Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană

Proiect
7/10 (2 voturi)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 41 în total
Cuvinte : 15469
Mărime: 103.37KB (arhivat)
Publicat de: Stelian Gradinaru
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Stan Cosmin

Cuprins

  1. CAPITOLUL I. ACTIVITATEA DE ASIGURARE ÎN CONTEXTUL
  2. ECONOMIC AL UNEI ŢĂRI.
  3. 1.1 Necesitatea şi importanţa activităţii de asigurare
  4. 1.1.1 Forme de protecţie a oamenilor şi bunurilor împotriva
  5. calamităţilor naturii şi accidentelor 5
  6. 1.1.2 Conceptul de asigurare 6
  7. 1.1.3 Funcţiile şi rolul asigurărilor 7
  8. 1.2 Elementele tehnice privind activitatea de asigurare
  9. 1.2.1 Elementele tehnice privind activitatea de asigurare 10
  10. 1.2.2 Clasificarea asigurărilor 13
  11. 1.3 Reglementări în scopul liberalizării pieţei internaţionale a asigurărilor
  12. 1.3.1 Directivele europene în domeniul asigurărilor de viaţă şi non viaţă 16
  13. 1.3.2 Comisia Europeană de Asigurări 20
  14. CAPITOLUL II. PIAŢA ASIGURĂRILOR DIN UNIUNEA EUROPENĂ
  15. 2.1 Caracterizarea generală a pieţei internaţionale a asigurărilor
  16. 2.1.1 Piaţa londoneză, a Germaniei, Franţei , Italiei, Elveţiei,
  17. Suediei, Olandei şi Spaniei 25
  18. 2.1.2 Piaţa asigurărilor din ţări ale Uniunii Europene din Europa de Centrală şi de Est 29
  19. 2.2 Principalii indicatori caracteristici ai pietei Uniunii Europene 31
  20. 2.3 Ponderile asigurărilor de viaţă şi non-viaţă în cadrul
  21. asigurărilor din Uniunea Europeană 34
  22. 2.4 Evoluţia pieţei de asigurare în ultimii ani 36
  23. CONCLUZII 41
  24. BIBLIOGRAFIE

Extras din proiect

Capitolul 1. Conceptul teoretic al asigurărilor în economia de piaţă

Acest capitolul are drept scop studierea necesităţii şi importanţei activităţii de asigurării, elemnetele tehnice privind activitatea de asigurare şi reglementările în scopul liberalizării pieţei de asigurări. Vor fi analizate din punct de vedere teoretic conceptual de asigurare, clasificarea acesteia, funcţiile şi rolul asigurărior precum şi directivele şi Comisia de asigurări care contribuie la reglemenatarea pieţelor de asigurări.

1.1 Necesitatea şi importanţa activităţii de asigurare

Evenimentele care afectează patrimoniul persoanelor prin pagubele generate sau care împietează asupra vieţii şi integrităţii corporale a persoanelor au condus la necesitatea identificării unor mijloace prin care oamenii să se protejeze împotriva pagubelor băneşti apărute ca urmare a manifestării respectivelor evenimente.

În decursul existenţei umane s-au utilizat mai multe modalităţi de combatere a evenimentelor generatoare de pagube sau de suportare a pagubelor generate de aceste evenimente evitarea sau prevenirea riscului, limitarea pagubelelor provocate de riscurile produse, crearea de rezerve în vederea acoperirii pe seama resurselor proprii a eventualelor pagube, trecerea riscului asupra altei persoane.

Evitarea sau prevenirea riscurilor presupune luarea unor măsuri prin care să diminueze, uneori chiar să se elimine, probabilitatea de producere a riscului. Printre măsurile care conduc la eliminarea probabilităţilor de apariţie a riscului se înscriu acţiuni cum ar fi: renunţarea la cultivarea unor plante în zone supuse riscului de inundaţii sau alte fenomene meteorologice potrivnice, evitarea practicării unor meserii de către persoanele predispuse să contracteze anumite boli profesionale, iar prin măsurile care conduc la diminuarea probabilităţii de producere a riscului se află la instalarea antifurt la autoturisme sau clădiri, evitarea consumului de alcool înaintea conducerii autoturismului, izolarea corespunzătoare a cablurilor şi conductelor prin care se transporta energie electrică, gaze sau substanţe inflamabile, folosirea de materiale neinflamabile sau ignifugate la construirea de clădiri, instalaţii, maşini şi aparate, cultivarea plantelor pe terenuri prevăzute cu lucrări de îmbunătăţire funciară (irigaţii, drenaje), aplicarea unor tratamente prolifilactice animalelor.

Limitarea pagubelor provocate de riscurile produse presupune că după producerea evenimentului generator de pagube, dar înainte ca acesta să fi luat sfarşit, persoanele să ia măsuri pentru a reduce la minimum efectele negative ale acestuia. Printre măsurile încadrate în acest tip de protecţie se numără măsurile de stingere a incendiului şi de limitarea a extinderii sale, degajarea persoanelor şi bunurilor aflate sub dărâmături ca urmare a cutremurului şi acordarea asistenţei medicale necesare, tratarea animalelor bolnave şi sacrificarea celor vindecabile. Prin aceste măsuri nu se elimina sau diminuează probabilitatea de apariţie a evenimentelor generatoare de pagube, însă se reduce gravitatea consecinţelor manifestării riscului.

Crearea de rezerve în vederea acoperirii pe seama resurselor proprii a eventualelor pagube presupune constituirea de către persoana faţă de care se manifestă riscul a unui fond de rezervă ce va fi folosit pentru acoperirea pagubelor provocate de evenimentrele nedorite apărute. Această soluţie prezintă însă câteva dezavantaje.

În primul rând, pentru a asigura o protecţie reală faţă de efectele riscurilor cuantumul fondurilor de rezervă trebuie să fie suficient de mare, ceea ce reprezintă un lucru destul de dificil de realizat. În al doilea rând, resursele aflate la dispoziţia persoanei trebuie să aibă un grad ridicat de lichiditate, ceea ce presupune imobilizarea acestor sume în conturi de disponibilităţi băneşti la vedere, generând un cost de oportunitate ridicat.

Confruntate cu aceste limitări, persoanele au identificat o altă modalitate de acoperire a efectelor negative ale manifestării evenimentelor nedorite- trecerea riscului asupra altei persoane.

Trecerea riscului asupra altei persoane presupune plata unei sume de bani de către persoana ameninţată de un risc oarecare unei alte persoane în schimbului unui angajamentului acesteia din urma de a suporta paguba provocată de riscul sau complexul de riscuri. Alegerea uneia sau a alteia dintre posibilităţile de combatere a riscurilor sau a efectelor riscurilor depinde de condiţiile concrete ale persoanei interesante, de putere economică a acesteia, de efortul financiar pe care îl reclamă soluţia considerată în raport cu marimea pagubei la care se poate aştepta în urma producerii riscului.

Soluţia transferului riscului asupra altei persoane se aplică de regula atunci când celelalte măsuri nu pot fi aplicate ca urmare a naturii şi mărimii riscului, a capacităţii economice a persoanei interesate sau economicităţii soluţiilor.

Aceasta soluţie presupune constituirea unor fonduri de protecţie la dispoziţia unor organisme specializate prin participarea tuturor celor afectaţi de posibilele pericole şi care consimt să contribuie cu o anumită sumă, calculată în funcţie de mărimea şi intensitatea riscului împotriva căruia se solicită protecţie şi utilizarea acestor fonduri pentru indemnizarea membrilor afectaţi de producerea riscurilor pentru care s-a constituit fondul.

1.1.1 Forme de protecţie a oamenilor şi bunurilor împotriva calamităţilor naturii şi accidentelor

Pentru preîntâmpinarea evenimentelor viitoare generatoare de pagube, denumite riscuri, oamenii apelează la mai multe căi sau forme de protecţie.

I. Cea mai răspândită formă de protecţie este aceea prin care oamenii întreprind o serie de măsuri, de ocrotire gospodărească a bunurilor şi sănătăţii lor. Astfel, se caută evitarea riscului sau prevenirea lui, prin anumite măsuri care să împiedice producerea lui, cum ar fi: măsurile de îndiguire sau regularizare a unor cursuri de apă; reducerea surselor de poluare a mediului înconjurător; realizarea unor locuinţe solide; aplicarea unor tratamente profilactice pentru oameni şi animale; renunţarea la creşterea unor specii de animale în zonele predispuse la îmbolnăviri etc. Pe de altă parte, dacă riscul s-a produs, se caută întreprinderea de măsuri care să limiteze pagubele. De exemplu, localizarea şi stingerea incendiilor, înălţarea de diguri pentru protejarea localităţilor şi obiectivelor economice sau de altă natură în caz de inundaţii etc.

Însă, oricât de eficiente ar fi măsurile întreprinse prin ocrotirea gospodărească, ele au numai capacitatea de a limita frecvenţa riscurilor şi proporţiile pagubelor. De aceea, trebuie create anumite rezerve materiale şi resurse băneşti în vederea acoperirii eventualelor pagube.

II. Rezultă o altă formă de protecţie a oamenilor, şi anume formarea unor fonduri de rezervă în mod descentralizat (autoaşigurarea) sau centralizat.

Preview document

Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 1
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 2
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 3
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 4
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 5
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 6
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 7
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 8
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 9
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 10
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 11
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 12
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 13
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 14
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 15
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 16
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 17
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 18
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 19
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 20
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 21
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 22
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 23
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 24
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 25
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 26
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 27
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 28
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 29
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 30
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 31
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 32
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 33
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 34
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 35
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 36
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 37
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 38
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 39
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 40
Piața Asigurărilor din Uniunea Europeană - Pagina 41

Conținut arhivă zip

  • Piata Asigurarilor din Uniunea Europeana.doc

Alții au mai descărcat și

Piața asigurărilor în Uniunea Europeană

COORDONATE ALE REGLEMENTĂRILOR PRIVIND PIAŢA UNICĂ A ASIGURĂRILOR Piaţa asigurărilor reprezintă cadrul unde au loc operaţiile de asigurare,...

Sistemul de asigurări sociale în Germania

Introducere – sistemul public de pensii german Sistemul de pensii german este apreciat ca fiind unul dintre cele mai performante sisteme de...

Analiză comparatorie între asigurările tip RCA oferite de companiile ARDAF și OTP Garancia Asigurări

I.1 Descrierea asigurarii de tip RCA Asigurarea de raspundere civila auto - cunoscuta sub numele de RCA, reprezinta in momentul de fata una din...

ING Groupe

Grupul ING este unul dintre cele mai mari gupuri financiare din lume oferind o gama larga de servicii financiare integrate clientilor individuali...

Teste Grilă

TESTE GRILĂ 1. Se fac următoarele afirmaţii legate de prima de asigurare: A) Prima de asigurare reprezintă suma de bani dinainte stabilită,...

Asigurări

CAP I Def: Asigurarea este un mijloc de a acoperi o parte a riscurilor cu care se confruntă persoanele sau firmele în activitatea lor de zi cu zi...

Asigurări internaționale

1) Subiectele asigurarii: asigurarea implica o serie de factori: persoane fizice si juridice intre care se nasc raporturi sau sau relatii juridice...

Te-ar putea interesa și

Concurența în domeniul asigurărilor

Conceptul de concurenţă s-a format şi este folosit în orice tip de relaţii sociale. Reglementările juridice l-au preluat din vocabularul uzual,...

Asigurările de Viață cu Componentă Investițională

“ New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asigurătorilor… fără asigurări, n-ar exista zgârie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar accepta să...

Piața Asigurărilor - Rezultate Obținute și Posibilități de Dezvoltare

Prin elaborarea acestei lucrari, mi-am propus sa abordez problematica internatioanalâ a asigurarilor dar si a asigurarilor din România, încercând...

Managementul riscurilor în societățile de asigurare

INTRODUCERE Asigurarile, oricare ar fi acestea, reprezinta, în sensul cel mai general, o clasa aparte de operatiuni financiare, atât prin scopul...

Piata Asigurărilor în Europa

CAPITOLUL 1 CARACTERISTICI, DINAMICA , STRUCTURA 1.1 COMITETUL EUROPEAN DE ASIGURARI Piata asigurarilor reprezinta cadrul in care se manifesta...

Piața Asigurărilor în România - Prezent și Perspective

Cap I Piaţa asigurărilor – abordări teoretice ale asigurării 1.1 Conceptul de asigurare Conform profesorilor Iulian Vacarel si Florin Bercea,...

Sectorul asigurărilor în economia de piață

CAPITOLUL 1 NECESITATEA, CONTINUTUL, EVOLUTIA SI ROLUL ASIGURARILOR ÎN ECONOMIA DE PIATA 1.1 Necesitatea si rolul asigurarilor Asigurarile au...

Asigurări și reasigurări în Europa

Capitolul 1 Caracteristicile pieței de asigurare și reasigurare 1.1. Concepte generale Asigurarea este o activitate economico-socială care...

Ai nevoie de altceva?