Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România

Proiect
8/10 (1 vot)
Domeniu: Asigurări
Conține 1 fișier: doc
Pagini : 33 în total
Cuvinte : 14381
Mărime: 65.00KB (arhivat)
Publicat de: Flaviu Bucur
Puncte necesare: 7
UNIVERSITATEA DE ŞTIINŢE AGRICOLE ŞI MEDICINĂ VETERINARĂ A BANATULUI TIMIŞOARA FACULTATEA DE MANAGEMENT AGRICOL

Cuprins

  1. 1. Apariţia şi dezvoltarea asigurărilor în România pag. 2
  2. 2. Coordonatele tehnice ale asigurărilor pag. 6
  3. 2.1. Conceptul de asigurare pag. 6
  4. 2.2. Trăsăturile caracteristice ale asigurărilor pag. 7
  5. 2.3. Condiţiile promovării relaţiilor de asigurare pag. 9
  6. 2.4. Abordări ale asigurării pag. 9
  7. 2.5. Funcţiile asigurărilor pag. 11
  8. 2.6. Clasificarea asigurărilor pag. 12
  9. 3. Elementele asigurărilor pag. 14
  10. 3.1. Obiecte asigurabile pag. 16
  11. 3.2. Riscul asigurat pag. 16
  12. 3.3. Suma asigurată pag. 19
  13. 4. Contractul de asigurare pag. 20
  14. 5. Reasigurarea pag. 21
  15. 5.1. Conceptul de reasigurare pag. 21
  16. 5.2. Funcţiile reasigurării pag. 22
  17. 5.3. Metode şi forme de reasigurări folosite în practica internaţională pag. 24
  18. 6. Bibliografie pag. 32

Extras din proiect

Tehnici de asigurări şi reasigurări în România

1. Apariţia şi dezvoltarea asigurărilor în România

Primele forme de asigurare se întâlnesc încă înainte de secolul al XIX-lea, respectiv un fel de întrajutorare reciprocă a membrilor aceleiaşi comune la decesul vitelor denumită în limbajul vremii Hopşa. Astfel, în cazul accidentării unei vite, aceasta era tăiată iar carnea era împărţită între locuitorii din aceeaşi comună, fiecare plătind o sumă de bani pentru parte ce-i revenea. In felul acesta proprietarul sinistrat îşi acoperea în totalitate sau în parte paguba suferită

Breslele din Transilvania, înfiinţate în secolul al XIV-lea au fost primele organizaţii care au practicat o formă de asigurare pe principiul mutualităţii şi întrajutorării. Aceasta se referea la asigurări de viaţă şi potrivit clauzelor fiecare membru era obligat să plătească o taxă de înscriere iar apoi cotizaţii periodice. Sumele astfel strânse erau folosite pentru a suporta cheltuielile de înmormântare pentru membrii săraci ai breslei, precum şi pentru plata de ajutoare pentru familia decedatului atunci când aceştia rămâneau fără mijloace de trai.

În timp au luat fiinţă şi s-au dezvoltat asociaţii pentru stingerea incendiilor care funcţionau cu aportul şi în favoarea mai multor comune învecinate. Se menţionează, astfel, o Casă de incendii organizată la Braşov în anul 1744. Principiul de funcţionare era cel al creării unui fond comun prin contribuţia trimestrială a fiecărui membru al Casei, din care se despăgubea cel care suferea de pe urma unui incendiu.

O instituţie de asigurare pentru incendiu s-a creat şi în Sibiu la iniţiativa magistraturii oraşului în anul 1823 dar în anul 1864 când statutul său fusese definitivat numai jumătate din proprietarii de imobile şi-au dat adeziunea pentru constituirea ei.

În secolele XIX şi XX o dată cu dezvoltarea societăţii şi cu creşterea gradului de complexitate a activităţilor desfăşurate a sporit şi interesul oamenilor pentru acţiunea de asigurare. Prima organizaţie de asigurare propriu zisă s-a constituit la Braşov în anul 1844 de către Asociaţia Meseriaşilor sub denumirea Institutul Naţional de Pensii din Braşov, având caracter specific de asigurări de viaţă. Condiţiile istorice din Transilvania au permis ca sub influenţa unor mari societăţi de asigurare ale timpului (Assicurazioni Generali şi Riunioni Adriatica di Sicurta), a căror rază de acţiune s-a extins şi în această parte a ţării noastre, populaţia din această parte a României să cunoască mai înainte decât cea din alte părţi ale ţării, instituţia de asigurare.

În a doua jumătate a secolului al XIX-lea şi în prima parte a secolului al XX-lea o dată cu dezvoltarea economică a ţării, s-a dezvoltat şi sectorul asigurărilor apărând în peisajul economic o serie de societăţi de asigurare cum ar fi Transilvania-1866, Dacia-1871, România-1873, Naţionala-1882,Generala-1887, Agricola-1906, Urania, Patria, Banca Generală de Asigurare-1911. In anul 1881 prin fuzionarea societăţilor Dacia şi România a luat fiinţă societatea Dacia-România care în 1909 a preluat societatea Patria.

În anul 1887 în Brăila, cercurile comerciale din Brăila şi Galaţi în colaborare cu Banca Marmorosch Blank înfiinţează societatea de asigurări Generala având ca ramură principală asigurarea transporturilor maritime în special a celor de cereale. A întreţinut relaţii bune cu societăţi de asigurare străine printre care Assigurazioni Generali din Trieste, care de altfel a şi subscris capital la înfiinţarea ei. După mutarea sediului în Bucureşti, societatea de asigurări Generala şi-a diversificat operaţiunile de asigurare în special în ramura asigurărilor de viaţă, având în preajma primului război mondial o situaţie financiară prosperă.

În Transilvania o activitate deosebită au desfăşurat societăţile de asigurare Transsylvania şi Banca Generală de Asigurări devenită mai târziu Prima Ardeleană. In anul 1921 sediul societăţii Prima Ardeleană s-a mutat la Cluj, aceasta constituind prima societate anonimă de asigurări a românilor din Ardeal. Capitalul acestei societăţi s-a mărit cu aportul altor două societăţi Dacia-România şi Naţionala.

În anul 1923 s-a constituit societatea de asigurări Asigurarea-Românească care a avut o ascensiune rapidă prin introducerea asigurărilor populare de viaţă fără examinare medicală.

De remarcat este faptul că până la primul război mondial societăţile de asigurare străine participau doar ca acţionari la societăţile de asigurare româneşti, după anul 1918 acestea şi-au deschis agenţii şi sucursale proprii: Sun din Londra, Adriatica din Trieste, Danubiana, etc. Începând din anul 1940 s-a înregistrat o masivă pătrundere a capitalului german pe piaţa românească prin societăţi ca Victoria, Vatra-Dornei, Allemania, Dacia-România, Naţionala, Steaua-României, Transylvania.

În anul 1930 în România îşi desfăşurau activitatea 44 societăţi de asigurare. În urma concurenţei din piaţă în anul 1936 mai funcţionau doar 23 de societăţi de asigurare.

În ceea ce priveşte intervenţia statului în sfera asigurărilor se remarcă faptul că în anul 1915 a luat fiinţă Casa de asigurări a Ministerului de Interne care a fost reorganizată în anul 1936 iar in anul 1942 s-a constituit Regia Autonomă a Asigurărilor. Prin Legea nr. 216 din anul 1930 a luat fiinţă Oficiul pentru supravegherea întreprinderilor private care încheiau asigurări şi reasigurări, care funcţiona pe lângă Ministerul Industriei şi Comerţului. Caracteristic în funcţionarea acestei instituţii a fost larga cuprindere în asigurare a riscurilor şi introducerea unor forme de asigurare obligatorii cum ar fi asigurarea de răspundere civilă a proprietarilor de autovehicule pentru transportul, cu plată, de mărfuri şi persoane, asigurarea pompierilor militari pentru cazurile de deces, infirmitate şi boală, asigurarea clădirilor, a recoltelor, a inventarului agricol contra incendiului, inundaţiei şi grindinei. De altfel, în deceniul al 4-lea al secolului XX s-a înregistrat de extindere a asigurărilor în România prin practicarea tuturor formelor de asigurări cunoscute din cadrul fiecărei clase de asigurare, sigur în mod inegal in diferite domenii de activitate.

Perioada comunistă întinsă pe o perioadă de 45 de ani a adus mutaţii importante în economia şi societatea românească. In primul rând reţinem etatizarea şi socializarea proprietăţii, instituirea conducerii centralizate a economiei şi societăţii, subordonarea economiei conducerii politice a partidului unic, trecerea de la economia de piaţă la economia planificată, dirijată de la nivel central, etc.

Sectorul asigurărilor a traversat o perioadă de prefaceri, de transformări, unele pozitive altele impuse de calitatea de monopol pe care statul a impus-o. Un prim pas s-a făcut în anul 1948 când societăţile de asigurări au fost naţionalizate şi trecute în proprietatea statului. Întregul lor portofoliu şi rezervele tehnice şi matematice au trecut în proprietatea Societăţii de Asigurare Sovieto-Române Sovromasigurare. De altfel în anul 1949 a luat fiinţă şi Întreprinderea se Stat pentru Reasigurări, prin reorganizarea Regiei Autonome a Asigurărilor.

În anul 1952 s-a creat Administraţia Asigurărilor de Stat – ADAS, care a preluat activitatea Întreprinderii de Stat pentru Reasigurări Si a introdus în practică asigurarea prin efectul legii. Societatea Sovromasigurare avea în practică asigurările facultative. In anul 1953 societatea Sovromasigurare s-a lichidat, portofoliul ei fiind preluat în întregime de ADAS.

ADAS practica asigurări de bunuri, de persoane şi de răspundere civilă sub două forme juridice:

a) asigurări prin efectul legii;

b) asigurări facultative.

Preview document

Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 1
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 2
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 3
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 4
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 5
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 6
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 7
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 8
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 9
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 10
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 11
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 12
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 13
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 14
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 15
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 16
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 17
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 18
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 19
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 20
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 21
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 22
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 23
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 24
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 25
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 26
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 27
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 28
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 29
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 30
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 31
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 32
Tehnici de Asigurări și Reasigurări în România - Pagina 33

Conținut arhivă zip

  • Tehnici de Asigurari si Reasigurari in Romania.doc

Alții au mai descărcat și

Asigurări de viață

Introducere In toate tarile puternic dezvoltate, asigurarile, in general, si cele de viata, in special, reprezinta sectoare de activitate cu ample...

Managmentul companiilor de asigurări

INTRODUCERE Din vremuri imemoriale, vieţile şi bunurile oamenilor au fost ameninţate de cele mai variate şi distructive forţe ale naturii. După...

Asigurările auto în contextul pieții asigurărilor

CAPITOLUL 1 INTRODUCERE – IMPORTANTA, TRASATURILE SI NECESITATEA ASIGURARILOR 1.1 Importanţa, trăsaturile şi necesitatea asigurărilor...

Asigurări și reasigurări

PIATA ASIGURARILOR IN UE 1.PIATA DE ASIGURARI 1.1. DEFINITIA PIETEI DE ASIGURARI Piata de asigurare reprezinta un cadru in care se desfasoara...

Managementul în Asigurări

INTRODUCERE Actualitatea temei De-a lungul timpului, viaţa şi bunurile oamenilor au fost adesea ameninţate de nenumărate pericole. În trecut,...

Sistemul de asigurări sociale în Germania

Introducere – sistemul public de pensii german Sistemul de pensii german este apreciat ca fiind unul dintre cele mai performante sisteme de...

Analiză comparatorie între asigurările tip RCA oferite de companiile ARDAF și OTP Garancia Asigurări

I.1 Descrierea asigurarii de tip RCA Asigurarea de raspundere civila auto - cunoscuta sub numele de RCA, reprezinta in momentul de fata una din...

ING Groupe

Grupul ING este unul dintre cele mai mari gupuri financiare din lume oferind o gama larga de servicii financiare integrate clientilor individuali...

Te-ar putea interesa și

Particularități ale asigurărilor facultative

NECESITATEA, TRĂSĂTURILE, EVOLUŢIA ŞI IMPORTANŢA ASIGURĂRILOR ÎN VIAŢA ECONOMICO-SOCIALĂ NECESITATEA ASIGURĂRILOR Producţia de bunuri materiale...

Studiu de caz piața asigurărilor din România

ARGUMENT Decizia de a alege drept tema a lucrarii de diploma „Studiu de caz: piata asigurarilor din Romania” nu a fost luata din dorinta de a...

Management Riscului în Afaceri

Capitolul I ASIGURĂRI: CONCEPT, CARACTERISTICI Şl CLASIFICARE 1.1 ASIGURAREA: DEFINIRE, ELEMENTE TEHNICE, CARACTERISTICI SI CLASIFICARE În ciuda...

Stabilirea și Plata Indemnizațiilor la Asigurările de Răspundere Civilă și Căi de Îmbunătățire

Capitolul I Caracteristicile şi evoluţia asigurărilor de răspundere civilă pe plan mondial şi în ţara noastră 1.1. Caracteristici generale ale...

Asigurări comerciale

Introducere Pericolele la care omul este supus sunt multiple şi variate, cauzate de forţele naturii, de folosirea tehnicii sau de anumiţi factori...

Managementul și marketingul operațiunilor logice

În contextul actual, succesul unei companii se construieste pe principii moderne de management si marketing. Numai astfel, o companie poate spera...

Prima netă la asigurările de viață

1. Factori determinanţi În asigurările de viaţă, drepturile şi obligaţiile specificate în acord sunt dependente de probabilitatea de supravieţuire...

Structura organizatorică și funcțiile societăților de asigurare în România

Evolutia asigurărilor în perioada tranzitiei la economia de piată Revolutia din decembrie 1989 a determinat schimbări si în sfera asigurărilor si...

Ai nevoie de altceva?