Prezentarea Societatii Grawe Romania Asigurare SA

Imagine preview
(6/10 din 2 voturi)

Acest proiect trateaza Prezentarea Societatii Grawe Romania Asigurare SA.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier doc de 33 de pagini .

Profesor indrumator / Prezentat Profesorului: Ana Rusu

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 4 puncte.

Domeniu: Asigurari

Cuprins

Cap 1. Istoria asigurărilor în România
Cap 2. Piaţa europeană a asigurărilor
2.1. Prezentare generală
2.2. Piaţa asigurărilor din Europa Centrală şi de Est
2.3. Piaţa asigurărilor din România
Cap 3. Prezentarea societăţii Grawe România Asigurare S.A.
3.1. Istoricul firmei
3.2. Grawe România Asigurare S.A.
3.3. Concernul Grawe
3.4. Filiale concernului
3.5. Structura acţionariatului
Cap 4. Produse oferite de compania Grawe
Cap 5. Produsul momentului
Cap 6. Date financiare
6.1. Date financiare Grawe Group la 31.12.2008
6.2. Date financiare Grawe România
Cap 7. Articole din ziare despre companie
7.1. „Tzeapa a’ la Grawe
7.2. Nesimţire Grawe
Cap 8. Prezentarea produselor individual
8.1. Asigurarea de viaţă RISK LIFE
8.2. Asigurarea pentru copii – GRAWE START
Bibliografie

Extras din document

Cap 1. Istoria asigurărilor în România

Istoria asigurărilor în România, a început sa fie scrisă anterior anului 1871, prin manifestări ale protecţiei pe baze mutuale, ce au apărut în Transilvania încă din secolul al XIV-lea.În anul 1744 a apărut la Braşov,Casa de Incendiu,organizată prin fuzionarea a mai multe asociaţii mutuale.În anul 1848 ia fiinţă Institutul General de Pensii,organizaţie ce îşi face apariţia tot la Braşov,ca asociaţie mutuală care asigură membrilor o pensie anuală.După tratatul de la Adrianopole din anul 1829,au apărut în Bucureşti,la Iaşi şi în porturile dunărene,reprezentanţe ale unor companii străine din Austria,Italia,Anglia şi Ungaria.Aceste reprezentanţe practicau asigurări de transport,de incendiu şi asigurări de viaţă.

Anul 1871 este un an de referinţă pentru asigurările din România,prin faptul că în luna martie,printr-un Înalt Decret Domnesc s-a înfiinţat prima societate de asigurări românească,DACIA,cu un capital social de 3 milioane lei.În anul 1873,a fost creată a doua societate românească de asigurări,ROMÂNIA,cu un capital social de 2 milioane lei.Aceste societăţi româneşti de asigurări,aveau ca membri fondatori şi ca membri în consiliile lor de administraţie,personalităţi marcante ale scenei politice,economice şi sociale din acea vreme.În anul 1881,cele două societăţi româneşti de asigurări au fuzionat şi au creat o singură societate,DACIA - ROMANIA, are a devenit o societate puternică. Un an mai târziu,s-a înfiinţat,tot de către marile personalităţi ale vieţii socio-politice şi economice,societatea NAŢIONALĂ,care avea un capital social de 3 milioane lei.Urmare a creării acestor societăţi de asigurări şi a dezvoltării pieţei locale a asigurărilor,rând pe rând reprezentanţele companiilor străine de asigurări au început să se retragă,cedându-şi portofoliile societăţilor româneşti.

În anul 1897,prin colaborarea cu Banca Marmorosch,a fost întemeiată la Brăila, societatea GENERALĂ,care era specializată în asigurările pentru transporturi maritime.Compania italiană "Assicurazioni Generali" din Trieste a participat la subscrierea capitalului societăţii GENERALĂ,ajutând-o pe aceasta să obţină recunoaşterea poliţelor şi cedarea în reasigurare pe pieţele internaţionale de asigurări.Ulterior societatea GENERALĂ şi-a mutat sediul la Bucureşti şi şi-a diversificat portofoliul,inclusiv în domeniul asigurărilor de viaţă. În anul 1935,luând în considerare volumul de prime încasate,GENERALA se situa în fruntea societăţilor de asigurare din România.

În anul 1906,s-a înfiinţat societatea AGRICOLA,care practica în principal asigurări agricole dar şi alte tipuri de asigurări şi care a fuzionat în anul 1930 cu societatea FONCIERA din Cluj,formând societea AGRICOLA - FONCIERA.

În anul 1911 s-a înfiinţat societatea PRIMA ARDELEANĂ,iar în anul 1920 s-a creat societatea STEAUA ROMÂNIEI care,în anul 1932 a fuzionat cu societatea ANCORA. Compania formată în urma acestei fuziuni,a preluat în anul 1936 portofoliul corespunzător participaţiei romaneşti la societatea PHOENIX din Viena,care era în lichidare.

În anul 1923,s-a înfiinţat la Chişinău societatea Vulturul,creată de foştii membri ai secţiunii de asigurări a Centralei Cooperativelor din Basarabia,cu un capital de numai 740 mii lei.În acelaşi an (1923) a luat fiinţă societatea ASIGURAREA ROMÂNEASCĂ,cu un capital de 4 milioane lei şi care era specializată în asigurări de viaţă fără examinare medicală.Rezultatele din primele de asigurare obţinute de societate,au plasat-o în anul 1937 pe locul şase în cadrul societăţilor din acea periodă.

Asigurările practicate de societăţile de asigurare până la începutul Primului Război Mondial,era asigurări de incendiu şi asigurări de viaţă,asigurarile de transport limitându-se numai la transporturile fluviale,iar asigurările împotriva grindinei s-au practicat foarte puţin timp şi la o scară foarte restrânsă.

După Primul Război Mondial,au apărut înca 22 de societăţi de asigurare,dintre care unele erau succesoare ale societăţilor străine de asigurare:STEAUA ROMÂNIEI care a preluat portofoliul lui MUNCHENER,PRIMA ARDELEANĂ care a preluat portofoliul lui ERSTE UNGARISCHE şi ADRIATICA (societate italiana).După anul 1927,Guvernul a autorizat înfiinţarea societăţilor străine în România,printre care şi NORWICH,PHOENIX,STANDARD,

SUN.În anii '30 activitatea economică şi activitatea de asigurări,au cunoscut cea mai mare dezvoltare,dezvoltându-se toate ramurile de asigurări care se practicau pe plan internaţional,

numărul societăţilor de asigurare variind între 20 şi 24.

Izbucnirea celui de-al Doilea Război Mondial şi intrarea României în război,a condus la declinul activităţii de asigurări,astfel societăţile engleze CALEDONIAN - ROMANA, NORWICH UNION F.D. şi SUN INSURANCE LTD şi-au predat portofoliul societăţii VATRA DORNEI şi şi-au încetat activitatea.

Dupa terminarea războiului,în anul 1945,mai funcţionau în România numai 13 societăţi româneşti şi 5 reprezentante străine.Printre societăţile româneşti se numărau şi GENERALA,DACIA - ROMÂNIA,ASIGURAREA ROMÂNEASCĂ,STEAUA ROMÂNEASCĂ.Societăţi româneşti colaborau cu societăţile cu capital străin,cu filialele sau reprezentanţele pentru România ale societăţilor străine (din Italia,Anglia,Germania).

Fisiere in arhiva (1):

  • Prezentarea Societatii Grawe Romania Asigurare SA.doc

Alte informatii

Universitatea „Dimitrie Cantemir”din Târgu Mureş