Cuprins
1. Caracteristici generale ale asigurărilor şi reasigurărilor 4
1.1. Categorii de asigurări 4
1.2. Conceptul de reasigurare 5
2. Acte normative care vizează domeniul asigurărilor 7
2.1. Legea nr. 136/1995 privind asigurările şi reasigurările 9
2.2. Legea nr. 381/2002, lege privind acordarea despăgubirilor în caz de
calamităţi naturale în agricultură 16
3. Practica de specialitate - F.A.T.A. Asigurări 20
3.1. Prezentarea organizaţiei. Grupul Generalli 20
3.1.1. Reţea teritorială 21
3.2. Statut juridic. Echipa de conducere 22
3.3. Cifrele anului 2008 23
3.4. Principalii competitori 24
3.5. Produse oferite 25
3.5.1. Poliţa de asigurare a culturilor agricole 25
3.5.2. Poliţa de asigurare a animalelor 26
3.5.3. Asigurarea complexă a gospodăriilor persoanelor fizice 27
3.5.4. Asigurarea clădirilor şi conţinutului aparţinând persoanelor
juridice 28
3.5.5. Asigurarea de avarii şi furt a utilajelor agricole
neînmatriculabile 31
3.5.6. Asigurarea de accidente pentru persoanele fizice 32
3.5.7. Poliţa CASCO 33
4. Bibliografie 35
Extras din document
Un aspect esenţial în viaţa şi evoluţia omului, încă din cele mai vechi timpuri l-a constituit grija faţă de viitor, teama combinată cu precauţia şi înţelepciunea cu siguranţa unui lucru împlinit.
Indiferent cât de multă grijă acordăm evitării problemelor noastre, nu putem fi niciodată siguri că vom avea success. Unele evenimente negative implică traume psihologice şi pierderi financiare semnificative.
Cu toate acestea, oamenii doresc să se bucure de propriile locuinţe, să conducă maşini, să zboare cu avionul, să navigheze, fără a se teme de potenţialele probleme care pot apărea. De aici decurge şi rolul asigurărilor de a oferi oamenilor securitate; de a-i ajuta pe cei câţiva care suferă o pagubă sau care sunt implicaţi într-un accident. Pentru prima dată asigurarea a fost utilizată de către comercianţii din nordul Italiei, la început secolului al XIV-lea. Urmaşii acestora au introdus asigurarea maritimă în Marea Britanie, în secolul al XV-lea.
Asigurarea este un mijloc de a acoperi o parte a riscurilor cu care se confruntă persoanele sau firmele în activitatea lor de zi cu zi sau în cea de afaceri. Prin urmare există riscuri comerciale şi riscuri personale. Riscurile comerciale includ riscurile precum incediu, furt sau răspundere legală. Fiecare persoană se poate confruta cu riscuri personale, în situaţia în care bunurile sale sunt distruse, sau răspunzător legal, în urma unor acţiuni neglijente.
Acordul de voinţă este primul principiu de bază care permite realizarea unui contract între asigurat şi asigurator, prin care asiguratul beneficiază de protecţie pentru riscurile pe care şi le-a asumat asiguratorul. Asiguratorul printr-un contract de asigurare se obligă să plătească contravaloarea daunelor în cazul producerii unuia din riscurile asumate.
Un alt principiu pe care îl are asigurarea este principiul mutualităţii prin care fiecare asigurat contribuie cu o sumă de bani, numită primă de asigurare, la crearea fondului de asigurare din care asigurătorul acoperă daunele suferite de asiguraţi.
1. Caracteristici Generale ale Asigurărilor şi Reasigurărilor
1.1 Categorii de asigurări
Asigurările acoperă o gamă foarte largă de riscuri, oferind protecţie pentru vieţile oamenilor, integritatea lor fizică, dar şi pentru cele mai diverse bunuri, activităţi, răspunderea faţă de pagubele pe care le putem produce altora, situaţii pe care le întâlnim în viaţa de toate zilele.
Cea mai simplă, dar şi frecventă clasificare a asigurărilor, pe care o întâlnim în literatură, în legislaţiile multor ţări şi în practica societăţilor de asigurare diferenţiază două categorii de asigurări:
- Asigurări de viaţă, în care sunt incluse asigurările ce acoperă riscul de deces (de obicei din orice cauză). Ele se bazează pe contracte pe termen mai lung, de obicei de minimum 5 ani şi presupun o gestiune diferită a portofoliului şi o contabilitate aparte.
- Asigurari non-viaţă (generale) presupun cea mai vastă gamă de asigurări, cum ar fi: asigurări de mărfuri, mijloace de transport, clădiri şi conţinut, credite, asigurări de răspundere şi altele. Ele sunt asigurări care se încheie pe perioade scurte, de maximum 1 an.
Preview document
Conținut arhivă zip
- Proiect de Practica de Specialitate - F.A.T.A. Asigurari.doc