Indicatorii de pensie de asigurări sociale de stat pentru Județul Dâmbovița

Proiect
7/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: docx
Pagini : 9 în total
Cuvinte : 1197
Mărime: 68.03KB (arhivat)
Publicat de: Olga Domnica Oancea
Puncte necesare: 6

Extras din proiect

Judeţul Dambovita este parte a regiunii de dezvoltare 3 Sud-Muntenia alături de celelalte 6 judeţe ale acesteia (Argeş, Călăraşi, Giurgiu, Ialomiţa, Prahova şi Teleorman). Se învecinează la vest cu judeţul Argeş, la est cu judeţul Prahova, la sud-est cu judeţul Ilfov, la sud cu judeţele Giurgiu şi Teleorman

Târgoviște este reşedinţa de judeţ şi cel mai mare oraș din județul Dâmbovița. Are o suprafaţă de 46,8 km2 şi găzduiește o populaţie de peste 88 de mii de locuitori

Judecând după valoarea produsului intern brut, județul Dâmbovița se clasează pe locul trei în regiunea Sudica , după județele Prahova și Argeș și înaintea județelor Teleorman, Ialomița, Călărași și Giurgiu.

Creșterea PIB pentru perioada 2000-2008 este a treia din regiune, după Prahova și Argeș, cu excepția anului 2007, când Dâmbovița a înregistrat cea mai mare creștere PIB din regiune și a anului 2008, când are cea mai mică creștere din regiune. Valoarea PIB/locuitor era 17.000 lei în anul 2008, situând Dâmbovița pe locul 3 în regiune, însă sub mediile regională și națională

Din punct de vedere al numărului de salariați, economiei județului Dâmbovița prezintă diferențe notabile față de structura economiei naționale. Industria prelucrătoare și industria extractivă angajează o pondere semnificativ mai mare din salariați, 32,85%, comparativ cu 24.98% la nivel național.

Din punct de vedere al cifrei de afaceri a societăților comerciale, comparativ cu structura economiei naționale, se păstrează ponderea mai mare a industriei prelucrătoare și la acest criteriu. Comerțul ocupă o pondere ușor mai mică în cifra de afaceri a județului Comparativ cu situația de la nivel național, majoritatea sectoarelor din economia județului Dâmbovița angajează un număr mai redus de salariați relativ la populația totală. Cu 150 persoane salariate la 1000 locuitori, județul Dâmbovița se situează sub media națională (222 /1000)

Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Dâmboviţa înregistrează în baza de date, la sfârşitul lunii mai 2016, un număr de 12.809 şomeri din care 5.337 sunt femei.

În numărul total sunt cuprinşi şomerii care beneficiază de indemnizaţie – 1.335, precum şi şomerii neindemnizaţi – 11.474.

Conform pregătirii profesionale, situaţia se prezintă astfel: 227 persoane cu studii superioare; 1095 persoane cu studii medii; 11.487 persoane care au absolvit ciclul inferior al liceului sau al şcolii de arte şi meserii.

Rata şomajului, calculată la data de 31 mai 2016, la nivelul judeţului Dâmboviţa este de 6,26%, mai mare decât în luna aprilie 2016 cu 0,09 puncte procentuale, dar mai mică decât în luna mai 2015 cu 0,27 puncte procentuale.

La finalul anului 2009, activitatea de cercetare-dezvoltare era redusă în Dâmbovița, unde, în ciuda creșterii ușoare a numărului de salariați în ultimii 5 ani, acest indicator plasa județul în urma Argeș, Prahova și Călărași.

Din punct de vedere al numărului de salariați ce revin la 10.000 de locuitori, Dâmbovița ocupa locul patru în regiunea Muntenia, și se situeaza mult sub media națională

Doar 14,5% din populaţia judeţului Dâmboviţa au un loc de muncă, un judeţ unde principalii indicatori ai pieţei muncii arată o situaţie dezastruoasă: gradul de ocupare al populaţiei este cu 7% mai scăzut decât media naţională, şomajul este ridicat, iar salariile sunt cu aproape un sfert mai mici decât în restul ţării. În plus, printre marii angajatori din judeţ se numără două direcţii de asistenţă socială şi două spitale, ceea ce ilustrează cu atât mai mult importanţa aportului pe care producătorul de electrocasnice Arctic îl are la economia locală a judeţului (centrul de la Titu al francezilor de la Renault fiind înregistrat în alt judeţ).

Produsul intern brut(PIB) şi valoarea adăugată brută (VAB)

Valoarea PIB/locuitor este un indicator sintetic utilizat pentru aprecierea gradului de dezvoltare. Analizând proiecţia creşterii PIB, se constată că în judeţul Dâmboviţa acest indicator înregistrează ritmuri susţinute de creştere.

Produsul intern brut realizat în anul 2008 în judeţul Dâmboviţa a fost de 9032,3 milioane lei (RON) preţuri curente, reprezentând 1,8% din produsul întern brut realizat pe ţară şi 13,8% din PIB-ul pe regiune.

Valoarea adăugată brută (VAB) reprezintă valoarea nou creată (rezultată din valoarea noilor produse şi servicii create minus valoarea consumului intermediar pentru producerea acestora).

Pentru scopurile analizei de faţă este relevantă desprinderea unor concluzii din evoluţia structurii VAB pe sectoare de activitate şi compararea structurii VAB la nivel european, naţional şi judeţean

Preview document

Indicatorii de pensie de asigurări sociale de stat pentru Județul Dâmbovița - Pagina 1
Indicatorii de pensie de asigurări sociale de stat pentru Județul Dâmbovița - Pagina 2
Indicatorii de pensie de asigurări sociale de stat pentru Județul Dâmbovița - Pagina 3
Indicatorii de pensie de asigurări sociale de stat pentru Județul Dâmbovița - Pagina 4
Indicatorii de pensie de asigurări sociale de stat pentru Județul Dâmbovița - Pagina 5
Indicatorii de pensie de asigurări sociale de stat pentru Județul Dâmbovița - Pagina 6
Indicatorii de pensie de asigurări sociale de stat pentru Județul Dâmbovița - Pagina 7
Indicatorii de pensie de asigurări sociale de stat pentru Județul Dâmbovița - Pagina 8
Indicatorii de pensie de asigurări sociale de stat pentru Județul Dâmbovița - Pagina 9

Conținut arhivă zip

  • Indicatorii de pensie de asigurari sociale de stat pentru Judetul Dambovita.docx

Te-ar putea interesa și

Raport Activitate CNPAS pentru Anul 2005

1. MISIUNEA CASEI NAŢIONALE DE PENSII ŞI ALTE DREPTURI DE ASIGURĂRI SOCIALE ŞI OBIECTIVELE STABILITE PENTRU ANUL 2005 Potrivit Statutului aprobat...

Analiza Statistică a Unei Distribuții Univariată

1. Gruparea pe intervale de variaţie 2. Descrierea statistică a unei distribuţii 2.1. Indicatori ai tendinţei centrale 2.1.1 Media RON...

Ai nevoie de altceva?