice din Romania. Aceasta este un contract incheiat intre posesorul unui automobil (persoana fizica sau juridic) si o companie de asigurare autorizata in acest sens, ea acopera pagubele produse tertilor, din vina asiguratului in urma unui accident rutier.
Sanctiunea pentru nerespectarea obligatiei de asigurare fiind amenda si retinerea de catre politie a certificatului de inmatriculare pana la prezentarea documentului privind incheierea asigurarii.
Spre deosebire de RCA, asigurarea CASCO este o asigurare facultativa si acopera pagubele pe care le-a suferit automobilul. Polita RCA este valabila numai pe teritoriul Romaniei, in afara granitelor fiind valabila polita Cartea Verde.
La incheierea contractului de asigurare RCA si plata primei de asigurare- pe o perioada de 6 sau 12 luni in functie de optiunea asiguratului- se va elibera o polita de asigurare care confirma plata primei si perioada de valabilitate. Raspunderea asiguratorului inceteaza la ora 24 a ultime zile inscrise pe polita, deci trebuie luat in vedere ca polita de asigurare trebuie reinnoita la expirare, prin plata primei aferente perioadei urmatoare.In caz contrar, dupa producerea unui accident in perioada in care asigurarea RCA si-a piedut valabilitatea persoana este raspunzatoare pentru pagubele produse.
Suma totala a primelor de asigurare pentru RCA a atins la finalul anului 2015 valoarea de 3,11 miliarde lei, comparativ cu 2014 inregistrandu-se o crestere cu 16,64%.
Bibliografie
1) Nicolae Constantin Lungu, Asigurari de bunuri, Editura Universitatii "Alexandru Ioan Cuza" Iasi, 2009
2) Gheorghe D. Bistriceanu, Asigurari si reasigurari in Romania, Editura Universitara Bucuresti, 2006
Preview document
Conținut arhivă zip
- Implicatii ale contractarii asigurarilor de bunuri obligatorii pentru persoane fizice si juridice.docx