Piata Asigurarilor

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 10785
Mărime: 807.63KB (arhivat)
Cost: 5 puncte
Asigurari

Extras din document

Asigurarea este definita ca fiind operatia financiara ce decurge dintr-un contract sau dintr-o obligatie prevazuta de lege, prin care asiguratorul se oblige ca in schimbul unei sume primite periodic sa despagubeasca pe asigurat pentru pierderile pe care acesta le-ar suferi in urma unor intamplari independente de vointa lui.

Prin contractul de asigurare, asiguratorul se obliga sa plateasca o prima asiguratorului, iar acesta se obliga ca la producerea unui risc sa plateasca asiguratului sau beneficiarului, despagubirea sau suma asigurata ( indemnizatie) in limitele si la termenele convenite.

Elementele contractului de asigurare sunt :

1. asiguratorul – este persoana juridica, societate de asigurari, care in schimbul primei de asigurare la asigurat isi asuma raspunderea de a acoperi pagubele produce bunurilor sau serviciilor asigurate.

2. asiguratul – este persoana fizica sau juridica ce se asigura impotriva unor evenimente ce pot aparea in viata sa, care isi asigura bunurile in potriva unor calamitati naturale sau accidente sau care se asigura pentru prejudiciul pe care il produce unor terte persoane.

3. beneficiarul asigurarile – este persoana care are dreptul sa incaseze despagubirea sau suma asigurata, fara insa ca aceasta sa fie parte la contractul de asigurare.

4. contractantul asiguarii - este element specific asigurarilor facultative. Contractantul asiguarii este persoana fizica sau juridica care poate incheia o asigurare, fara , insa , ca aceasta sa obtina calitatea de asigurat.

5. contractul de asigurare - este actul juridic prin care se reglementeaza raporturile juridice dintre partile contractante.

6. riscul asigurat – este evenimentul care odata produs, datorita efectelor sale, sa oblige pe asigurator sa plateasca asiguratului sau beneficiarului asigurarii, despagubirea sau suma asigurata.

7. evaluarea in vederea asigurarii – reprezinta operatiunea prin care se stabileste valoarea bunurilor in vederea cuprinderii lor in asigurare.

8. suma asigurata - este partea din valoarea de asigurare pentru care asiguratorul isi asuma raspunderea in cazul producerii evenimentului pentru care s-a incheiat asigurarea.

9. norma de asigurare – reprezinta suma asigurata, stabilita prin lege, pe unitatea de obiect asigurat, ea fiind intalnita numai in cazul asigurarilor de bunuri obligatorii.

10. prima de asigurare – reprezinta suma de bani dinainte stabilita pe care asiguratul o plateste asiguratorului, pentru ca acesta sa-si poata constitui fondul de asigurare necesar achitarii despagubirii de asigurare sau a sumei asigurate la producere riscului asigurat.

11. durata asigurarii – reprezinta perioada de timp prin care raman valabile raporturile de asigurare intre asigurator si asigurat asa cum au fost ele stabilite prin contractul de asigurare.

12. paguba sau dauna - reprezinta pierderea ( in expresie baneasca ), interventia la un bun asigurat, ca urmare a producerii fenomenului impotriva caruia s-a incheiat asigurarea.

13. despagubirea de asigurare – este suma de bani pe care asiguratorul o datoreaza asiguratului in vederea compensarii pagubei produse de riscul asigurat.

14. cazul asigurat – este evenimentul asigurat care a fost deja produs.

15. fansiza – este partea de dauna care ramane in sarcina asiguratului si care se decuce din cuantumului despagubirii pentru fiecare eveniment asigurat.

16. fondul de asigurare – este format din partea de investitii alocata din prima de asigurare, si a carui valoare creste anual in functie de dobanda obtinuta de catre societate.

17. varsta de asigurare – se refera la varsta pe care trebuie sa o aiba asiguratul ( in cazul asigurarilor de viata).

18. polita de asigurare – este documentul emis de asigurator in baza si cu respectarea prezentelor conditii de asigurare si a conventiei cadru de asigurare, prin care se stabilesc conditiile specifice ( limita raspunderii / polita, perioada de asigurare, prima de asigurare, fransiza ) in care se incheie asigurarea unui risc specificat.

19. reasigurarea – consta in cedarea de catre asigurator, catre alte societati, a partii din riscul subscris care depaseste retinerea sa proprie.

20. prima de reasigurare – se stabileste intr-un cuantum determinat pentru o anumita acoperire prin reasigurare sau intr-o cota procentuala care s aplica la volumul primelor incasate de asigurator, aferente acoperirii prin reasigurare.

21. coasigurarea – operatiunea prin care doi sau mai multi asiguratori subscriu acelasi risc, fiecare asumandu-si o cota – parte din acesta.

Tipuri de asigurari

Clasificarea tradiţională, aşa cum aparea ea înainte de 1990 avea în vedere cinci criterii şi anume:

1. domeniul sau ramura de asigurare:

• asigurări de bunuri;

• asigurări de persoane;

• asigurări de răspundere civilă;

2. forma juridică de realizare a asigurărilor:

• asigurări obligatorii, prin efectul legii;

• asigurări facultative;

3. riscurile cuprinse în asigurare:

• asigurări împotriva incendiului, trăsnetului, mişcărilor seismice;

• asigurări contra grindinii, furtunii, uraganului, ploilor torenţiale, inundaţiilor, prăbuţirilor sau alunecărilor de teren;

• asigurări pentru boli sau accidente în cazul animalelor;

• asigurări contra avariilor şi altor riscuri specifice pentru mijloacele de transport şi mărfurile transportate în traficul intern şi internaţional;

• asigurări împotriva unor evenimente ce apar în viaţa oamenilor;

• asigurări contra prejudiciilor cauzate terţelor persoane;

4. după sfera de cuprindere în plan teritorial:

• asigurări interne;

• asigurări externe;

5. după raporturile stabilite între asigurat şi asigurator:

• asigurări directe;

• asigurări indirecte;

După 1990, în literatura autohtonă s-a introdus şi un al şaselea criteriu, datorită modificărilor din legislaţie. Prin Legea nr.47/1991 societăţile de asigurări din ţara noastră puteau oferi zece categorii de asigurări. Au fost menţionate şi alte criterii de clasificare:

1.în funcţie de locul unde se produc riscurile asigurate:

• asigurări terestre;

• asigurări maritime;

• asigurări aeriene;

2.după volumul obiectului asigurării:

• asigurări individuale;

• asigurări colective;

• asigurări complete;

Pe baza teoriei şi practicii internaţionale a asigurărilor este oportună şi introducerea altor criterii de clasificatie :

1.după modul de gestiune:

• asigurări de reparaţie: asigurări de bunuri şi răspundere de bunuri;

• asigurări cu capitalizare: asigurările de viaţă.

Preview document

Piata Asigurarilor - Pagina 1
Piata Asigurarilor - Pagina 2
Piata Asigurarilor - Pagina 3
Piata Asigurarilor - Pagina 4
Piata Asigurarilor - Pagina 5
Piata Asigurarilor - Pagina 6
Piata Asigurarilor - Pagina 7
Piata Asigurarilor - Pagina 8
Piata Asigurarilor - Pagina 9
Piata Asigurarilor - Pagina 10
Piata Asigurarilor - Pagina 11
Piata Asigurarilor - Pagina 12
Piata Asigurarilor - Pagina 13
Piata Asigurarilor - Pagina 14
Piata Asigurarilor - Pagina 15
Piata Asigurarilor - Pagina 16
Piata Asigurarilor - Pagina 17
Piata Asigurarilor - Pagina 18
Piata Asigurarilor - Pagina 19
Piata Asigurarilor - Pagina 20
Piata Asigurarilor - Pagina 21
Piata Asigurarilor - Pagina 22
Piata Asigurarilor - Pagina 23
Piata Asigurarilor - Pagina 24
Piata Asigurarilor - Pagina 25
Piata Asigurarilor - Pagina 26
Piata Asigurarilor - Pagina 27
Piata Asigurarilor - Pagina 28
Piata Asigurarilor - Pagina 29
Piata Asigurarilor - Pagina 30
Piata Asigurarilor - Pagina 31
Piata Asigurarilor - Pagina 32
Piata Asigurarilor - Pagina 33
Piata Asigurarilor - Pagina 34
Piata Asigurarilor - Pagina 35
Piata Asigurarilor - Pagina 36
Piata Asigurarilor - Pagina 37
Piata Asigurarilor - Pagina 38
Piata Asigurarilor - Pagina 39
Piata Asigurarilor - Pagina 40
Piata Asigurarilor - Pagina 41
Piata Asigurarilor - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Piata Asigurarilor.doc

Alții au mai descărcat și

Studiu Comparativ pe Piața Asigurărilor intre Produsele AIG Life și Asirom Vienna Insurance Group

Capitolul 1. Piaţa asigurărilor de viaţă în România 1.1 Aspecte generale privind asigurările de viaţă din România 1.1.1. Scurt istoric al...

Practica la Groupama Asigurari

I. GROUPAMA – PREZENTARE ACTIVITATE Groupama este o societate de asigurari franceza, ce detine un loc fruntas atat pe plan national cat si...

Evolutia Pietei Asigurarilor si Reasigurarilor in Romania in Ultimii 5 Ani

Capitolul I: Istoric al asigurarilor in Romania Desfasurata de aproximativ 120 de ani pe teritoriul tarii noastre activitatea societatilor de...

Piata Asigurarilor in Uniunea Europeana – Referat la Disciplina Integrare Financiar-Monetar Europeana

CAPITOLUL 1 PREMISELE ŞI DIRECTIVELE CREĂRII PIEŢEI UNICE EUROPENE ÎN DOMENIUL ASIGURĂRILOR 1.1. Premisele creării pieţei unice europene a...

Piata Asigurarilor in Romania - Evolutii si Perspective in Contextul Crizei Economice

Piata asigurarilor in Romania – evolutii si perspective in contextul crizei economice 1. Apariţia şi dezvoltarea asigurărilor în România Deşi...

Istoria Asigurarilor in Romania, Europa si America

Introducere Încă din timpuri străvechi, oamenii au fost preocupaţi să prevină şi să suporte în comun pagubele generate de producerea unor...

Evolutia Pietei de Asigurare in Romania

” fãrã asigurãri, n-ar exista zgârâie-nori, deoarece niciun muncitor n-ar accepta sã lucreze la o asemenea înalţime, riscând sã facã un plonjon...

Allianz Țiriac

1.1Cum am început? Bazele fundaţiei actualei afaceri Allianz-Ţiriac Asigurări au fost puse in anul 1994, odata cu înfiinţarea societăţii Asigurări...

Ai nevoie de altceva?