Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii

Proiect
8.5/10 (2 voturi)
Domeniu: Asigurări
Conține 2 fișiere: doc, ppt
Pagini : 26 în total
Cuvinte : 7617
Mărime: 4.21MB (arhivat)
Publicat de: Francesca Mihalache
Puncte necesare: 7

Extras din proiect

Ce reprezintă asigurările şi la ce folosesc?

Asigurarea este o formă de protecţie bazată pe un contract, prin care o persoană fizică sau juridică care se va numi asigurat, cedează anumite riscuri unei persoane juridice - asigurător, plătind asigurătorului o sumă de bani numită primă de asigurare. Asigurătorul se obligă prin acest contract să plătească asiguratului despăgubiri în cazul în care evenimentele prevăzute în contract au loc.

De ce sunt utile asigurările?

Indiferent de cât de mult a evoluat umanitatea, un lucru este foarte clar: nu putem controla tot ceea ce se întâmplă în jurul nostru, exemplul cel mai bun fiind poate natura. Mass-media prezintă foarte des catastrofele naturale care lovesc diverse regiuni, şi, din păcate nici România nu face excepţie (cu toţii ne amintim de inundaţiile devastatoare care au afectat ţara în 2005).

Dar natura nu este singura care ne afectează şi ne provoacă pagube. Accidente se întâmplă la tot pasul, iar jaful, furturile, tâlhăriile, toate ţin de natura umană.

Riscurile acestea vor exista întotdeauna. Dar mai sunt şi altele, în legatură cu sănătatea, cu activitatea profesională, şi, în cazul firmelor, riscuri privind mărfurile sau activele companiiei. De aceea este foarte bine să încercăm să transferăm riscurile asupra altcuiva.

Acestea sunt motivele pentru care au apărut serviciile sau, mai bine zis, produsele de asigurare. Acestea sunt oferite de companii specializate care preiau diferite riscuri în schimbul unei sume de bani. Astfel, plata unei sume îl pune pe asigurat la adăpost de problemele cauzate de accidente, fie ele auto sau de altă natură, îi poate salva firma de la probleme financiare care ar putea duce la faliment s.a.

Un argument al utilităţii asigurărilor este oferit de prezenţa acestora la o scară foarte mare în Occident, unde există o adevarată cultură. Marea majoritate a oamenilor au, în ţările vestice, tot felul de asigurări, nu doar cea de răspundere civilă auto, ci şi de viaţă, de sănătate, de protejare a bunurilor. De ce se întâmplă acest lucru?

Pentru ca în Occident simţul proprietăţii este foarte dezvoltat, şi toţi vor să îşi pună proprietăţile la adăpost de diferite riscuri, dar şi pentru ca occidentalii sunt foarte interesaţi de viitorul lor şi al celor din jurul lor. De aceea asigurările sunt un instrument foarte bun pentru crearea unui viitor lipsit de griji şi sigur.

Elemente tehnice ale asigurărilor

* Elemente specifice asigurărirlor facultative

** Elemente specifice asigurărilor de bunuri "

*** Element specific asigurărilor de bunuri prin efectul legii

În vederea cunoaşterii modului şi a condiţiilor în care se înfăptuieşte asigurarea, se impune, mai întâi, o prezentare a elementelor (noţiunilor) care intervin în activitatea curentă din acest domeniu.

Asigurătorul este persoana juridică (societatea de asigurări), care în schimbul primei de asigurare încasate de la asiguraţi îşi asumă răspunderea de a acoperi pagubele produse bunurilor asigurate de anumite calamităţi naturale sau accidente, de a plăti suma asigurată la producerea unui anumit eveniment în viaţa persoanelor asigurate sau de a plăti o despăgubire pentru prejudiciul de care asiguratul răspunde - în baza legii - faţă de terţe persoane.

Asiguratul este persoana fizică sau juridică care, în schimbul primei de asigurare plătite asigurătorului, îşi asigură bunurile împotriva anumitor calamităţi naturale sau accidente, ori persoana fizică ce se asigură împotriva unor evenimente ce pot apărea în viaţa sa, precum şi persoana fizică sau juridică care se asigură pentru prejudiciul pe care îl poate produce unor terţe persoane.

Beneficiarul asigurării reprezintă persoana care are dreptul să încaseze despăgubirea sau suma asigurată fără însă ca aceasta să fie parte la contractul de asigurare.

Contractantul asigurării este persoana fizică sau juridică care poate încheia o asigurare, fără însă ca aceasta să obţină calitatea de asigurat. Astfel, de exemplu, un agent economic poate încheia o asigurare de accidente pentru salariaţii săi, care sunt transportaţi la şi de la locul de muncă cu autovehicule aparţinând acestuia, în acest caz, calitatea de asiguraţi o au salariaţii pentru care a fost încheiată asigurarea, iar agentul economic este contractantul asigurării.

Riscul asigurat este fenomenul (evenimentul) sau un grup de fenomene (evenimente) care o dată produs(e) datorită efectelor sale obligă pe asigurător să plătească asiguratului (sau beneficiarului asigurării) despăgubirea sau suma asigurată.

Evaluarea în vederea asigurării reprezintă operaţiunea prin care se stabileşte valoarea bunurilor în vederea cuprinderii lor în asigurare. Pentru ca un anumit bun să poată fi cuprins în asigurare, este necesar să se cunoască cât mai precis valoarea acestuia, fiindcă despăgubirea de asigurare pe care o plăteşte asigurătorul, în caz de producere a riscului asigurat, se stabileşte şi în funcţie de valoarea bunurilor asigurate. Valoarea cu care sunt cuprinse bunurile în asigurare este necesar să fie stabilită în deplină concordanţă cu valoarea reală a acestora, deoarece orice exagerare - într-un sens sau altul - poate avea consecinţe nega-tive fie pentru asigurător, fie pentru asigurat.

Suma asigurată este partea din valoarea de asigurare pentru care asigurătorul îşi asumă răspunderea în cazul producerii fenomenului (evenimentului) pentru care s-a încheiat asigurarea. Suma asigurată reprezintă în toate cazurile limita maximă a răspunderii asigurătorului şi constituie unul din elementele care stau la baza calculării primei de asigurare. în cazul asigurărilor de bunuri, suma asigurată poate fi egală sau mai mică decât valoarea bunurilor respective

Preview document

Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 1
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 2
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 3
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 4
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 5
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 6
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 7
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 8
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 9
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 10
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 11
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 12
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 13
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 14
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 15
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 16
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 17
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 18
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 19
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 20
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 21
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 22
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 23
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 24
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 25
Planuri financiare pentru copii - asigurările pentru copii - Pagina 26

Conținut arhivă zip

  • Planuri Financiare pentru Copii - Asigurarile pentru Copii
    • planuri financiare pentru copii.doc
    • prezentare planuri financiare pentru copii.ppt

Te-ar putea interesa și

Tendințe în evoluția serviciilor de asigurări - studiu de caz - ING Group

INTRODUCERE De-a lungul timpului, multi oameni întelepti au facut referiri, în cugetarile lor, la asigurari. Motivul este legat de grija oamenilor...

Sistemul de Pensii în România

INTRODUCERE Indiferent de obiectivele financiare pe care oricare dintre noi şi le propune: achiziţionarea unei case sau a unei maşini, întemeierea...

Asigurările de Viață cu Componentă Investițională

“ New York-ul nu este opera oamenilor, ci a asigurătorilor… fără asigurări, n-ar exista zgârie-nori, deoarece nici un muncitor n-ar accepta să...

Ciclul calitate - produs - piață

I. CALITATEA Introducere „Măsura exactă a sănătăţii mentale constă în dispoziţia de a găsi ceva bun în toate” R.W.Emerson* România este o ţară...

Perspective privind asigurările de viață pe piața românească

Introducere Un aspect esenţial în viaţa şi evoluţia omului, încă din cele mai vechi timpuri l-a constituit grija faţă de viitor, teama combinată...

Managementul Resurselor Umane la ING Asigurări de Viață

INTRODUCERE Managementul Resurselor Umane nu reprezintă un lucru nou pentru organizaţiile de toate tipurile din România. După 1989 însă, nevoia...

Asigurări de viață - planuri financiare pentru copii

Introducere Un vechi proverb spune "Dacă vrei sa fii fericit pentru un an, plantează flori într-o grădină. Dacă vrei să fii, însă, fericit pentru...

Asigurări de Viață cu Acumulare de Capital

Cap.1 -Delimitãri ale Asigurãrilor de viaţã. 1.1. Necesitatea şi evoluţia asigurărilor 1.1.1.Riscurile şi nevoia de asigurare Omul, parte...

Ai nevoie de altceva?