Piata Asigurarilor in Tara Noastra si Piata Europeana a Asigurarilor

Imagine preview
(7/10 din 4 voturi)

Acest proiect trateaza Piata Asigurarilor in Tara Noastra si Piata Europeana a Asigurarilor.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 18 pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 5 puncte.

Domeniu: Asigurari

Cuprins

1. Piata asigurarilor din Romania
1. Scurt istoric privind aparitia si evolutia asigurarilor in
Romania
2.Cauzele dezvoltarii lente pe piata romaneasca a asiguratorilor
3.Evolutia primelor brute incasate din asigurari
4.Tipuri de asigurari si evolutia acestora
2. Piata europeana a asigurarilor
1. Europa Centrala si de Est
Rusia, Slovacia, Slovenia, Cehia, Polonia si Ungaria
2. Europa de Vest
Germania, Marea Britanie si Franta
Belgia si Olanda
Elvetia si Austria
3. Europa de Sud
Italia
Spania si Portugalia
4. Europa de Nord
Suedia
Norvegia
3.Bibliografie

Extras din document

. 1. Piata asigurarilor din Romania

1. Scurt istoric privind aparitia si evolutia asigurarilor in

Romania

Inceputurile asigurarilor isi au originea in cele mai vechi timpuri;ele se pierd in negura vremurilor, oamenii de stiinta neavand posibilitatea sa stabileasca decat cu aproximatie perioadele istorice ale aparitei lor.

Formele imcipiente de asigurari(asociatii de inmormantare, de ajutoare in caz de deces, incendiu etc.)au existat pe teritoriul Romaniei inca din secolele XVII-XVIII, atat in cadrul breslelor, cat si al obstilor satesti.

Treptat, pe masura dezvoltarii relatiilor capitaliste in economie(aparitia capitalului commercial, dezvoltarea intreprinderilor de tip capitalist, a transporturilor etc.) si a participarii Romaniei la circuitul economic mondial, a devenit necesara instituirea unor forme de organizare pentru prevenirea riscurilor si compensarea pagubelor provocate de diferite fenomene(calamitati ale naturii, accidente, furt, etc.).

A doua jumatate a secolului al XIX-lea, pana la inceputul primului razboi mondial, a fostperioada de proliferare a societatilor autohtone de asigurari de asigurari pe teritoriul tarii noastre. Astfel dintre cele mai representative societati care practicau diferite forme de asigurare , se mentioneaza:”Transilvania” in 1868, “Dacia” in 1871, “Romania” in 1873, “Nationala” in 1882, “Generala” in 1897.

La inceputul secolului al XX-lae, si cu deosebire dupa primul razboi mondial, se constituie mai multe societati de asigurari nationale si straine. Astfel, se infiinteaza societatea de asigurari “Agricola”in 1907, care practica toate formele de asigurari (nu numai agricole), “Prima Ardeleana” in 1911.

Societatile de sigurari romanesti au practicat pana la primul razboi mondial numai asigurari de incendiu si de viata. Asigurarea de transport era limitata la transporturile fluviale, iar asigurarea impotriva grindinei se practica pe scara restransa. Se constituie societatea “Steaua Romaniei” in 1920, “Asigurarea Romaneasca” in 1923. Se constituie 22 de societati de asigurari, dintre care unele noi, iar altele succesoare ale unor societati straine de asigurari. Incepand din anul 1927, guvernul Romaniei a autorizat infiintarea unor societati straine de asigurari, cum au fost: “Standard”,”Norwich”,”Phonix”,”Sun”.

Pana in anul 1930, Romania a fost singurul stat din Europa in care lipsea o lege in domeniul asigurarilor.

In perioada 1930-1940 asigurarile din Romania au dobandit cea mai mare dezvoltare, practicandu-se toate formele de asigurari si existau in tara 24 de societati de asigurari.

In anul 1952 a fost infiintata “Administratia Asigurarilor de Stat-ADAS”, specializata in operatiuni de asigurari si reasigurari. Infiintarea ADAS a marcat instituirea monopolului de stat in domeniul asigurarilor, ceea ce inseamne ca pe teritoriul Romaniei exista un singur asigurator, in locul tuturor societatilor de asigurari care functionau anterior.

Revolutia din decembrie 1989 a determinat schimbari esentiale si in sfera asigurarilor si reasigurarilor, in sensul ca se reorganizeaza societatile de asigurari si se perfectioneaza atat instrumentele si tehnicile de lucru cat si prestarea serviciilor in sfera asigurarilor. ADAS isi inceteaza activitatea la 31 decembrie 1990 si au luat finta trei societati comerciale pe actiuni cu capital de stat in domeniul asigurarilor, si anume: “Socieatea Asigurarea Romaneasca-ASIROM S.A.”,”Societatea de Asigurari-Reasigurari-ASTRA S.A.”,”Agentia CAROM S.A.

Alaturi de aceste trei cocietati cu capital de stat, prin Hotararea nr.189 din martie 1991 a Guvernului Romaniei a fost infiintata Banca de Export-Import a Romaniei(EXIMBANK), care indeplineste atat atributii bancare, cat si de asigurari.

In anul 2006 piata asigurarilor a sarbatorit 14 ani de supraveghere si control, nou infiintata Comisie de Supraveghere a Asigurarilor, urmasa Oficiului de Supraveghere a Activitatii de Asigurare si Reasigurare, s-a angajat cu multa seriozitate in realizarea cadrului legislativ si institutional in vederea realizarii dezideratelor Romaniei de integrare in Uniunea Europeana.

Perfectionarea cadrului legal a reprezentat si reprezinta unul dintre obiectivele principale ale Comisiei de Supraveghere a Asigurarilor, astfel incat aceasta sa permita exercitarea unui control din ce in ce mai eficient asupra pietei, in scopul de a se asigura respectarea drepturilor asiguratilor, una din cerintele impuse de procesul de aderare a Romaniei la Uniunea Europeana.

Fisiere in arhiva (1):

  • Piata Asigurarilor in Tara Noastra si Piata Europeana a Asigurarilor.doc