Extras din document
CAPITOLUL I
NOTIUNI GENERALE PRIVIND ASIGURARILE
1.1. Asigurarea ca mijloc de protectie
Înca din cele mai vechi timpuri oamenii au fost preocupati de prevenirea si evitarea unor evenimente nedorite care pot genera pagube substantiale, unele dintre acestea putând implica traume psihice si pierderi financiare semnificative. Deci conceptul de asigurare îsi are originile in vremuri stravechi aceasta fiind puternic ancorata in conditiile generale ale dezvoltarii societatii omenesti, evoluând odata cu transformarile economice, sociale si istorice.
Asigurarea este un mijloc de a acoperi o parte a riscurilor cu care se confrunta persoanele sau firmele în activitatea lor de zi cu zi sau în cea de afaceri. Prin urmare rolul asigurarii este acela de a oferi oamenilor securitate, de a-i ajuta pe acei câtiva care sufera o paguba sau care sunt implicati într-un accident.
Asigurarea poate fi privita ca o operatiune financiara între doua parti, prin care o parte, denumita asigurator, despagubeste, în cazul producerii unui sinistru, si o alta parte, denumita asigurat, care, în schimbul unei prime sau cotizatii, este despagubita, în cazul producerii riscului asigurat.
Asigurarea poate fi privita ca necesitate, conform careia asigurarea îndeplineste o nevoie eventuala ; securitate, care are ca element distinctiv siguranta pe care asigurarea o ofera pentru un viitor nesigur ; dauna, conform careia asigurarea consta într-un schimb fondat de asociatie si probabilitate si conform careia asiguratorul, în schimbul unei contributii, garanteaza asiguratului o anumita protectie.
1.2 Evolutia asigurarilor
Activitatea din domeniul asigurarilor de bunuri, persoane si raspundere civila, desfasurata în tara noastra, se intinde pe o perioda de 126 de ani, care poate fi împartita in trei etape distincte, si anume :
- Prima a inceput în 1871 si s-a incheiat in 1948
- A doua este cuprinsa între anii 1949 si 1990
- Ultima a inceput în anul 1991
În acest interval de timp au existat diverse tipuri de societati de asigurare având diferite forme de proprietate si metode de conducere la fel de diferite.
Trecerea la economia de piata a impus restructurarea si reorganizarea pe baze noi a economiei nationale. Renuntarea la monopolul statului în domeniul asigurarilor devenise necesara devreme ce se procedase la organizarea de societati comerciale cu profil de productie, prestari de servicii, bancar etc. În acest sens în locul Administratiei Asigurarilor de Stat, care si-a încetat activitate pe data de 31 decembrie 1990 când prin Hotarârea Guvernului Nr. 1279 / 8, au luat fiinta trei societati comerciale pe actiuni în domeniul asigurarilor:
- Asigurarea Româneasca care a preluat activele aferente asigurarilor facultative de viata, în suma de 6.100 mil. lei, cele aferente asigurarilor obligatorii, asigurarilor facultative de autoturisme si a altor asigurari în suma de 1. 000 mil. lei si, în limitele acestora, pasivele corespunzatoare precum si bunurile imobile apartinând ADAS, incluse in capital ;
- Astra SA a preluat activele societatilor mixte cu participarea ADAS din strainatate, cele aferente asigurarilor si operatiilor de reasigurare în relatiile cu strainatatea, în suma de 3.500 mil. lei si în limitele acestora pasivele corespunzatoare;
- Carom SA a preluat activitatea privind constatarea daunelor, stabilirea si plata despagubirilor în cazurile de pagube produse in România, când raspunderea revine unor asigurati la societati de asigurari din strainatate si în cazurile de pagube produse în strainatate de automobilisti români asigurati la societati de asigurari din tara noastra.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Piata Asigurarilor Auto - CASCO - Asirom.doc