Studiu de fezabilitate privind instalarea statiilor pentru masini hibrid in benzinariile Petrom

Imagine preview
(8/10 din 1 vot)

Acest proiect trateaza Studiu de fezabilitate privind instalarea statiilor pentru masini hibrid in benzinariile Petrom.
Mai jos poate fi vizualizat cuprinsul si un extras din document (aprox. 2 pagini).

Arhiva contine 1 fisier docx de 77 de pagini .

Iti recomandam sa te uiti bine pe extras, cuprins si pe imaginile oferite iar daca este ceea ce-ti trebuie pentru documentarea ta, il poti descarca. Ai nevoie de doar 7 puncte.

Domeniu: Asigurari

Cuprins

Introducere 3
1. Prezentarea generală a agentului economic 4
2. Diagnostic 7
2.1 Diagnosticul juridic 7
2.2 Diagnosticul comercial 9
2.3 Diagnosticul resurselor umane 10
2.4 Diagnosticul de mediu 15
2.5 Diagnosticul tehnologic 17
2.6 Diagnosticul financiar 18
3. Studiu de fezabilitate privind achiziția de stații pentru încărcarea mașinilor hidrid 38
3.1 Evaluarea efortului investițional 38
3.2 Etapa de previziune 40
4. Estimarea ratei de actualizare 47
5. Analiza fezabilității financiare a proiectului de investiție în mediul cert, prin intermediul indicatorilor VAN, RIR, RIRM, TR, IP 49
6. Analiza fezabilităţii financiare a proiectului de investiţii cu ajutorul tehnicilor în mediu incert 52
6.1 Analiza de sensibilitate 52
6.2 Tehnica scenariilor 64
6.3 Tehnica Monte - Carlo 66
6.4 Arborele de decizii.69
7. Finanţarea proiectului de investiţii 72
8. Concluzii 76
9. Bibliografie

Extras din document

I. Introducere

Proiectul nostru are drept obiectiv realizarea unui studiu de fezabilitate a companiei petroliere OMV Petrom S.A în vederea realizării unei investiții în prizele pentru masini hibrid. Din dorința de mărire a capacității de producție și extindere pe piața românească de combustibil, societatea inițiază fundamentarea acestui proiect .

Cu rezerve de aproximativ 1 miliard de barili echivalent petrol si o capacitate anuala de rafinare de aproximativ 8 milioane de tone Petrom este cea mai importanta companie petroliera din Romania, a carei prezentare generala este punctata in prima parte a analizei noastre.

În cadrul diagnosticului tehnologic, am luat în vedere calitatea tehnologiei existente, uzura fizică și morală a echipamentelor.

În cadrul diagnosticului resurselor umane am specificat structura conducerii și a personalului în subordine, precum și reglementări privind administrarea fondului de salarii.

În cadrul diagnosticului financiar, am analizat și intrepretat evoluția indicatorilor echilibrului financiar, a performanțelor financiare, a indicatorilor de rentabilitate și risc în perioada 2007- 2012.

Am fundamentat cheltuielile de investitii, am previzionat fluxurile de numerar dar am si estimat rata de actualizare (k).

Investitia a fost supusa mediului cert dar si celui incert.

Fezabilitatea financiara a investitiei in mediul cert a fost analizata prin intermediul indicatorilor VAN, RIR, RIRM, TR si IP.

În cadrul analizei în mediul incert, am apelat la tehnica scenariilor, simularea Monte Carlo si Arborele de decizie.

De asemenea, am analizat finantarea proiectului de investitii care poate fi autofinantat sau prin contractarea unui credit.

In final, am tras concluziile cu privire la studiul nostru.

1.Prezentarea generală a agentului economic

Societatea OMV Petrom cu sediul social în Bucureşti, sector 2, str.Coralilor, nr.22(Petrom City) este o societate pe acţiuni şi este înmatriculata la Oficiul Registrului Comerţului cu nr J40/8302/1997, cod fiscal 1590082, cod CAEN 0610, cu un capital subscris şi vărsat de 5.664.410.833 RON. Fiind o societate pe acţiuni aceasta are acces la surse de finanţare adiţionale având dreptul legal de a emite acţiuni dar şi obligaţiuni. În anul 2013 societatea avea un număr de 56.644.108.335 acţiuni .

Regia Autonomă a Petrolului PETROM S.A. s-a înfiinţat în anul , 1991 această stând la baza actualei companii. OMV Austria achiziţionează în anul 2004 51% din capitalul social al Petrom. În urma nevoilor reale ale companiei, de a îmbunătăţi sinergiile de business şi comunicarea între angajaţi, la sfârşitul anului 2010 a fost inaugurat Petrom City, un sediu ce găzduieşte activităţile centrale, situat în partea de nord a capitalei reunind circa 2.500 de angajaţi.

Fiind cel mai mare producător de petrol şi gaze din Europa de Sud-Est, Petrom desfăşoară conform site-ului oficial activităţi în sectoare precum Exploatare şi Producţie, Rafinare şi Produse Petrochimice, Marketing, Gaze Naturale şi Energie.

Conform ofertei de produse, compania produce combustibil pentru avioane cu motor cu reactive la rafinăria Petrobrazi, bitumuri prin distilarea ţiţeiului, 4 tipuri de carburanţi, 15 de lubrifianţi dar şi produse derivate precum cocsul de petrol sau sulf şi gaz petrolier lichefiat.

Rezervele deţinute de petrol şi gaz sunt de aproximativ 854 milioane m3, cu o capacitate maximă de rafinare de 8 milioane tone metrice pe an.

Petrom deţine aproximativ 540 de benzinării în ţara noastră, 270 în Moldova, Bulgaria şi Serbia.

Conform surselor oficiale, cifra de afaceri a companiei în anul 2009 a fost de 3,029 milioane de euro cu EBITDA de 696 milioane de euro. Privatizarea companiei în anul 2004 adus numai beneficii iar procesul de modernizare susţinut de investiţii în valoare de peste 8,8 miliarde de euro iniţiat în anul 2005 a fost încheiat conform strategiei de dezvoltare Petrom în anul 2010, cu un rezultat pozitiv.

De asemenea, Petrom este membru al grupului OMV, companie integrată care activează pe piaţa internaţional de ţiţei şi gaze.

Compania-mama a gruplui OMV, OMV Aktiengesellschaft (Austria) deţine o participaţie de 51% din Petrom, ceea ce înseamnă majoritate, fiind una dintre cele mai mari companii industrial austriece listate la bursă.

În G&E, Petrom şi-a extins lanţul valoric prin intrarea în industria producţiei de electricitate şi îşi menţine poziţia important ape piaţa românească a gazelor naturale.

În anul 2012, Petrom a obţinut o producţie totală netă de electricitate de 1,58 Twh de la central Brazi ( operaţiuni comerciale din anul 2012, luna august) şi 0,09 TWh de la parcul eolian Dorobanţu.

În R&M, Petrom a procesat aproximativ 3.146 mii tone de ţiţei la Petrobrazi cu o piaţă de desfacere vastă, care a cuprins România, Bulgaria, Serbia şi Moldova cu aproximativ 800 benzinării în total.Compania îşi menţine poziţia de lider pe piaţă, cu o cotă de piaţă de 36%.

Cu vânzări în valoare de 26,3 mld. lei și un număr de 21.650 de angajaţi, Grupul Petrom a demonstrat abilităţi solide de execuţie, în scopul atingerii obiectivelor sale strategice, și se concentrează pe catalizatori-cheie în atingerea ţelurilor stabilite pe termen lung.

Fisiere in arhiva (1):

  • Studiu de fezabilitate privind instalarea statiilor pentru masini hibrid in benzinariile Petrom.docx

Bibliografie

-Dragota, V si colectivul“Management financiar”, Vol.II, Editura Economica, 2003
-Vintila, N., “Evaluarea şi finanţarea investiţiilor directe”, Editura ASE, Bucureşti, Colecţia Finanţe Corporative, 2009
-Stancu, I. “Finante corporative cu excel”, ed 4, Ed.Economica, Bucuresti, 2012
-Dragota, V (coordonator) “Evaluarea si finantarea investitiilor directe. Culegere de studii de fezabilitate”, Editura ASE, 2009
-www.bnr.ro
-www.bvb.com
-www.kmarket.ro
-www.zf.com
-www.petrom.com
-www.tradeville.com
-www.money.ro
-www.e-motionelectric.ro