Proiect compania de asigurări Transelit SRL

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 42 în total
Cuvinte : 11512
Mărime: 497.26KB (arhivat)
Publicat de: Naomi Nistor
Puncte necesare: 9
Profesor îndrumător / Prezentat Profesorului: Luca Liviu

Cuprins

  1. INTRODUCERE 3
  2. CAP. I ”ASPECTE TEORETICE PRIVIND ASIGURĂRILE ÎN REPUBLICA MOLDOVA ”4-10
  3. CAP. II “ ANALIZA INFLUENŢEI COMPANIEI DE ASIGURĂRI “TRANSELIT SRL” ÎN SECTORUL DE ASIGURĂRI NAŢIONAL ” 10-16
  4. CAP. III “ ASIGURAREA PERSONALĂ ” 16-22
  5. CAP. IV “ ASIGURAREA DE BUNURI ” 23-30
  6. CAP. V “ ASIGURAREA DE RĂSPUNDERE CIVILĂ” 30-38
  7. CAP.VI “ REFERINŢE PRIVIND VOLUMUL DE PRIME DE ASIGURĂRI ÎNCASATE ŞI DESPĂGUBIRI ACHITATE PENTRU FIECARE CLASĂ DE ASIGURARE PRESTATE DE “ TRANSELIT SRL” 39-40
  8. CONCLUZIE 41
  9. BIBIOGRAFIE 42
  10. ANEXE 43-44

Extras din proiect

INTRODUCERE

Actualitatea temei de cercetare :

Caracteristica generală aa claselor de asigurări prestate de compania de asigurări “TRANSELIT SRL” reprezintă o importanţă majoră pentru cunoaşterea în detalii a oricărui cetăţean ce doreşte să se proteje pentru eventualele riscuri şi doreşte să fie informat depre produsele de asigurare existente şi cele noi apărute. Din această cauză am cercetat C.A. “TRANSELIT SRL” pentru a cunoaşte mai bine activitatea acesteia, realizînd acest raport.

Scopul cercetarii :

Constă în analiza indicatorilor de bază a companiei de asigurări, cît şi analiza fiecărei clase de asigurări în parte în perioada de referinţă.

Obiectul cercetării:

Cuprinde analiza indicatorilor specifici companiei, a primelor de asigurare încasate şi a volumului de despăgubiri achitate în perioada anilor 2007-2010.

Metodologia de cercetare:

Aplicată în lucrare are la bază utilizarea metodelor ştiinţifice de cercetare, cum sunt:, metoda grafică, metoda sintezei si metoda comparatiei.

Baza informaţională:

A cercetarii o constituie publicatiile, lucrari stiintifice si de informare si datele statistice furnizate de Comisia Naţională a Pieţei Financiare, Biroul Naţional de Statistică a Moldovei precum si alte publicatii de ordin juridic si statistic ce tin de subiectul de cercetare.

Structura raportului:

Cuprinde 6 capitole: Cap. I “Aspecte teoretice privind asigurările în Republica Moldova”, Cap. II “ Analiza influenţei companiei de asigurări “TRANSELIT SRL” în sectorul de asigurări naţional ”, Cap. III “Asigurarea personală”, Cap.IV “ Asigurarea de bunuri”, Cap.V “Asigurarea de răspundere civilă”, Cap. VI “ Referinţe privind tipurile de asigurări prestate de “TRANSELIT SRL concluzii, bibliografie şi anexe.

Cap. I ASPECTE TEORETICE PRIVIND ASIGURĂRILE ÎN REPUBLICA MOLDOVA

1.1 CONCEPTUL “CULTURA ASIGURĂRILOR” ÎN DOMENIUL ASIGURĂRILOR PE PLAN NAŢIONAL

Notiunea "cultura" provine din latina si semnifica - dezvoltare, instruire, educatie. Aceasta notiune e utilizata sub diverse aspecte, inclusiv pentru caracterizarea tipurilor si formelor de organizare sociala si ale activitatii umane. Notiunea "cultura", pe langa rezultatele materiale ale activitatii oamenilor, mai cuprinde toate fortele si capacitatile ce rezulta din activitatea umana: cunostintele, deprinderile, nivelul intelectului, al dezvoltarii morale si estetice, mijloacele si formele de comunicare din societate, viziunea asupra lumii.

Respectiv, cand ne referim la domeniul asigurarilor, cultura asigurarilor poate fi definita ca grad de educatie, de instruire, de raspandire a cunostintelor si anumitor deprinderi, necesare pentru utilizarea serviciilor de asigurare. Izvoarele unei asemenea culturi a asigurarilor sunt: cunostintele economice si juridice, activitatea profesionala din sfera economico-financiara, propria experienta de utilizare a serviciilor de asigurare. Putine persoane pun la indoiala faptul ca cultura asigurarilor se afla la un nivel destul de scazut in Republica Moldova. La moment inca nu se simte prezenta activa a business-ului asigurarilor in viata de toate zilele. Pe parcursul mai multor ani, cetatenii asa si n-au acumulat experienta necesara de comunicare cu societatile de asigurare si de utilizare a serviciilor de asigurare. Atunci cand se vorbeste despre nivelul scazut al culturii asigurarilor, se mentioneaza in exclusivitate ca aceasta e proprie doar asiguratilor sau potentialilor asigurati. Consider aceasta viziune lipsita de obiectivitate, fiind una nejustificata si neintemeiata. Cei care de cele mai dese ori vorbesc despre cultura joasa a asigurarilor in randul populatiei sunt asiguratorii, care ei insasi nu poseda o cultura la un nivel acceptabil, in corespundere cu norme europene, la care deseori prefera sa faca referire. In dorinta de a gasi o explicatie cererii reduse la servicii de asigurare, asiguratorii de cele mai dese ori invoca drept motiv lipsa acestei culturi a asigurarilor in randul populatiei. Insa cultura asigurarilor nu se reduce doar la nivelul culturii utilizatorilor produselor de asigurare, ci presupune existenta mai multor elemente, ca: piata de asigurari demonopolizata, transparenta activitatii asiguratorilor, prezenta agentiilor de rating, a publicatiilor specializate, emisiunilor radio - TV dedicate tematicii asigurarilor, actiuni de sponsorizare din partea societatilor de asigurare, o piata a intermediarilor, o baza statistica solida, diversitate a produselor de asigurare, existenta unei culturi corporative si eticii profesionale, standarde de calitate a serviciilor oferite asiguratilor s.a.

Care sunt cauzele pentru care în RM cultura asigurarilor este la un nivel scazut?

1. Lipsa traditiilor in cadrul societatii moldovenesti in sensul apelarii la serviciile de asigurare. Asigurarile in forma lor clasica au aparut s-au dezvoltat si perfectionat in state cu economie capitalista (cu industrie, comert dezvoltat), in cadrul careia exista o veritabila institutie a proprietatii private. Toate acestea ne-au lipsit. Suntem un stat cu traditii si succese economice modeste, in care domeniul asigurarilor niciodata n-a jucat un rol important. Economia bazata pe sectorul agricol, faptul ca majoritatea populatiei provine din zona rurala a determinat si o mentalitate respectiva.

2. Lipsa surselor financiare pentru asigurare. Marea majoritate a populatiei dispune de surse financiare modeste, ea fiind preocupata de alte probleme, pe care le considera mult mai importante decat asigurarea. Astfel, unul din factorii ce influenteaza cererea in servicii de asigurare este nivelul scazut al veniturilor cetatenilor. Este dificil si practic fara sens sa propui management al resurselor financiare in lipsa acestor resurse.

3. Nihilismul financiar si juridic. Lipsa cunostintelor economice si juridice este o problema destul de acuta pentru societatea noastra. In consecinta, managementul riscului, chiar la un nivel elementar, e inexistent - majoritatea nu-si analizeaza riscurile la care sunt supusi.

4.Neincrederea populatiei fata de companiile de asigurare locale.

O parte din vina indiscutabil o poarta cetatenii, care pot fi calificati ca "inapoiati civilizati", in sensul, ca traind in sec. XXI si avand la dispozitie instrumente menite sa le protejeze interesele patrimoniale, ei nu le utilizeaza. Chiar si in situatia unor insuficiente informatii privind asigurarile, lipsa unor surse financiare considerabile, acestea nu pot servi drept motiv principal ce ar justifica utilizarea redusa a serviciilor de asigurare. Care ar fi explicatia ca nici persoane cu venituri considerabile nu apeleaza la servicii de asigurare? Raspunsul ar fi - nivelul scazut al culturii generale (cu derivatele ei - cultura financiara si juridica la fel de scazute) si mentalitatea arhaica a majoritatii populatiei. Daca e sa privim si sa analizam situatia mai profund, si nu in mod unilateral, cum o fac majoritatea asiguratorilor si intermediarilor,vom depista umatoarele: cultura asigurarilor nu este catalizatorul dezvoltarii pietei de asigurari, ci rezultatul, indicatorul nivelului dezvoltarii si maturitatii pietei. Reiesind din conditiile sociale, culturale si economice din Republica Moldova, nu putem sa avem o alta cultura a asigurarilor decat cea existenta.

Responsabilitatea pentru situatia creata, in cea mai mare parte, apartine insa asiguratorilor.

Asiguratorii ofera si vand protectie. Atunci cine daca nu ei, impreuna cu intermediarii, au sarcina sa-si formeze si educe clientul? Ei ar trebui sa-si puna un sir de intrebari.

Preview document

Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 1
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 2
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 3
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 4
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 5
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 6
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 7
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 8
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 9
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 10
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 11
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 12
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 13
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 14
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 15
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 16
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 17
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 18
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 19
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 20
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 21
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 22
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 23
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 24
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 25
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 26
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 27
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 28
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 29
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 30
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 31
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 32
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 33
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 34
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 35
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 36
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 37
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 38
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 39
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 40
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 41
Proiect compania de asigurări Transelit SRL - Pagina 42

Conținut arhivă zip

  • Proiect Compania de Asigurari Transelit SRL.doc

Alții au mai descărcat și

Piața asigurărilor în Republica Moldova

Introducere Societatea actuală este bîntuită de riscuri, riscuri privind sănătatea oamenilor, riscul privind bunurile lor, riscuri ce decurg din...

Sistemul de asigurări sociale în Germania

Introducere – sistemul public de pensii german Sistemul de pensii german este apreciat ca fiind unul dintre cele mai performante sisteme de...

Analiză comparatorie între asigurările tip RCA oferite de companiile ARDAF și OTP Garancia Asigurări

I.1 Descrierea asigurarii de tip RCA Asigurarea de raspundere civila auto - cunoscuta sub numele de RCA, reprezinta in momentul de fata una din...

ING Groupe

Grupul ING este unul dintre cele mai mari gupuri financiare din lume oferind o gama larga de servicii financiare integrate clientilor individuali...

Teste Grilă

TESTE GRILĂ 1. Se fac următoarele afirmaţii legate de prima de asigurare: A) Prima de asigurare reprezintă suma de bani dinainte stabilită,...

Asigurări

CAP I Def: Asigurarea este un mijloc de a acoperi o parte a riscurilor cu care se confruntă persoanele sau firmele în activitatea lor de zi cu zi...

Asigurări internaționale

1) Subiectele asigurarii: asigurarea implica o serie de factori: persoane fizice si juridice intre care se nasc raporturi sau sau relatii juridice...

Asigurări și Reasigurări

1. OBIECTIVELE CURSULUI Cursul oferă bazele teoretice referitoare la cunoaşterea necesităţii apariţiei activităţii de asigurare, la sensul unor...

Ai nevoie de altceva?