Pensiile Private Facultative

Imagine preview
(7/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Pensiile Private Facultative.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 2 fisiere doc, ppt de 27 de pagini (in total).

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Cindrea Ioan

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 6 puncte.

Domeniu: Asigurari

Cuprins

1.Pensiile private facultative si importanta lor in viata sociala
2.Prezentarea pensiilor facultative
3.Studiu de caz: Fondul de pensii facultative BCR - PRUDENT
4.Analiza critica a pensiilor private facultative.Concluzii si recomandari

Extras din document

1.Pensiile private facultative si importanta lor in viata sociala

Conform recomandarilor Bancii Mondiale, sistemul de pensii din România este format din 3 tipuri (piloni) de pensii:

Portretul perioadei de pensionare

Conform unui studiu realizat de compania BCR Asigurari de Viata s-a conturat urmatorul portret al perioadei de pensionare.

Pensia medie de stat reprezinta 33% din salariul mediu,si acest raport nu va creste in viitor.Calculand contributia pentru pensia obligatorie pentru un salariu mediu si tinand cont de durata medie de viata a persoaneleor aflate la varsta pensionarii,rezulta ca aceasta a doua sursa de venit la pensie nu poate acoperii mai mult de 20% din salariul asiguratului.Practic insumand cele doua surse de venit ,venitul la pensie ar reprezenta,in medie 53% din salariu.Este in continuare nevoie de venituri suplimentare pentru a mentine acelasi venit sau macar un venit satisfacator si la perioada pensionarii.Tocmai de aceea s-a implementat pilonul 3 de pensii care reprezinta o pensie suplimentara optionala creata prin contributia angajatului.Astfel o persoana care beneficiaza de pensie din toate cele trei surse ar obtine o pensie echivalenta cu aproximativ 73% din veniturile din perioada activa. Acest venit va asigura un nivel de trai mai bun pentru pensionarii care au optat si pentru pilonul 3 de pensii,scopul acestor pensii private facultative fiind chiar majorarea veniturilor pensionarilor in viitor,simultan cu diminuarea constrangerilor asupra bugetului de stat.Suma necesara de completat pana la atingerea aceluiasi nivel de venit si in perioada pensionarii poate fi acoperita prin pensiile private suplimentare.

2.Prezentarea pensiilor private facultative

Cadrul legislativ pentru aceasta componenta a fost reglementat prin Legea nr. 204/2006, care stabileste principiile infiintarii fondurilor de pensii facultative, principiile organizarii si functionarii administratorilor, reglementarea si supravegherea prudentiala a sistemului pensiilor facultative.

Fondul de pensii facultative este supravegheat de catre (CSSPP) Comisia de Supraveghere a Sistemului de Pensii Private.

Administratori Fondurilor de Pensii Facultative pot fi companii distincte cu obiect unic de activitate, societăţi de asigurări sau societăţi de administrare de investiţii autorizate de CSSPP si avand un capital social minim de 1,5 milioane €.

Pensie facultativă presupune două etape diferite:

• Etapa contribuţiilor – clientul plateşte contribuţii eşalonate care se acumulează în contul individual de pensii;

• Etapa beneficiilor – clientul solicită pensia, care este plătită din fondurile acumulate. Detaliile despre modul de plată a beneficiilor (sub forma de anuităţi) vor fi cunoscute în momentul elaborării legislaţiei specifice.

Participantii la fondul de pensii facultative

- Angajatii;

- Functionarii publici;

- Persoanele autorizate sa desfasoare o activitate independenta;

- Persoanele cu functii elective;

- Persoanele numite in cadrul autoritatii executive, legislative sau judecatoresti;

- Membrii unei societati cooperative;

- Persoanele care realizeaza venituri din activitati profesionale sau agricole

Nivelul contribuţiei şi modalitatea de plată:

- Maxim 15% din venitul brut lunar.

- Contribuţiile sunt plătite lunar prin intermediul angajatorului (în unele cazuri, sunt plătite de către participanţi – liber profesionişti)

Dobânda garantată

Randamentul minim garantat este calculat pe baza performanţei tuturor fondurilor de pensii. În esenţă, performanţele tuturor fondurilor de pensii trebuie să se situeze deasupra acestui randament. Acest randament se calculează ca un procent din media performanţelor tuturor fondurilor de pensii, ponderate cu dimensiunea lor.

Fisiere in arhiva (2):

  • Pensiile Private Facultative.doc
  • Pensiile Private Facultative.ppt